dl japan tokyo street pedestrians shopping street crossing unsplash
Sharecast / Jezael Melgoza via Unsplash

Jornada de caigudes a les borses de la regió Àsia-Pacífic per acomiadar la setmana. Els dubtes sobre els tipus d'interès que han sorgit arran dels comentaris de membres de la Reserva Federal (Fed) i del governador del Banc del Japó (BoJ) han acabat de donar la punta als inversors.

Després de les fortes caigudes de Wall Street aquest dijous, Àsia ha seguit el mateix camí. I és que el president de la Reserva Federal de Minneapolis, Neel Kashkari, ha plantejat la possibilitat que el banc central no retalli els tipus d'interès aquest any si la inflació continua sent persistent.

Unes paraules que segueixen les pronunciades aquesta mateixa setmana pel president de l'organisme, Jerome Powell, que han defensat que la Fed té "temps" per decidir la data d'inici de les retallades i que no arribaran fins que hi hagi "més confiança" sobre el descens de la inflació cap a la meta del 2% interanual.

A tot això s'hi han unit les declaracions del governador del Banc del Japó, Kazuo Ueda, que ha assenyalat la possibilitat d'un increment dels tipus d'interès a la segona meitat del 2024 en incidir, en una entrevista amb mitjans locals, en la possibilitat que l'impuls inflacionari s'enforteixi.

Després de les seves paraules, el ien ha arribat a un màxim de dues setmanes, tocant els 150,81 per dòlar a Tòquio, ja que els comentaris d'Ueda apunten a la possibilitat que les diferències en les taxes entre els Estats Units i el Japó s'estrenyin.

Tot i això, el Nikkei 225 ha caigut. En concret, ha perdut un 1,96% per tancar els 38.992,08 punts. Es tracta de la primera vegada que l'índex cau per sota de 39.000 en tres setmanes. Per part seva, el Topix ha tancat amb un descens de l'1,08% fins als 2.702,62 punts.

I això que la despesa de les llars va caure menys del que s'esperava al febrer. La despesa mitjana de les llars al Japó va recular el 0,5% interanual, en comparació amb la caiguda del 3% esperada pel consens, i també molt per sota de la caiguda del 6,3% del gener.

A més, els sindicats japonesos van aconseguir generosos augments salarials per als treballadors en les negociacions salarials 'shunto' del març, que s'espera que impulsin la despesa dels consumidors.

A Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha perdut un 0,56% fins als 7.773,3 punts, després de registrar el país una caiguda del 2,2% a les exportacions al febrer. El Kospi de Corea del Sud, per part seva, ha retrocedit un 1,01% i ha finalitzat instal·lat als 2.714,21 punts, mentre que el Kosdaq de petita capitalització ha caigut un 1,2% fins als 872,29 punts, el nivell més baix des del 7 de març.

Per contra, l'índex Hang Seng de Hong Kong ha reprès divendres les operacions després d'un dia festiu i ha acabat amb pujades del 0,18%, mentre que els mercats de la Xina continental segueixen tancats.

Precisament avui s'han conegut les dades d'activitat del sector privat de Hong Kong, que es va expandir per primera vegada des del desembre, segons l'enquesta elaborada per S&P Global. L'índex de gestors de compres va arribar a 50,9 al març, enfront del 49,7 registrat al febrer.

S&P Global ha assenyalat que els nous negocis entrants van tornar a créixer, cosa que va resultar que les empreses del sector privat de Hong Kong augmentessin els nivells d'ocupació i d'inventari a un ritme accelerat. Però també ha dit que el sentiment empresarial es va deteriorar, i les empreses en general estan preocupades que les condicions econòmiques moderades i la competència més gran puguin frenar encara més les vendes el 2024.

ÍNDIA I SAMSUNG

També a Àsia cal destacar aquest divendres que el Banc de la Reserva de l'Índia ha mantingut els tipus sense canvis al 6,50% per sisena reunió consecutiva. "Després d'una avaluació detallada dels desenvolupaments macroeconòmics i financers en evolució i les perspectives, ha decidit per majoria de 5 a 1 mantenir la taxa d'interès de política repo sense canvis en un 6,50%", ha informat en un comunicat l'RBI.

A nivell empresarial, Samsung Electronics ha anunciat que espera registrar un augment del 931% en el benefici operatiu del primer trimestre, a mesura que els preus dels xips es recuperen. En un comunicat, la companyia estima que el benefici operatiu al trimestre del gener al març va augmentar en 6,6 bilions de wons coreans (4.890 milions de dòlars), un increment del 931% respecte a l'any anterior. El benefici al primer trimestre del 2023 va ser de 640 milions de wones.

Noticias relacionadas

contador