Espana-Tesoro_2

Espanya torna a posar-se al mapa, i no per una cosa bona. La incertesa política s'ha disparat al nostre país arran de la moció de censura presentada pel PSOE contra Mariano Rajoy després de la sentència de la Gürtel, i els inversors estan deixant notar els seus dubtes al mercat. Sobretot pel que fa a la prima de risc espanyola, que s'ha disparat. Aquest dimarts es dispara (ha arribat a pujar el 9,40%) i escala sobre els 134 punts bàsics.

La moció socialista es debatrà aquesta mateixa setmana, entre dijous 31 de maig i divendres 1 de juny, tot i que els dubtes que ha suscitat la possibilitat d'una nova crisi política ha disparat l'aversió al risc. Tots els analistes posen ja el focus a Espanya, i malgrat els dubtes que el PSOE vagi a aconseguir els suports suficients per desallotjar Mariano Rajoy de la Moncloa, la prima està disparada.

Alguna cosa en el qual també ha influït la incertesa d'Itàlia. L'efecte contagi s'ha deixat notar davant les dificultats que hi ha al país transalpí per formar Govern després de les eleccions. Quan ja tot semblava encaminat amb l'encàrrec del president Sergio Mattarella a Guiseppe Conte, la renúncia d'aquest últim diumenge a la nit va fer saltar de nou les alarmes. Tot i la ràpida actuació de Mattarella designant un nou candidat a convertir-se en primer ministre, Carlo Cottarelli, això no va evitar que els dubtes es tornessin sobre els mercats d'Itàlia. Tant és així que la prima de risc també hi està disparada, pujant aquest dimarts un 7,98% fins als 254 punts bàsics.

DEUTE, AL PUNT DE MIRA

I per si això no fos prou, el deute també està al punt de mira per la crisi política desencadenada tant a Itàlia com a Espanya. En concret, la rendibilitat exigida al mercat secundari al bo italià amb venciment a deu anys puja aquest dimarts al 2,930%, enfront del 2,682% del tancament de dilluns, cosa que representa el major cost de finançament per al país transalpí des de juliol de 2014.

Així mateix, aquesta escalada amplia el diferencial respecte al seu homòleg espanyol fins als 138 punts bàsics, la major diferència favorable a Espanya des de gener de 2012. Aquest any l'interès del bo italià a deu anys ha pujat en 93 punts bàsics, ja que va acomiadar 2017 a l’1,998%.

En el cas d'Espanya, la rendibilitat exigida al bo a deu anys al mercat secundari ha arribat aquest dimarts a l’1,614%, des de l’1,521% al tancament de dilluns, cosa que suposa el major cost de finançament des de l'octubre de l'any passat.

Així mateix, les borses també estan patint aquest nou període d'inestabilitat. La italiana cau amb força, concretament un 2%, davant la incertesa política que plana sobre el país, que ja suma 84 dies sense govern. Per la seva banda, l'IBEX 35 es deixa també un 2% pels dubtes que ha suscitat la moció de censura socialista, sobretot perquè podria significar que el líder socialista, Pedro Sánchez, la tiri endavant amb els suports dels nacionalistes. El temor és que aquests partits demanin una sèrie de prerrogatives a canvi, cosa que tampoc ajuda atès que la crisi independentista catalana encara està com una rosa.

Noticias relacionadas

contador