ibex-35
Europa Press
10.983,70
  • -44,10
  • -0,40%

L'IBEX 35 acaba aquest divendres amb una caiguda del 0,33% (9.734 punts) tot i haver intentat rebotar a primera hora de la sessió. A l'acumulat d'aquesta setmana, durant la qual han ressorgit amb força les pors de la guerra comercial, el selectiu s'ha deixat un 1,73%.

Les fortes pèrdues de DIA han protagonitzat la sessió en l'índex espanyol. La cadena de supermercats s'ha desplomat un 8,16%, fins a mínims històrics de tancament (2,195 euros) després que Jefferies i Barclays li hagin retallat el preu objectiu. En concret, Jefferies l’ha rebaixat fins als 2,75 euros des dels 3,9 euros anteriors. La companyia apunta que els propers resultats estaran qüestionats per les pressions dels marges a Iberia i Llatinoamèrica i per l'efecte divisa.

També Indra ha acabat la sessió amb una forta caiguda, del 3,84%, davant els rumors d'un canvi de president.

Aena (-0,06%) ha estat notícia aquesta jornada després que el Govern hagi assegurat que no va a privatitzar més la companyia i es quedarà amb el 51% de participació. D'altra banda, Fitch ha tret ArcelorMittal (-0,02%) del 'bo escombraries' en elevar la seva qualificació fins a 'BBB-'.

Per contra, poc valors en verd, amb CIE Automotive al capdavant (+2,36%), junts amb Amadeus (+1,1%) i IAG (+0,61%).

Al Mercat Continu, de nou, forta caiguda en Duro Felguera (-38,98%) i en Solaria (-12,65%). La companyia energètica ha reaccionat a la baixa després de col·locar el 15% del seu capital, per un import total de 96,8 milions d'euros.

UNA SETMANA MARCADA PER TRUMP

Donald Trump ha estat un altre dels grans protagonistes de la setmana no només per la guerra comercial, sinó també per les seves últimes declaracions durant la seva gira per Europa i la cimera de l'OTAN, i dins de la qual ha viatjat ara al Regne Unit, cal destacar les seves crítiques al Brexit 'suau' que planeja dur a terme Theresa May i que, en la seva opinió, està lluny del que van votar els anglesos al referèndum. En una entrevista amb The Sun, Trump ha advertit que el pla de May per al Brexit "matarà probablement un acord" amb els Estats Units. "Jo hauria negociat d'una manera molt diferent", ha declarat el president nord-americà, comentari que ha generat més tensió encara sobre la primera ministra després de les últimes dimissions de membres clau del seu Govern a les quals s'ha hagut d'enfrontar.

Les decisions i declaracions que Donald Trump ha pres aquesta setmana han estat molt seguides pels inversors. El president dels EUA va complir amb les amenaces i va dir que imposarà aranzels per valor de 200.000 milions de dòlars sobre productes xinesos. Aquest fet va generar importants caigudes a les borses. A més, va estar molt comentada la seva duresa a l'hora de negociar la despesa en defensa durant la reunió de l'OTAN, durant la qual va aconseguir que la resta de líders s'hagin compromès a augmentar la despesa, incloent-hi Pedro Sánchez.

"Els esdeveniments de la guerra comercial es mantindran al centre d'atenció, amb el mercat a l'espera de les mesures de represàlia de la Xina sobre Estats Units. Dit això, tant els Estats Units com la Xina van assenyalar durant els últims dies que estan disposats a entaular negociacions d'alt nivell sobre aquest assumpte després de l'estancament al juny. A més, entra al joc la cimera Xina-UE que se celebrarà els dies 16 i 17 de juliol i que podria constituir la base dels propers passos en la disputa comercial" , expliquen els experts de Danske Bank.

Pel que fa a l'agenda de dades macro del dia, aquest divendres s'ha publicat l'IPC de juny a Espanya, que es dispara un 2,3%. A l'àmbit empresarial, JP Morgan, Citi i Wells Fargo han inaugurat la temporada de resultats.

ANÀLISI TÈCNICA

Segons l'opinió de José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, l'IBEX ha acabat la setmana "en zona de ningú", a mig camí entre l'important suport que tenim a la base del triangle, els 9.440-9.450 punts, i la part alta, els 10.080 punts. L'analista recorda que dilluns de la setmana passada l'IBEX marcava els mínims, però va pujar un 3% a l'acumulat de la setmana, durant dilluns d'aquest setmana es va veure tot el contrari. "Es marcaven màxims de la setmana als 9.971 punts i des d'aquí hem gotejat a la baixa", explica.

"Però el més interessant, al meu entendre, és que els màxims d'aquest dilluns s'han quedat lleugerament per sota dels màxims de juny, als 9.985 punts", afegeix, i assegura que això vol dir que "tenim, des de finals de gener, impecables màxims decreixents". L'analista explica que són quatre els màxims decreixents consecutius els que està dibuixant l'IBEX, "cosa que significa que, per dir que potser alguna cosa està canviant, li exigirem que almenys ens construeixi un primer màxim creixent". Rodríguez afegeix: "I per això n'hi ha prou amb tancar per sobre dels 9.971 punts. I, mentrestant, la possibilitat de tornar a la base del triangle hi és i no es pot descartar-ho en cap moment".

Noticias relacionadas

contador