l-ocde-voit-la-dette-de-la-france-depasser-100-du-pib-en-2018

L'economia espanyola va créixer un 0,6% durant el segon trimestre de l'any, taxa similar a la del trimestre anterior, gràcies a l'empenta de la inversió, ja que el consum pràcticament es va estancar. Per la seva banda, la taxa interanual s'ha situat al 2,5%, tres dècimes menys que durant el trimestre anterior, segons la Comptabilitat Nacional Trimestral publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquesta taxa del 2,5% és dues dècimes inferior a l’inicialment estimada per Estadística a finals del mes passat (2,7%). Sí que ha coincidit, per contra, la dada trimestral que va avançar l'INE, del 0,6%.

A causa de la revisió de la Comptabilitat Nacional Anual d'Espanya, s'han revisat les sèries des del primer trimestre del 2015. Una de les dades revisades ha estat la del primer trimestre d'aquest any. Inicialment es va calcular un creixement trimestral del 0,7% per al període gener-març. Un cop revisades les dades, aquesta taxa s'ha rebaixat al 0,6%. D'aquesta manera, amb la sèrie revisada a la mà, el PIB va mostrar tant durant el primer trimestre de l'any com durant el segon un creixement similar, del 0,6%.

Amb el repunt interanual del 2,5% registrat durant el segon trimestre de l'exercici, l'economia espanyola acumula 18 trimestres consecutius de taxes interanuals positives, mentre que amb l'avanç trimestral del 0,6% s'acumulen 19 trimestres consecutius d'alces.

La demanda nacional va aportar 3,3 punts al creixement del PIB interanual durant el segon trimestre, dues dècimes més que durant el trimestre anterior, mentre que la demanda externa va restar vuit dècimes al creixement, cinc dècimes inferior a la del trimestre anterior.

El PIB a preus corrents es va situar durant el segon trimestre a la xifra trimestral rècord de 300.193 milions d'euros i va superar per primera vegada la barrera dels 300.000 milions d'euros.

La renda nacional bruta va créixer un 0,8% respecte al primer trimestre, set dècimes més que durant el trimestre precedent, mentre que la renda nacional bruta disponible va avançar un 0,9%, nou dècimes més que entre gener i març. En valors interanuals, la renda nacional bruta va créixer un 3,4%, quatre dècimes menys que durant el trimestre anterior. També la renda nacional bruta disponible va desaccelerar el seu creixement interanual, des del 3,9% al 3,5%.

EL CONSUM DE LES LLARS GAIREBÉ NO CREIX

Segons les dades de l'INE, el consum de les llars va desaccelerar vuit dècimes el seu creixement trimestral entre abril i juny, des del 0,9% al 0,1%, el seu menor avanç des del primer trimestre del 2014. Al mateix temps, la despesa pública va moderar set dècimes el seu creixement trimestral, fins al 0,1% i va encadenar sis trimestres d'alces.

Per la seva banda, la despesa en consum de les institucions sense ànim de lucre va tornar a taxes negatives després de quatre trimestres en positiu: va baixar un 0,3% entre abril i juny, en contrast amb l'augment de l’1,4% que va experimentar durant el primer trimestre.

Per contra, la inversió va accelerar el seu creixement trimestral des de l'1,1% al 3,5%, gràcies a la inversió en maquinària i béns d'equip, que va avançar un 6,5% durant el segon trimestre, davant del retrocés del 0,1% del trimestre anterior. Alhora, la inversió en habitatge i construcció va accelerar una dècima el seu avanç trimestral, des del 2,1% al 2,2%.

La inversió en habitatge i construcció va accelerar una dècima el seu avanç trimestral, des del 2,1% al 2,2%

Entre abril i juny, tant les exportacions com les importacions van créixer a un ritme menor al del primer trimestre. En concret, les exportacions van augmentar un 0,2%, quatre dècimes menys, mentre que les importacions van progressar un 1%, enfront del creixement de l’1,7% dels tres primers mesos de l'exercici.

