brokerestornudar

Europa s'ha enfonsat aquest dilluns (Ibex: -7,96%. 7.708 punts; Cac: -6,61%; Dax: -6,51%; Ftse 100: -6,28%) per causa de la desfeta del petroli que s'està vivint aquestes darreres hores. L'Ibex ha tancat la quarta pitjor sessió de borsa de la seva història, només superada per la caiguda del 12,35% del 24 de juny de 2016, després de la votació del Brexit, i les caigudes del 10 i del 22 d'octubre de 2008 després de la fallida de Lehman Brothers.

  • 10.854,40
  • -2,22%

"Existeix un risc claríssim que aquesta combinació d'una crisi negativa de la demanda i una crisi positiva de l'oferta pugui dur el Brent a situar-se per sota dels 30 dòlars/barril, el nivell més baix a curt termini des de 2016", adverteixen els experts de Danske Bank. Per part seva, els analistes de Goldman apunten que una guerra de preus podria fer que els preus del petroli baixin a 20 dòlars per barril.

A la situació amb el petroli cal afegir-hi l'avanç del coronavirus. A Espanya ja són 600 els infectats i 17 els morts. S'especula que avui es podrien anunciar mesures excepcionals, com les que Itàlia no para d'implementar (ha bloquejat la regió de Llombardia aquest cap de setmana) i que també han anunciat Alemanya i França. El nombre de casos confirmats a Alemanya va augmentar a més de 100 durant el cap de setmana i ara ja en són 800. Itàlia continua sent el país més greument afectat d’Europa, amb més de 7.000 casos. El Govern del Regne Unit celebrarà una reunió d'emergència aquest dilluns per discutir noves mesures contra la propagació del virus.

Les borses asiàtiques s'han desplomat aquesta matinada, amb caigudes del 5% al Nikkei, i retallades d'entre el 3% i el 4% a la resta de places. el Japó ha publicat les seves xifres revisades del PIB per a l'últim trimestre de 2019. Sobre una base trimestral, l'economia es va contreure un 1,8%. En una base anualizada, l'economia es va contreure un 7,1%, superior al que es pensava inicialment. La lectura va alimentar els temors de recessió.

A tot això s’hi suma que Corea del Nord ha llançat almenys tres projectils no identificats, probablement com a part dels exercicis militars del règim. Això no ajuda al sentiment d'inversió.

Dins de l'Ibex cauen tots els valors amb moltíssima força. Repsol (-15%), ArcelorMittal (-15%), BBVA (-11%), Sabadell (-11%); Bankia (-9,3%), Santander (-10%)... són els pitjors. El que millor ho fa és Merlin, que cau un 2,8%. Quant a l'aspecte tècnic de l'Ibex, no presenta suport fins als 7.580 punts, mínims de 2016.

Enmig de tot aquest caos, qualsevol notícia empresarial o referència macro queda en no-res. Wall Street ha començat la sessió amb una caiguda del 6%. Recordar que aquest dilluns obre una hora abans (14.30 hores) pel canvi horari als EUA aquest cap de setmana.

Noticias relacionadas

contador