ep bolsa de madrid ibex-35
ÓSCAR DEL POZO/EUROPA PRESS - Archivo

L'Ibex ha baixat un 1,29%, fins a 6.545,60 punts, tot i que el selectiu ha arribat a caure més del 3%, fins a 6.421 punts. L'índex s'ha intentat aferrar per tots els mitjans a l'important suport dels 6.580 punts, ja que la seva pèrdua obriria el camí cap als mínims de març, en 5.800 punts. La por a rebrots del virus, la por a l'impacte econòmic tremend d'aquesta crisi -ahir Jerome Powell va advertir que ens enfrontem a "la pitjor recessió des de la II Guerra Mundial"-, la por, a seques, té els inversors aterrits.

  • 10.994,00
  • -0,96%

No obstant això, la recuperació a última hora del sector bancari, un dels més castigats dels últims dies, ha permès a l'Ibex tancar molt lluny del seu mínim intradia. Sabadell, Bankia, Bankinter, BBVA i en menor mesura CaixaBank i Santander han tancat en positiu, al costat de Telefónica i Repsol, que també han pogut fer la volta i tancar en verd.

Com a principal llast, Inditex ha cedit un 3% per les negatives previsions del consens sobre les vendes del sector tèxtil. A més, les elèctriques, amb Endesa i Iberdrola al capdavant, tampoc no han tingut un bon dia. Per part seva, ACS ha baixat un 4% després de reduir un 28% el seu benefici del primer trimestre, fins a 201 milions d'euros.

Jerome Powell va afirmar també aquest dimecres que els responsables polítics podrien haver d'usar armes polítiques addicionals per a treure al país d'un fang econòmic que ha costat almenys 20 milions de llocs de treball i ha causat "un nivell de dolor difícil de captar amb paraules".

"Si bé la resposta econòmica ha estat oportuna i adequadament àmplia, pot ser que no sigui el capítol final, atès que el camí que queda per davant és molt incert i està subjecte a importants riscos de reculada", va afegir.

Respecte a l'Ibex, els experts de Bolsamanía adverteixen que 'de tant anar a la font, el càntir al final es trenca'. "O molt canvien les coses de manera immediata, o em temo que ens tocarà sofrir més que els altres durant els pròxims dies/setmanes. És el que té haver rebotat menys que els nostres veïns del Vell Continent, i ja no parlem dels índexs de Wall Street. A la mínima que allí corregeixin part de l'últim rebot, és fàcil que tornem als mínims de març als 5.800 punts", adverteix José María Rodríguez.

Aquest dijous s'han publicat les dades de desocupació setmanals als Estats Units. S'esperaven 2,5 milions d'aturats, la qual cosa suposa una caiguda des dels 3,16 milions de la setmana passada. Finalment, el virus ha destruït 2,98 milions de treballs addicionals.

Avui s'ha conegut l'IPC d'abril a Alemanya (+0,9% comparat amb el +0,8% esperat) i el d'Espanya (entra en negatiu en situar-se en un -0,7% en un abril "inèdit"). En el pla empresarial, s'han anunciat els resultats de MásMóvil o Audax.

A l'altre costat de l'Atlàntic, Donald Trump ha declarat que els advertiments d'Anthony Fauci, expert en salut del coronavirus, sobre la reobertura econòmica no són "acceptables". Fauci va dir aquest dimarts que "el sofriment i la mort" podrien ser una conseqüència d'una reobertura de l'economia massa ràpida.

A més, també als EUA, els demòcrates han presentat un nou pla d'estímul econòmic per a enfrontar el Covid-19 de 3 bilions de dòlars. La proposta s'ha presentat en la Cambra de Representants i serà votada, si no hi ha canvi de plans, aquest divendres. No obstant això, el pla no acaba de convèncer. Els demòcrates necessiten el suport d'alguns republicans per a tirar-lo endavant, però el partit de Donald Trump no hi semblen gaire interessats.

ANÀLISI DE L'IBEX 35

"L'Ibex acaba perdent el suport (per poc) dels 6.580 punts. I a més tanca lluny dels mínims del dia després d'arribar a perdre més d'un 3% minuts després d'obrir les seves portes Wall Street. El que vol dir que les espases segueixen en alt i el tancament de l'espelma setmanal aquest divendres pot donar-nos més informació que la del dia d'avui", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Sobretot perquè, malgrat tancar ja d'una vegada per totes el buit alcista (suport) dels 6.580 punts, aquest ja no és res, cal dir que el nostre selectiu ha rebotat al tick des dels mínims d'un altre petit suport que presenta en els mínims d'abril: els 6.420 punts", argumenta aquest expert.

"Pel que, resumint", conclou Rodríguez, "és cert que hem perdut un petit suport, però l'aspecte no és tan dolent com el que estava prenen l'Ibex quan queia més d'un 3%. Al cap i a la fi, seguim dins del lateral dels últims dos mesos".

Noticias relacionadas

contador