• En l'aspecte tècnic, l'IBEX "no té frens" fins als mínims d'octubre, els 9.920 punts
  • L'índex espanyol no ha estat capaç de tancar en positiu en tot el mes de novembre
  • Siemens Gamesa ha estat el fanalet vermell després de l'anunci de l'acomiadament de 400 persones a Espanya
broker6602881

A l'IBEX se li ha oblidat pujar. El selectiu encadena nou sessions consecutives en vermell, si ratxa més baixista des de fa dos anys. Al desembre de 2015, l'IBEX va registrar deu sessions seguides de caigudes. Aquest dilluns, ha cedit un 0,42%, fins als 10.049 punts. El selectiu es troba a un pas de perdre els 10.000 punts i no ha estat capaç de tancar en verd en cap de les sessions de novembre.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Siemens Gamesa ha estat el fanalet vermell de la sessió amb una caiguda del 3,18%, fins als 10,21 euros. La companyia, que va presentar la setmana passada els seus comptes, va anunciar que acomiadaria 6.000 empleats durant els propers tres anys. Aquest dilluns ha comunicat que els acomiadaments a Espanya han de ser de 408 durant aquest període, 341 dels quals seran en aquest exercici fiscal.

A la part baixa de la taula ha estat acompanyada per Técnicas Reunidas, que ha estat el segon valor amb més caiguda. Després que divendres es deixés un 16% després d'un 'profit warning', avui ha caigut un 2,45%. Tampoc ha estat bona sessió per a IAG, que s'ha deixat un 2,31%, tot i que Deutsche Bank ha assenyalat que és el valor més barat a l'FTSE 100 de Londres, a causa de la depreciació de la lliura.

El selectiu es troba a un pas de perdre els 10.000 punts i no ha estat capaç de tancar en verd en cap de les sessions de novembre

A l'altra banda, CaixaBank ha estat el valor que ha registrat la major pujada, un 1,22% amunt, fins als 3,91 euros. L'ha seguit Merlin Properties, que ha avançat un 0,69%. Amadeus ha estat el tercer valor amb millor comportament, gràcies a una pujada del 0,64%. La companyia s'ha revalorat un 50% a l'últim any i ha multiplicat per 5,4 vegades el seu valor en borsa des que va tornar a cotitzar el 2010.

La notícia empresarial de la jornada ha estat l'OPA que Colonial ha llançat sobre la totalitat d’Axiare. La immobiliària ha caigut un 2,36% a l'IBEX 35 fins als 7,52 euros, mentre que Aixare s'ha revalorat un 12,4% al Mercat Continu. Colonial ha comunicat aquest dilluns que ja controla el 29% d’Axiare després de comprar per sorpresa un altre 14% del capital. Les dues companyies han començat més tard a cotitzar, ja que la CNMV els ha suspès de cotització durant una hora i mitja.

D'altra banda, aquest dilluns també cal parlar que la família Grifols ha reforçat l'accionariat de les caves Juvé i Camps en plena crisi catalana. L'operació es realitza a través de la societat patrimonial holandesa Scranton Enterprises BV, accionista de la multinacional catalana d'hemoderivats Grifols amb un 8,67% del capital.

ALTRES MERCATS

El vermell s'ha imposat també a la resta de borses del Vell Continent. Així, el CAC 40 francès ha caigut un 0,73%, el DAX 30 d'Alemanya s'ha deixat un 0,4% i l'FTSE 100 de Londres ha tancat amb una caiguda del 0,24%. Per la seva banda, Wall Street cotitza amb moderades pujades mentre els inversors esperen més avenços en la reforma fiscal.

D'altra banda, el petroli segueix marcant màxims de més de dos anys davant la previsió que l'Organització de Països Exportadors de Petroli prolongui la restricció de producció de cru. El barril Brent, de referència a Europa, cotitza amb moderades caigudes als 63,5 dòlars i el barril West Texas, de referència als EUA, puja un 0,4%, fins a fregar els 57 dòlars.

Al mercat de les divises, l'euro cau davant el dòlar un 0,09%. La 'divisa comunitària' es canvia a 1,1655 dòlars. D'altra banda, la lliura cau en el seu canvi enfront del conjunt de divises per les especulacions d'una 'rebel·lió' contra Theresa May al Partit Conservador britànic.

A més, el vicepresident del Banc Central Europeu, Victor Constancio, ha assenyalat que dóna suport a una major acomodació monetària en no existir pressions inflacionistes convincents. Aquest dimarts es coneixerà el PIB de l'Eurozona.

ANÀLISI TÈCNICA

Novena sessió consecutiva de caigudes al nostre IBEX, la seva ratxa baixista més llarga en dos anys. "L'única cosa interessant de la sessió d'aquest dilluns és que hem marcat un mínim als 9.984 punts i hem acariciat la important zona de suport que tenim en els mínims d'octubre als 9.922 punts", assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. Tanquem lluny dels mínims del dia amb l'esperança que en qualsevol moment assistim a un rebot dins de l'actual fase correctiva que almenys serveixi per allunyar-nos de la zona de perill.

Els índexs europeus tanquen també lluny dels mínims de la sessió des de potencials nivells de suport, la qual cosa ens fa pensar que el rebot podria estar a la volta de la cantonada. "Ara bé, qualsevol intent de reestructurar-nos a l'alça passa per ser capaços de respectar els mínims d'octubre i no construir un nou mínim decreixent, per tant anem a veure si el suport dels 9.922 punts funciona", apunta l'expert.

Per valors seguim prestant atenció als títols de BBVA, que han marcat un mínim als 7,06 euros i des d'aquí han començat a recuperar posicions amb certa alegria. "Com a títol avançat de l'IBEX ja sabem que un tancament per sota dels set euros seria un més que preocupant senyal de debilitat i de moment el preu està aconseguint respectar-lo", conclou José María Rodríguez.

Gràfic de l'IBEX 13 de novembre de 2017

Noticias relacionadas

contador