financial traders brokers
11.154,60
  • 170,90
  • 1,56%

L'IBEX 35 (-0,61%) i les principals borses europees han tancat aquest dijous en vermell després del rebot viscut durant la jornada de dimecres. Els mercats s’han mantingut cautelosos durant tota la sessió, a l'espera de la transcendental cimera europea d'aquest diumenge, durant la qual, previsiblement, es donarà el penúltim pas en la resolució del Brexit.

En el selectiu espanyol, la notícia que més impacte ha tingut durant la jornada ha estat la rebaixa del preu dels grans bancs espanyols per part de Jefferies. Tot el sector bancari ha tancat la sessió en vermell, amb Santander (-1,6%) liderant les pèrdues i sent el tercer valor més baixista de l'IBEX.

Més enllà de la banca, Inditex (+1,4%), Melia Hotels (+1,2%) i Merlin Properties (+1%) han estat els valors més alcistes de la jornada. A l'altre extrem del selectiu, Acelormital (-2,4%) i Cellnex Telecom (-1,9%) han estat les més mal parades al tancament de la sessió. DIA (-0,6%) ha vist aquest matí com Moody's li rebaixava tres esglaons la seva valoració a causa dels seus greus problemes de liquiditat.

Al Mercat Continu, el protagonista de la jornada ha estat AmRest, que després de no haver marcat preu ahir, el dia de la seva estrena, avui ha marcat el seu primer canvi de cotització i ha tancat amb una pujada d'un 22%, després d'haver arribat a pujar fins gairebé a un 40% a mitja sessió.

CAIGUDES MODERADES A EUROPA

Després de gairebé no mostrar cap reacció al nou rebuig per part de la Comissió Europea als pressupostos d'Itàlia, les borses europees han seguit avui demostrant que prefereixen mantenir-se relativament al marge del tot, amb jornades de pujades, jornades de caigudes i una debilitat de fons que veurem si se supera de cara al final de l'any i l'anhelat ral·li de Nadal.

De moment, seguint amb la seva particular cadència, després de pujar durant la passada sessió, els índexs han optat aquest dijous per les caigudes (CAC: -0,7%; DAX: -0,9%; FTSE 100: -1,3%). Amb tot, aquest dijous se segueix parlant d'Itàlia i del 'no' de Brussel·les als seus pressupostos, així com de la sanció de 3.500 milions a la qual hauria d'enfrontar-se el país, que segueix sense voler tocar els seus comptes.

Enmig de tot això, sembla que s'avança cap a un acord per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), després que avui Londres i Brussel·les arribessin a un acord sobre la seva relació després del Brexit, que no resol el conflicte al voltant de Gibraltar, que s'ha convertit en l'últim obstacle de la negociació. L'acord se signarà, probablement, aquest diumenge i haurà de ser posteriorment ratificat per un parlament britànic on els conservadors de May no compten amb la majoria.

Els experts assenyalen que l'atenció se centrarà en la visita de Theresa May a Brussel·les i la persistent amenaça d'una moció de censura, així com la resposta dels polítics italians a la decisió de la CE de preparar un procediment sancionador sobre el país.

Cal recordar, a més, que aquesta jornada és atípica perquè Wall Street romandrà tancat pel dia d’Acció de Gràcies i que demà només obrirà durant mitja sessió. Aquest divendres és el 'Black Friday' i les xifres de vendes que deixi aquest dia se seguiran, com sempre, amb molta atenció per testejar la fortalesa del comerç i, per tant, de l'economia. Cal recordar que els Estats Units va tancar la passada sessió amb pujades moderades i que a Àsia també s'ha imposat el to positiu aquesta matinada.

SENSE PENA NI GLÒRIA

L'analista de Bolsamanía, José María Rodríguez, ha qualificat la jornada com una sessió "sense pena ni glòria" i sense "implicacions xartistes de cap tipus". No li ha agradat a Rodríguez que l'IBEX no hagi sabut aprofitar el festiu d'Acció de Gràcies als Estats Units per allò que "quan el gat dorm els ratolins ballen".

"Wall Street continua corregint amb força durant les últimes sessions i es podia esperar un rebot aprofitant que estan tancats. I el que ha passat és que les caigudes a Europa col·loquen de nou els grans índexs europeus a les portes dels mínims d'octubre", explica Rodrígeuz.

L'expert ha alertat del risc d'experimentar una nova fuetada a la baixa si aquests nivells no aguanten. "És més, qualsevol mínima possibilitat que els índexs intentin rebotar passa perquè sí o sí es respectin aquests mínims. I no estem aconseguint posar terra pel mig respecte a aquests", declara l'analista.

Quant als valors del selectiu espanyol, Rodríguez considera que els bancs segueixen "molt tocats" i Telefónica "sembla posar rumb a l'important suport dels 7,04 euros, el buit alcista que va deixar durant la sessió durant la qual es va confessar davant el mercat". L'expert tècnic de Bolsamanía ha destacat Inditex com "el millor de l'IBEX durant els últims dies i sens dubte està intentant posar fre a la preocupant debilitat del nostre mercat".

Noticias relacionadas

contador