georgefloydprotestas
TAMMY LJUNGBLAD (AP)

Les protestes que se succeeixen arreu dels EUA per la mort de George Floyd a mans d'un agent de policia de Minneapolis podrien acabar provocant un nou pic de contagis de coronavirus. Així ho adverteixen els experts, que temen un possible augment de les taxes d'infecció de Covid-19 a causa de la proximitat de la gent en aquests actes. I això, unit al fet que les restriccions s'estan aixecant a molts estats del país, podria traduir-se en una altra onada del brot.

Segons recull The Wall Street Journal, un metge ha alertat dels perills de les protestes en el que al coronavirus es refereix, i l'ha comparat amb "tenir un partit en un estadi tots els dies i que tothom el vagi a veure'l". I no sols això, perquè la informació del diari nord-americà també es fa ressò d'una paradoxa: donada la causa de la protesta (la mort de Floyd, de 46 anys i raça negra, a mans d'un policia al qual acusen de racisme), les infeccions de Covid que segurament es produiran afectaran sobretot les comunitats més afectades pel virus, la de negres i llatins.

I tampoc es pot obviar que els avalots, que han fet que 40 ciutats imposin un toc de queda, poden encoratjar l'actual flexibilització dels tancaments a d'altres llocs, ja que s'han tornat a posar en relleu les tensions socials que estan causant les restriccions a causa del coronavirus.

El problema, afirma TWSJ, és que les protestes estan fent que el tancament i l'impacte econòmic associat s'allarguin encara més a certes zones, atès que moltes empreses que estaven intentant reobrir de manera segura -amb les mesures de distanciament social apropiades- ara s'han vist forçades a tancar de nou per protegir el seu personal pel que està passant al carrer.

Des de Link Securities comenten que "el major risc és que les protestes puguin provocar nous rebrots de l'epidèmia de coronavirus, sobretot entre la població més desfavorida, que ja era la més afectada. A més, els atacs i saquejos que estan sofrint moltes botigues i restaurants, que acabaven d'obrir després de la desescalada de les mesures de confinament, a molts establiments els poden acabar de rematar, sobretot perquè, en un ambient de violència, la demanda de molts productes i serveis pot acabar veient-se afectada".

De moment, diuen els experts d'aquesta firma, les borses nord-americanes han obviat la situació però, si es complica, "acabaran per veure's afectades i, com gairebé sempre passa, si Wall Street cau, és molt complicat que les borses europees resisteixin".

TRAJECTÒRIA ASCENDENT DEL BROT

Sigui com sigui, hi ha consens que les protestes, a vegades violentes, contra la brutalitat policial que se succeeixen en pràcticament totes les grans ciutats dels EUA incrementen el risc d'un augment de les infeccions, i també les mesures de relaxació que s'estan adoptant. Segons els experts de Shore Capital, "no creiem que el brot actual hagi arribat al seu punt màxim quan s'avalua usant el creixement de nous casos", per la qual cosa "és probable que la pauta a curt termini es vegi impulsada pel que està passant al continent americà".

En concret, parlen de la "flexibilització de les restriccions de tancament als EUA" i diuen que "preocupa que diversos estats ho estiguin fent massa de pressa", però també es refereixen a la situació a Amèrica del Sud, i particularment al Brasil. "El brot continuarà en una trajectòria ascendent en un futur molt pròxim", alerten aquests analistes al seu últim informe sobre la pandèmia.

Naeem Aslam, analista d'AvaTrade, diu que existeix una altra idea, i és que els nord-americans han sortit en massa als carrers perquè estan enfadats per l'augment de l'atur que ha causat la crisi del coronavirus. "Alguns creuen que el vídeo de Geroge Floyd és un catalitzador, però la raó real és la falta de feina i el sistema injust", remarca. També assenyala que els disturbis actuals han fet que molts es preguntin si els casos de Covid augmentaran. "Les mesures de distanciament social no es respecten, i si això no es fa, la probabilitat que els casos de coronavirus es disparin als EUA es disparen".

Per això creu que el president Donald Trump hauria de controlar els avalots socials. No sols per contenir el brot, sinó perquè "si no s'aborda, pot prolongar el procés de recuperació". "La Reserva Federal ha treballat molt per restaurar la confiança en els mercats de valors dels EUA, i si els inversors continuen veient les guàrdies nacionals i les amenaces de toc de queda, afectarà el seu nivell de confiança", conclou.

Noticias relacionadas

contador