LA INVERSIÓ PISA L'ACCELERADOR

En taxa interanual, l'economia espanyola va créixer durant el segon trimestre de l'any un 2,5%, tres dècimes menys que durant el trimestre anterior, amb una major contribució de la demanda nacional i una aportació negativa de la demanda externa.

Els dos principals components de la demanda nacional (consum i inversió) van mostrar durant el segon trimestre taxes positives interanuals, encara que amb diferents tendències: el consum va augmentar un 2,2%, set dècimes menys que durant el trimestre anterior, mentre que la inversió va accelerar el seu avanç anual fins al 7,7%, des del 3,9% anterior.

Dins de la partida del consum, el de les llars va moderar vuit dècimes el seu creixement anual, fins al 2,3%, mentre que el de les institucions sense ànim de lucre va avançar un 1,6 punts menys que durant el trimestre anterior, fins al 2 %. Per la seva banda, la despesa de les administracions públiques va desaccelerar el seu augment anual cinc dècimes, des del 2,4% a l'1,9%.

Per la seva banda, la inversió va registrar un creixement interanual del 7,7%, percentatge gairebé quatre punts superior al del trimestre anterior, després d’ampliar-se el repunt interanual de la inversió en habitatge i construcció un 1,3 punts, fins al 7%, i disparar-se el ritme de creixement de la inversió en maquinària, béns d'equip i sistemes d'armament des de l'1,9% al 11,1%.

LES EXPORTACIONS MODEREN EL SEU CREIXEMENT INTERANUAL

Durant el segon trimestre de l'any, les exportacions van moderar el seu avanç interanual des del 3,4% al 2,3%, mentre que les importacions ho van accelerar des del 4,7% al 5,2%.

Des de l'òptica de l'oferta, només l'agricultura va presentar durant el segon trimestre un millor comportament interanual que durant el trimestre anterior. Així, el valor afegit brut de l'agricultura va créixer un 3,2%, enfront de l'avanç del 2,2% registrat durant el trimestre anterior.

Per contra, la indústria, la construcció i els serveis van moderar les seves taxes de creixement interanual durant el segon trimestre: la primera des del 2,6% al 2,5%; la segona, des del 7,4% al 7,1%, i els serveis, des del 2,5% al ​​2,3%.

441.000 LLOCS DE TREBALL MÉS EN UN ANY

Quant a l'ocupació, l'INE assegura que aquesta variable, mesura en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, va créixer entre abril i juny un 0,8% respecte al trimestre anterior, tres dècimes més que durant el trimestre anterior.

En taxa interanual, l'ocupació va registrar un avanç del 2,5%, una dècima menys que durant el trimestre anterior, xifra que suposa la creació neta aproximada de 441.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any.

Durant el segon trimestre, només l'ocupació a la construcció va accelerar el ritme de creixement interanual, des del 8,3% al 8,6%, mentre que la indústria va moderar la seva taxa interanual fins al 2,1%. Els serveis van mantenir el seu creixement al 2,2% i l'agricultura va tornar a destruir ocupació i a major ritme que durant el trimestre anterior (-1,1% durant el segon trimestre enfront del -0,4% del primer trimestre).

S’ ACCELERA L'AVANÇ DE LA REMUNERACIÓ DELS ASSALARIATS

L'ocupació assalariada, per la seva banda, va créixer un 3,2% interanual entre abril i juny, el mateix que durant el trimestre anterior. La productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet es va desaccelerar tres dècimes, fins al 0,0%, mentre que el creixement de la productivitat per hora efectivament treballada va baixar nou dècimes, fins al -0,4%.

En aquest context, la remuneració dels assalariats va passar del 3,6% al 3,9% per l'evolució del nombre d'assalariats i per l'augment en tres dècimes de la remuneració mitjana per assalariat (del 0,4% al 0,7%). Així, el creixement del cost laboral per unitat de producte (CLU) es va situar al 0,6%, dues dècimes menys que la variació experimentada pel deflactor implícit de l'economia (0,8%).

Noticias relacionadas

contador