ep pantalla del ibex 35
Eduardo Parra - Europa Press

L'Ibex 35 redueix els guanys per sota del 2%, fins a 7.126 punts, després d'haver arribat a pujar un 3% i marcar un màxim intradia de 7.229 punts. El rebot de les automobilístiques i dels bancs ha impulsat les borses europees, i el selectiu espanyol s'ha revaloritzat impulsat per títols com ara IAG, CIE, Amadeus, Aena, Inditex i Santander. L'índex ha atacat els màxims d'abril de 7.210 punts, però no ha pogut superar aquest nivell de resistència.

  • 10.960,70
  • -0,61%

Una de les principals notícies del dia ha estat l'anunci que la Comissió Europea ha proposat un pla de recuperació que arribaria a 750.000 milions en dos anys i que serà canalitzat als governs principalment a través de transferències directes (500.000 milions), però que també inclouria una part de préstecs (250.000 milions).

Espanya tindria accés a 140.446 milions d'euros del fons de recuperació, dels quals 77.324 milions arribarien a través de transferències directes i la resta com a préstecs a retornar.

Es tracta, no obstant això, d'una proposta de Brussel·les que ara ha de ser discutida pels caps d'Estat i de Govern i acordada amb el Parlament Europeu, per la qual cosa les xifres de l'acord final sobre el pla de reconstrucció seran diferents.

En qualsevol cas, l'anunci ha contribuït a relaxar els diferencials de les primes de risc a la zona euro. La rendibilitat del bo espanyol a 10 anys ha baixat amb força fins al 0,65% des del 0,7%, la meitat que fa un mes; i la prima de risc ha caigut fins a 105 punts des de 113.

A més, l'euro es revalora un 0,14% i es canvia a 1,0995 dòlars, mentre el petroli Brent cau un 2,3%, fins a 35,37 dòlars.

A més, l'agència Fitch va empitjorar anit la seva previsió de contracció per a l'economia espanyola fins al 9,6%, en comparació amb la caiguda del 7,5% estimada a la fi d'abril. L'agència va retallar les seves previsions sobre el PIB mundial, encara que ha va afegir que "la caiguda de l'activitat econòmica mundial és a prop d'arribar al punt més baix, i el col·lapse pot estar a punt de tocar fons".

A nivell geopolític, les tensions entre la Xina i els EUA tornen avui a ser el centre d'atenció, encara que els mercats s'obstinen a no fer-ne un cas excessiu. El president Donald Trump ha afirmat que els EUA està llest per a prendre accions "molt interessants" cap a la Xina per al final de la setmana en relació amb Hong Kong. A Hong Kong, les protestes continuen contra els plans de la Xina de canviar les lleis de seguretat nacional. Els experts assenyalen que aquestes tensions van frenar en part les pujades de la passada sessió a Wall Street.

D'altra banda, aquest dimecres la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha participat en una sessió virtual responent a les preguntes publicades a la xarxes socials. Lagarde ha dit, entre d'altres coses, que l'economia de la zona euro es contraurà entre el 8% i el 12% al 2020. Al marge d'això, els experts de Danske Bank assenyalen que estan pendents també de l'increment dels riscos entorn del Brexit abans de la quarta ronda de negociacions que comença l'1 de juny.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX

"L'Ibex ha arribat a marcar intradia, per deu punts, preus per sobre dels màxims d'abril (7.210) però finalment no ha estat capaç de tancar-hi per sobre. L'ideal seria que ho fes a poder ser en espelmes setmanals, perquè d'alguna manera aquest tipus de tancaments és més contundent, més fiable m'atreviria a dir", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"I si ho fes, només llavors, començarem a pensar en els 7.440 punts (38,2%), els 8.000 punts (50%) i els 8.350 punts (61,8% d'ajust i buit baixista setmanal). Resumint, les sensacions continuen sent bones però falta el més important, confirmar per sobre dels màxims d'abril amb un bon marge", conclou aquest expert.

Noticias relacionadas

contador