• Inditex ha baixat un 3% després de presentar resultats del tercer trimestre fiscal
  • Altres grans valors com BBVA i Banco Santander han baixat més de l'1%
Bolsa-espanola-ligeras-ganancias-IBEX_TINIMA20120820_0047_51

L'IBEX posa fi a la seva ratxa alcista de set sessions consecutives en tancar amb una caiguda de l'1,21%, fins a 9.218,40 punts. Un moviment correctiu 'normal' després d'haver rebotat gairebé un 10% des dels mínims de la setmana passada. Tot això abans de conèixer la decisió sobre tipus de la Reserva Federal i les projeccions del banc central americà per 2017.

El gran perdedor de la sessió ha estat CaixaBank. Després que Critera Caixa hagi col·locat l'1,7% del capital a 3,15 euros per títol, les seves accions han baixat un 4,3%, fins a 3,12 euros.

Un altre valor protagonista i baixista ha estat Inditex. La matriu de Zara ha presentat una pujada del 9% en el seu benefici dels nou primers mesos de l'exercici -entre l'1 de febrer i el 31 d'octubre-, fins als 2.205 milions d'euros. No obstant això, aquest augment no ha estat suficient per als inversors. L'empresa cotitza a uns ràtios molt elevats i el mercat és molt exigent amb la companyia creada per Amancio Ortega, que ha baixat un 3%, fins a 32 euros.

Telefónica ha baixat un 0,8% després d'arribar a un acord amb Más Móvil per posar fi als litigis que mantenia amb Yoigo. A més, BBVA ha tancat amb caigudes de l'1,5% i Banc Santander ha baixat un 1,29%.

En el costat positiu, Mediaset Espanya (+2,2%) ha liderat els guanys una jornada més, a causa de la guerra oberta que manté la seva matriu italiana, Mediaset, amb el grup francès Vivendi, que ha comprat el 12% del capital i aspira a aconseguir una participació del 20% que el grup de Silvio Berlusconi considera hostil. ArcelorMittal (+1,3%) i Acerinox (+1,1%) han completat el trio dels valors més alcistes de l'Ibex.

AVÍS DEL BANC D'ESPANYA

El BdE ha alertat que en els últims mesos "s'han intensificat les incerteses sobre el rumb de les polítiques econòmiques globals"

A nivell econòmic, el més rellevant del dia a Espanya ha estat que el Banc d'Espanya ha elevat dues desenes la seva previsió de creixement per 2017, fins al 2,5% "com a conseqüència d'una millor evolució recent que l'anticipada tres mesos enrere, millorança que s'estendria també als primers mesos de 2017".

A més, el BdE ha alertat que en els últims mesos "s'han intensificat les incerteses sobre el rumb de les polítiques econòmiques globals -de manera singular pel que fa a l'economia nord-americana-, la qual cosa podria acabar repercutint negativament en l'economia mundial".

En aquest escenari, l'organisme presidit per Luis María Limiti ha assenyalat que "pesar que els tipus d'interès mundials a llarg termini segueixen estant en nivells molt reduïts en comparació històrica, no es poden descartar alces addicionals a les registrades en el període més recent, la qual cosa podria conduir a un ajustament en els preus d'altres actius financers i a la concreció dels riscos latents en algunes economies emergents".

PUJADA DE TIPUS DE YELLEN

En aquest escenari, la pujada de tipus que va a anunciar Yellen, més que assumida pel mercat, no és el que més agrada a unes borses que han viscut en els últims anys de les polítiques monetàries 'ultraexpansives' dels bancs centrals. De fet, els inversors estaran molt pendents de les pistes que la presidenta de la Fed pugui donar sobre les properes pujades en el preu del diner i, en aquest sentit, els experts de Link Securities adverteixen d'una recollida de beneficis si aquests dedueixen que el banc central està disposat a accelerar el procés de pujada de tipus.

Les majors expectatives d'inflació i les polítiques 'reflaccionistas' de Donald Trump pressionen a la Fed cap a aquesta adreça, encara que la seva presidenta podria optar per mantenir la seva visió dovish (pessimista) de l'economia. Així, d'assegurar que els tipus romandran baixos durant molt temps, des de Link creuen que el ral·li alcista de la borsa nord-americana continuarà fins a, almenys, Nadal, "amb el seu consegüent impacte positiu als mercats de valors europeus".

ANÀLISI TÈCNICA

Els nivells de suport més immediats en aquest moment els tenim en els buits (gaps) alcistes deixats durant les pujades en els 8.960 i per sota els 8.893 punts

"Què és una caiguda de l'1% després d'un ral·li proper al 10% des dels mínims de la setmana passada? Doncs això, gens", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. "Ara bé, hem d'estar preparats perquè a qualsevol moment l'IBEX-35 aprofundeixi una mica més en les caigudes dins del que seria un ajust/reculada proporcional al ral·li previ", assenyala aquest expert.

"De fet, els nivells de suport més immediats en aquest moment els tenim en els buits (gaps) alcistes deixats durant les pujades en els 8.960 i per sota els 8.893 punts. En qualsevol cas seria interessant que durant les dues sessions que ens queden per tancar la setmana el nostre selectiu força capaç de confirmar (en veles setmanals) per sobre dels 9.255 punts i com més a dalt millor que millor", afegeix.

"De fet per poder començar a creure'ns la potencial formació de tornada setmanal (amb fortes implicacions alcistes en el mig termini) a la qual estem fent referència en les últimes sessions seria d'agrair que acabéssim trencant amb contundència els màxims d'octubre", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador