• La divisa comunitària segueix fortament pressionada per la tempesta política als països del sud d'Europa
ep billetes10 euros
EUROPA PRESS

L'euro ha perdut els 1,16 dòlars per primera vegada des del 9 de novembre. A més, ha marcat un nou mínim als 1,1509, nivells no vistos des del passat 20 de juliol. El lent però constant declivi de la divisa comunitària des de mitjans d'abril s'ha accelerat durant les últimes jornades, a causa de la prima de risc polític que torna a refermar a Europa. Són els països del sud del continent que estan vivint una crisi que pesa en el sentiment dels inversors i provoca la seva fugida cap al dòlar i al ien davant la possibilitat de noves eleccions a Itàlia i, potser, també a Espanya.

Són els esdeveniments al país transalpí els que major impacte tenen en la moneda compartida. El modest rebot de l'euro d'aquest dilluns, després que el president de la república, Sergio Mattarella, rebutgés l'antieuropeista Paolo Savona com a ministre de Finances, va deixar pas a noves pèrdues davant la possible repetició d'eleccions. Els analistes apunten que una nova convocatòria davant les urnes, que podria arribar a l'agost, reforçarà els partits euroescèptics i l'euro va pagar els plats trencats, desplomant-se a un mínim no vist des d'inicis de novembre als 1,1585 dòlars. Les perdudes de l'euro des del 15 d'abril són ja del 4%.

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, encara que el major suport es troba als 1,15 dòlars, David Mdden, de CMC Markets indica que els 1,1550 oferiran un punt de suport a la divisa comunitària a curt termini. Però el pessimisme inunda l'ànim dels operadors i analistes davant el temor que "Itàlia es converteixi en el nou Brexit", apunta Naeem Aslam de ThinkMarkets, que aposta que les vendes no han de remetre’s.

"Ningú vol veure com la tercera major economia de l'Eurozona pot ser una altra Grècia o adoptar una postura com la que va triar el Regne Unit", afegeix l'expert. La ruptura de la coalició de Govern a Itàlia entre el Moviment Cinc Estrelles i la Lliga Nord, que condueix el país de nou a les urnes, es tem que sigui el detonant d'un referèndum de facto sobre la permanència o no d'Itàlia a l'Eurozona, quan els italians votin entre agost i inicis de 2019.

A aquest intens drama, s'afegeix la moció de censura en marxa a Espanya contra el president del Govern, Mariano Rajoy, per part del PSOE, i la possibilitat que la situació també desemboqui en un avançat electoral. Una inestabilitat extrema que no agrada gens a les primes de risc, que també estan patint la galopant crisi.

Si bé, és la francesa la que més es dispara, concretament a prop d'un 40%, la italiana i l'espanyola ho han arribat a fer sobre el 21%, mentre la portuguesa i l'austríaca no es queden a la saga i el diferencial del seu deute a 10 anys amb l'alemanya salta un 21% i un 18%, respectivament.

EL IEN, A MÀXIMS D’11 MESOS CONTRA L’EURO

La tempesta política, que ha generat una onada de vendes al mercat de bons, especialment de deute italià i ha danyat l'euro, ha alimentat la gana pels actius refugi i tant el ien com el franc suís s'aprecien aquest dimarts. La divisa nipona es canvia a un màxim d’11 mesos contra l'euro als 125,40 iens i el franc suís està a punt de trencar els seus màxims anuals als 1,1450 francs per euro i escalar fins a nivells de preu no vistos des de l'abril de 2017.

La lliura, per la seva banda, es manté en el seu millor canvi dels últims 15 dies contra l'euro, a les 0,8720 lliures.

Noticias relacionadas

contador