• L'oferta de compra es dirigeix al 71% que no controla i està valorada en una mica més de 1.000 milions d'euros
  • La immobiliària preveu tancar l'operació durant el primer semestre de 2018
colonial portada

La SOCIMI Colonial ha consumat la presa de control d'Axiare, que ja va qualificar d'"hostil" el 2016 l'entrada al seu accionariat de la immobiliària que presideix Juan José Bruguera. Després de comprar un 14% de les seves accions, Colonial ha declarat que controla el 29% del capital d'Axiare Patrimonio, per després llançar una oferta de compra sobre el 71% del capital. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha suspès les respectives cotitzacions a primera hora del dia i Axiare puja ara un 14% mentre que Colonial cau lleugerament.

  • 17,96€
  • 1,81%
  • 5,49€
  • 1,10%

Colonial explica que ha augmentat aquest dilluns la seva participació en Axiare fins al 29% i, al seu torn, ha emès una oferta pública voluntària d'adquisició d'accions sobre el 71,4% del capital social restant. El valor total de l'operació puja a 1.200 milions d'euros, segons indica la companyia. La contraprestació de l'oferta consisteix en un preu en efectiu de 18,50 euros per acció i està subjecta al fet que Colonial hi arribi a una participació que representi no menys d'un 50% més una acció del capital social d'Axiare.

Colonial preveu tancar l'operació durant el primer semestre del 2018. "El preu de l'oferta suposa un prima de 13% sobre l'actual cotització de Axiare i un 21% sobre l'últim NAV (valor dels actius nets) reportat al juny 2017" , informa la companyia al seu comunicat. "Aquesta operació continua la trajectòria de creixement de Colonial i consolida la seva posició de lideratge com una de les immobiliàries europees líders amb gran capacitat de generació de valor immobiliari", explica Juan José Bruguera, president de Colonial.

L'operació ha estat finançada en la seva totalitat pel banc d'inversió J.P. Morgan a través d'un préstec pont que inclou un assegurament del capital. A més, J.P. Morgan actua com a assessor financer de Colonial i proveïdor del finançament per a l'adquisició. Axiare, que ja el 2016 va qualificar d'"hostil" la compra del 15% per part de Colonial, no s'ha pronunciat sobre el moviment del seu rival, que s'ha fet amb un terç del seu capital amb data de diumenge 12 de novembre, segons consta a la CNMV, i ha llançat l'OPA aquest dilluns.

UN GEGANT DE 10.000 MILIONS

Colonial indica ql seu comunicat que l'adquisició d'Axiare permetrà sumar 1.710 milions en valor al seu actual cartera i assolir els 10.000 milions en valor d'actius. El portafoli resultant aconsegueix 1,7 milions de m2 de superfície en explotació als quals s'hi sumen 330.00 m2 en desenvolupament. Colonial, que actualment posseeix una cartera formada únicament per edificis d'oficines, en un 75% en zones prime, i ocupats en un 97%, accelera així la seva aposta pel mercat de Madrid en què la combinada comptarà amb un portafoli d'edificis de oficines valorats en 2.600 milions.

Aquesta fusió provocarà que l'exposició a Espanya, que actualment suposa el 31% del valor dels actius de Colonial, passarà a representar el 42% del total de la cartera. La cartera de l'entitat combinada comptarà amb un 58% del valor localitzat a París, mentre que la cartera d'oficines a Madrid i la cartera d'actius a Barcelona representaran un 27% i un 10% respectivament.

Colonial va entrar en Axiare el 17 d'octubre de l'any passat mitjançant la compra al mercat del 15% de la SOCIMI per 135 milions d'euros. L'operació es va tancar amb el fons Perry Partners, que havia manifestat el seu desig de sortir d'Axiare. A finals de l'any passat, Colonial va afirmar que el percentatge pres en Axiare li atorgava "diferents alternatives estratègiques per al llarg termini". Per la seva banda, la SOCIMI que cotitza al Continu reclamava llavors la seva capacitat de generar valor per a l'accionista com a empresa "independent" i advertia que consideraria hostil qualsevol eventual iniciativa per prendre el seu control per part de Colonial.

FORTA MILLORA DEL BENEFICI

Colonial ha presentat resultats aquest dilluns. La companyia ha guanyat un 82% més fins al setembre i ha reconegut un "excel·lent" comportament del seu negoci tot i la crisi catalana, "especialment pel que fa al portafoli a Barcelona". Els ingressos per rendes durant el període van millorar un 3%, fins als 212 milions d'euros (+4% 'like for like') i l'EBITDA recurrent es va incrementar un 2%, fins als 169 milions (+4% 'like for like').

A principis del passat mes d'octubre, Colonial va anunciar el canvi de la seva seu social de Barcelona a Madrid a causa de la incertesa política. "El Consell d'Administració de la Societat, durant la reunió celebrada al dia d'avui, ha acordat per unanimitat traslladar el domicili social a Madrid, Passeig de la Castellana nº52", va assegurar la immobiliària en un fet rellevant enviat a la CNMV el 9 d'octubre.

Noticias relacionadas

contador