cbguerra iran eeuu sh22
11.299,30
  • -63,50
  • -0,56%

Escalada de tensió entre els EUA i l'Iran que ha pressionat les borses aquest dimecres. Els principals índexs europeus han acabat la sessió en verd (IBEX: +0,12%; CAC: +0,17%; DAX: +0,60%) després de la compareixença de Donald Trump. El president nord-americà s'ha pronunciat després que l'Iran hagi respost a Donald Trump per la mort de Qasem Soleimani bombardejant amb míssils les seves bases militars a l'Iraq. L'atac no ha causat morts. El règim de Teheran ha dit que "la venjança ha començat" i ha promès més atacs. De moment no hi ha hagut reaccions de Trump més enllà d'un tuit en què assenyala que "Tot està bé".

La qüestió a hores d'ara està en si tota aquesta situació anirà a més o si s'acabarà desinflant. El ministre d'Afers Exteriors de l'Iran, Zarif, va descriure les mesures de represàlia com d'autodefensa i proporcionades en grandària en relació amb l'assassinat dels Estats Units del general Soleimani la setmana passada. A Twitter va destacar que "no busquem una escalada o una guerra, sinó que ens defensarem de l'agressió".

"Els atacs marquen una clara escalada i la propera gran cosa a la qual cal estar atents és la resposta dels EUA, que probablement estigui en funció dels danys reals causats pels atacs d'aquest matí. Per tant, estarem pendents del flux de notícies sobre els danys", assenyalen al seu informe diari dels experts de Danske Bank.

A més, aquest dimecres Boeing torna a estar en el focus després del terrible accident d'un dels seus 737 que ha causat 170 morts. L'aparell pertany a la companyia Ukraine International Airlines (UIA); va sortir de l'aeroport iranià d'Imam Khomeini amb destinació a Kíev i, a causa de problemes tècnics, es va precipitar a terra poc després de l'enlairament.

I, a Espanya, els inversors continuen pendents del nou govern després de la investidura de Pedro Sánchez d'aquest dimarts. De moment, se sap que Sánchez esperarà fins a la setmana que ve per anunciar el seu Executiu, un retard inesperat que alguns mitjans atribueixen a l'interès del president en esperar diferents resolucions sobre Catalunya.

Amb tot, en altres mercats, cal assenyalar que el petroli es desinfla i cau A prop d'un 3% al tancament del mercat europeu. Per la seva banda, l'or se situa als 1.570 dòlars després d'haver escalat fins als 1.600.

Pel que fa a altres aspectes del dia, Samsung ha anticipat que els seus beneficis cauran menys del que s'esperava durant el quart trimestre. A més, les aerolínies estan entre els valors que més cauen avui després de l'accident de Boeing. Així mateix, al Regne Unit cal destacar la caiguda en NMC Healthy les caigudes en Sainsbury's després d'anunciar uns resultats per sota del que s'esperava.

ANÀLISI TÈCNICA

"El més interessant de la sessió d'aquest dimecres és que ha quedat clar que a la mínima que el mercat corregeix, acaben entrant diners. La correcció des dels màxims de principis d'aquest any/finals de 2019 és només de 200 punts. Diguem que l'IBEX s'està movent en 200 punts: els 9.500 per baix i els 9.700 punts", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania.

"Mentrestant el preu es troba consumint temps, en lloc de caure en profunditat. I això és un bon senyal. De fet, la línia clavicular del 'cap i espatlles' invertit de què hem estat parlant durant les últimes sessions segueix intacte. I sembla que aquesta zona de suport, abans resistència (línia vermella) està sent capaç de posar fre a les caigudes", matisa.

"En resum, mentre el buit alcista dels 9.468 punts no es tanqui entenem que, simplement, estem drenant els excessos previs dins d'un estret moviment lateral. Aplanem el camí per al que pot ser el següent tram alcista. De fet, si la figura de volta s'acaba complint cal apostar per un moviment cap a la zona dels 10.500-10.600 punts (l'altura del 'cap' de la formació)", finalitza l'expert.

Noticias relacionadas

contador