ep el presidente de estados unidos donald trump
Richard Graulich/Palm Beach Post / DPA

Els mercats de divises han presentat una reacció de manual per l'escalada del conflicte a l'Orient Mitjà entre els EUA i l'Iran. La gana per les monedes considerades refugi: el ien i el franc suís han pujat aquesta matinada, de la mà del ral·li de l'or i del bitcoin, però ha anat perdent impuls davant la moderació de la resposta nord-americana a l'atac de Teheran contra bases militars iraquians amb efectius dels EUA.

Les bases aèries d'Al-Assad (oest) i Irbil (nord) que alberguen tropes nord-americanes, han estat objecte a la matinada d'aquest dimecres d'atacs amb míssils llançats per l'Iran en resposta a la mort del general iranià Qasem Soleimani, mort en un atac nord-americà a l'aeroport de la capital iraquiana, Bagdad. El petroli (+4%) i l'or (+2%) s'han disparat aquesta matinada, a l'igual que el bitcoin (+5%) i les divises suïssa i japonesa han seguit el seu exemple.

El ien ha arribat a un màxim de tres mesos contra el dòlar en 107,65 iens, per retrocedir des d'aquest preu a prop d'un 1%. Però la falta de contundència nord-americana i un missatge aparegut a Twitter de Donald Trump han ajudat a calmar els ànims.

El republicà ha assegurat aquest dimarts que "tot està bé" després de l'atac "Tot està bé! Míssils llançats des de l'Iran a dues bases militars ubicades a l'Iraq", ha indicat el mandatari mitjançant el seu compte de Twitter, al mateix temps que ha informat de s'estava portant a terme "l'avaluació de víctimes i danys". "Fins ara tot bé!", ha insistit.

De forma paral·lela, ha expressat que els Estats Units té "l'exèrcit més poderós i ben equipat en qualsevol part de món, amb diferència". Finalment, ha confirmat que realitzarà una declaració sobre l'atac aquest dimecres.

D'altra banda, les divises europees presenten signes de debilitat davant el dòlar. Sense moltes dades de l'Eurozona ni del Regne Unit, "tant l'euro com la lliura esterlina han deixat de ser les monedes buscades pels operadors", assenyala Adrián Aquaro, analista de Trader College, per situar-se en instruments de refugi, com el ien o el mateix or abans esmentat. De tota manera, les dues divises es mouen en rangs de preus relativament estrets, i no s'espera que vagin a canviar el seu to actual a les pròximes hores.

Les dues monedes principals d'Europa amb prou feines es van moure amb els esdeveniments de la nit de dimarts, mentre el franc suís va créixer lleugerament enfront del dòlar. En cap cas semblen estar pendents de la crisi de l'Orient Mitjà.

Noticias relacionadas

contador