georgefloydprotestas
TAMMY LJUNGBLAD (AP)

Els EUA viuen uns dies més que convulsos amb les protestes que s'estan produint per la mort de George Floyd, la feblesa econòmica i els riscos geopolítics per les noves tensions amb la Xina, però les borses semblen immunes a la incertesa. Wall Street 'passa' de totes aquestes tensions i segueix a l'alça, i els analistes asseguren que hi ha una explicació: es deu, diuen, a la Reserva Federal.

"En molts aspectes, l'augment de les accions quan els militars estan a punt de ser convocats és estrany", diuen els analistes de Rabobank, en referència a l'amenaça del president dels EUA, Donald Trump, de desplegar la Guàrdia Nacional i mobilitzar a l'Exèrcit per contenir l'onada de protestes que s'estan succeint de cap a cap del país arran de l'homicidi de Floyd, guàrdia de seguretat de 46 anys i de raça negra, a les mans d'un agent de policia de Minneapolis.

Aquests experts reconeixen que es podria argumentar que la de Trump és només una amenaça adreçada a certs sectors, i recorden la, en la seva opinió, "infame" cita del Baró Rothschild, que va dir que "el moment de comprar és quan hi ha sang als carrers". No obstant això, al banc holandès creuen que en realitat l'explicació és molt més senzilla. "Els que són als mercats saben qui és el 'culpable' que les accions s'encongeixin d'espatlles: els bancs centrals".

I és que, apunta Rabobank, "la seva contínua generositat assegura que és gairebé impossible reprimir els preus dels actius". Es refereix a les contínues injeccions de diners que ha fet la Fed en l'economia nord-americana, fent costat tant als consumidors com a les empreses, i a la promesa de Jerome Powell que continuaran amb els estímuls. Això ha servit per mantenir la confiança dels inversors, que tenen garantida la rendibilitat de la majoria de les accions gràcies, precisament, a la contínua promesa de liquiditat del banc central.

"Els mercats s'han fet addictes a l'estímul. Aquest és el factor clau que continuarà impulsant l'apetit de risc, com ho va fer l'últim cicle", assegura per la part seva David Spika, president de GuideStone Capital Management, mentre que l'analista d'eToro Simon Peters destaca que "els mercats pugen, malgrat els avalots als EUA", encara que alerta que les protestes poden provocar un augment dels casos de Covid-19, la qual cosa "podria interrompre la recuperació de la pandèmia" que tant s'espera, quan ha estat precisament aquest optimisme la "principal força que ha impulsat el recent augment del mercat de valors".

POLÍTICA CONDEMNADA AL FRACÀS?

Els inversors estan molt pendents del desenvolupament de les protestes que s'estan produint als EUA, però la preocupació no ha aparegut encara pel suport de la Fed. No obstant això, en Rabobank creuen que la política del banc central està "condemnada al fracàs", igual que ha passat amb les seves mesures sobre la inflació. El banc holandès parla dels "perills de la desigualtat socioeconòmica causada per una economia globalitzada i finançada", i diu que és als Estats Units on es dóna més "agressivament".

"Vivim en un món ric en actius i pobre en ingressos, i això no ha estat censurat, sinó celebrat pels polítics, els banquers centrals i la major part de la premsa financera", diuen els experts d'aquesta firma, que apunten que "cada vegada que el sistema sembla estar a punt de reinicialitzar-se a causa de les seves pròpies contradiccions i estupideses inherents, i per tant els preus dels actius són més baixos, els bancs centrals augmenten la QE de nou -i ara fins i tot monetitzen el deute directament- per assegurar que això no pugui succeir. I els mercats ho aclamen", diuen.

És una cosa que no entenen i que critiquen des de Rabobank perquè "com més QE tenim, pitjor es posen les coses en termes socials i polítics". És el que està passant en aquesta crisi de la Covid-19: "Està devastant l'economia, empenyent l'atur a nivells de depressió, retallant els ingressos, destruint les petites empreses i interrompent les cadenes de subministrament mundials", però "els rics i poderosos s'han fet enormement més rics i poderosos en termes tant nominals com relatius. Cara, ells guanyen; creu, tu perds. Fins que perdem tots", conclouen.

Noticias relacionadas

contador