cbitaliabolsa short1
11.192,90
  • 38,30
  • 0,34%

Els pitjors pronòstics s'han complert. Itàlia ha plantat cara a la Unió Europea i ha fixat un objectiu de dèficit als seus pressupostos per 2019 del 2,4%. Els experts anticipaven aquest dijous que si finalment passava això hi hauria una reacció negativa als mercats italians i, per contagi, a la resta d'Europa.

I això és el que ha passat. L'IBEX 35 ha caigut un 1,45%, fins als 9.389,20 punts (tot i que ha arribat a baixar fins als 9.299 punts), cosa que ha deixat gairebé pla el saldo mensual, ja que l'índex va iniciar setembre des dels 9.399 punts. Per la seva banda, l'FTSE MIB italià s'ha desplomat un 3,7%.

L'exposició de la banca espanyola al deute italià és important i això ha penalitzat les nostres entitats. Bankia (-3,68%) ha estat el valor més baixista, seguit de Santander (-3,25%) i Sabadell (-3,01%). A més, Telefónica ha cedit un 1,94%, BBVA, un 2,12%, Inditex, un 1,43%, i Iberdrola, un 1,28%.

En positiu, pocs valors. DIA ha repuntat un 1,34% després que Bolsamania hagi publicat que Mikhail Fridman ha arribat al 29% del capital i s'ha quedat a un pas de llançar-hi una OPA. A més, Acerinox (+1,11%), Siemens Gamesa (+1,07%) i Aena (+1,01%) han estat els altres valors més alcistes.

LA SITUACIÓ D'ITÀLIA

"El mercat seguirà centrant-se en Itàlia i en la publicació oficial de les previsions italianes de creixement, deute i dèficit per a 2019 que en principi es van avançar ahir a la nit. El Govern italià va dir que havia arribat a un acord sobre un dèficit pressupostari del 2,4% el 2019, xifra que està molt per sobre del consens del mercat i a l'extrem superior del nostre rang del 2,0%-2,4% del PIB", expliquen els experts de Danske Bank.

Malgrat la plantada d'Itàlia, els experts de Berenberg subratllen que, amb un dèficit fiscal per sota del 3%, un superàvit per compte corrent i una economia que està creixent com a mínim modestament, "Itàlia no és el candidat principal per una crisi immediata de deute, llevat que els radicals es tornin encara més imprudents".

No obstant això, afegeixen aquests analistes que "és molt possible que Itàlia pateixi una veritable crisi de deute una vegada que la propera recessió (prevista potser per 2021) posi de manifest les debilitats subjacents del país i redueixi al mateix temps la gana de risc dels inversors".

Mentrestant, el problema més imminent a Itàlia passa per evitar la dimissió de Giovanni Tria, ministre d'Economia, que tenia un plantejament més moderat i d'acord amb la UE i que Matteo Salvini i Luigi Di Maio havien menyspreat. La premsa italiana assegura aquest divendres que el president d'Itàlia, Sergio Mattarella, ha demanat a Tria que no hi renunciï per evitar la incertesa del mercat.

Pel que fa a la resta, a Espanya la crisi de Govern segueix creixent de la mà dels dubtes entorn al ministre Pedro Duque, sense oblidar tot el relacionat amb la ministra de Justícia, Dolores Delgado. Des de l'exterior, Pedro Sánchez ha condicionat la convocatòria -o no- d'eleccions anticipades al que passi amb els independentistes catalans.

ALTRES VALORS DESTACATS

A més de tot això, cal assenyalar que aquest divendres s'estan publicant resultats empresarials, especialment de companyies petites, atès que, oficialment, el termini per presentar els comptes del primer semestre finalitza el 30 de setembre. Duro Felguera, per exemple, ha comunicat que les seves pèrdues s'han disparat a 54.900.000 fins al juny. El valor s'ha desplomat un 49,5%.

També a l'àmbit empresarial, cal destacar que OHL continua caient (-12%) després de la patacada del 20% de la passada jornada. A més, han estat notícia els forts descensos en Mediaset (-2,81%) i Atresmedia (-4,38%) després d'una retallada de Barclays.

Respecte a les dades macro de la jornada, la inflació de la zona euro ha avançat fins al 2,1% el setembre. A Espanya, el PIB creix un 0,6% durant el segon trimestre i l'IPC va mantenir estable la seva taxa interanual al 2,2% el setembre.

Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,2% respecte al dòlar, fins als 1,1620 dòlars. Al mercat de matèries primeres, el petroli Brent repunta un 1,3%, fins als 82,78 dòlars.

I al mercat de deute, la prima de risc d'Espanya repunta un 4%, fins als 103,6 punts, encara que la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es relaxa un 0,5%, fins a l’1,51%. Per la seva banda, la prima de risc d'Itàlia es dispara un 12%, fins ala 268,6 punts, mentre la rendibilitat del bo italià a 10 anys repunta un 7%, fins al 3,13%.

Noticias relacionadas

contador