fábrica mascarilla epi coronavirus

L'Ibex 35 ha pujat un 1,66%, fins a 6.875,80 punts, després de marcar un màxim intradia en 7.000 punts en els millors moments de la jornada, per l'optimisme inicial sobre un tractament contra el virus. Els inversors han entrat al mercat després de la notícia d'un medicament prometedor de la nord-americana Gilead, que es dispara un 10% al Nasdaq després d'anunciar que ha realitzat un assaig amb un fàrmac que ha demostrat efectivitat contra el coronavirus. No obstant això, l'optimisme s'ha refredat en la part final del dia, ja que Wall Street no està pujant amb l'alegria d'altres jornades.

  • 11.153,00
  • 0,65%

El selectiu espanyol, que va començar la setmana a 7.070 punts, va arribar a pujar fins a 7.209 punts dilluns passat, però des d'aquest nivell, on es troba una primera resistència per anàlisi tècnica, ha girat clarament a la baixa. Durant la setmana, ha perdut un 4,6%; i des que va començar l'any ja acumula pèrdues del 29%. Els títols que més pugen han estat Ence (+7,57%) i IAG (+7,27%); i els més baixistes han estat Red Eléctrica (-2,4%) i el Sabadell (-2,08%).

A nivell fonamental, les males dades macro, sumades a les notícies de mals resultats empresarials i als advertiments dels organismes internacionals sobre l'impacte econòmic del virus han tingut les borses sota pressió aquests dies.

Aques divendres, la Xina ha confirmat que el seu PIB es va desplomar un 6,8% en els tres primers mesos de l'any en comparació amb l'any anterior, la primera caiguda d'aquest tipus que es produeix al país des que Pequín va començar a informar sobre el producte interior brut trimestral el 1992. La dada ha estat a més pitjor del que s'esperava (s'estimava una contracció del 6,5%). Per part seva, les vendes minoristes xineses de març s'han enfonsat un 15,8% enfront del -20,5% del mes previ i l'estimació del -10%.

Els analistes destaquen com a cosa positiva que, encara que el PIB del primer trimestre i les vendes minoristes van ser pitjors que les estimacions, la producció industrial va ser millor (-1,1% enfront de l'estimació de -7.3%). "El costat de la producció de l'economia s'està normalitzant", apunta Stephen Innes, expert d'Axicorp.

Al mateix temps, els inversors han estat molt atents a tots els senyals de reobertura de les economies a les diferents regions del món. Donald Trump va plantejar aquest dijous una reobertura per fases i zones. Sembla que el president nord-americà ha assumit que reobrir l'1 de maig a tot el país, com era la seva intenció, és poc menys que impossible i a més podria ser molt contraproduent.

Pel que fa a l'escena econòmica, la inflació de l'eurozona s'ha moderat al març al 0,7%, mínims d'octubre de 2019. Ad' altres mercats, el petroli Brent puja un 1,9%, fins a 28,34 dòlars, però encara acumula un enfonsament del 55% des de principis de l'any.

A més, l'euro es revaloritza un 0,36% i es canvia a 1,0874 dòlars, mentre la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es relaxa fins al 0,79% gràcies a les compres de deute públic espanyol que està realitzant el Banc Central Europeu.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Tot i tancar en números verds, ho fem lluny dels màxims de la sessió (hem arribat a pujar un 3,5%) i sense fer gaire enrenou ens allunyem de la resistència dels 7.437 punts, l'últim buit baixista. Es diria que estem en 'stand by' ja que no ens atrevim a atacar resistències, però tampoc no perforem suports", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Estem en terra de ningú, entre el suport dels 6.580 punts (últim buit alcista) i l'últim 'gap´ baixista al qual abans hem fet referència. Així, només ens queda continuar esperant que trenquem per l'un o l'altre costat. Amb tot, màxima cautela en el moment actual perquè molts índexs directors (Dax i S&P 500, entre altres) han rebotat fins al 50% de la caiguda prèvia (l'equivalent als 8.000 del nostre Ibex) i no serà gens fàcil continuar escalant posicions en el rebot", conclou aquest expert.

Noticias relacionadas

contador