ep ordenadores en el interior del palacio de la bolsa de madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo
10.993,80
  • 103,60
  • 0,95%

Encara que novembre hagi estat boníssim per a l'IBEX, amb alces mai vistes abans en un mes en el selectiu (+25%), hi ha dos fets irrefutables a dia d'avui: el primer, que a l'any l'índex espanyol es deixa encara un 15 %; el segon, que, excepte miracle, al voltant del 70% dels seus títols acabarà el 2020 en negatiu.

"Pot ser que alguns valors (els que cauen un 10% o menys) assoleixin donar-se la volta durant el mes que resta per acabar l'any. De la mateixa manera, pot ser que títols que pugen un 10% o menys passin a negatiu. En general, és fàcil que l'any tanqui finalment amb aquest percentatge que ronda al 70% de títols caient ja que tampoc espero que el desembre el mercat pugi com ho ha fet el novembre", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

Sabadell, IAG, Merlin Properties, Telefónica i Repsol són, a dia d'avui, els pitjors títols de l'IBEX (-67%, -63%, -39%, -38,8% i -38,7%, respectivament) i , tant aquests com molts altres que cedeixen entre un 35% i un 15%, ho tindran molt complicat per aconseguir tancar el 2020 en verd. En aquest grup figuren Bankinter (-35%); Indra (-34%); Santander (-32,4%); Meliá (-31,3%); Mapfre (-28,5%); Colonial (-27,8%); Almirall (-24%); Grifols (-24%); CaixaBank (-22,4%); Amadeus (-20,5%); Aena (-19,8%); ACS (-19%), BBVA (-16,6%) i Bankia (-15%.

Ferrovial, Acerinox, Inditex, Enagás, Naturgy, ArcelorMittal i Cie Automotive descendeixen entre un 12% i un 0,5% i en aquest cas hi ha més possibilitats que aconsegueixin acabar en verd un any que ha estat nefast i que es recordés històricament. "Desembre sol ser un mes propici per a les pujades i, si és així, aquests valors potser poden reaccionar", afegeix Rodríguez.

ELS 9 QUE SE SALVEN... DE MOMENT

El darrer mes de l'any arrenca només amb nou valors de l'IBEX en positiu. Els que amb tota seguretat, excepte cataclisme inexplicable, acabaran l'any en verd seran: Solaria (+188%); PharmaMar (+130%); Siemens Gamesa (+91%); Cellnex (+47%); Iberdrola (+30%) i Viscofan (+30%).

Acciona (+16%), Endesa (+5%) i REE (+1,5%) estan més exposats i poden perfectament acabar el 2020 en vermell si les coses es torcen.

En general, el que es comprova en analitzar la situació de l'IBEX l'1 de desembre, més enllà que ha estat un any molt dolent a causa del coronavirus, és que els bancs i les 'telecos' han estat els grans perdedors enfront de les energètiques, liderades per les renovables, i també les 'telecos' (però les que, com Cellnex, es dediquen a infraestructures). Els sectors tradicionals s'han abandonat en favor d'altres menys habituals, sense oblidar que el veto del Banc Central Europeu (BCE) al dividend dels bancs tampoc ha ajudat.

Naturalment, el sector turístic ha estat l'altra 'gran víctima' en aquest 2020, amb IAG i Meliá com a clars exponents. Els confinaments han enfonsat aquests títols, que intenten recuperar-se ara amb l'arribada imminent de la vacuna.

També ha estat un any dolent per a les petrolieres, per a les constructores i per a les socimis, mentre que les farmacèutiques, amb PharmaMar com a exemple clar, han resultat atractives per als inversors en plena investigació per buscar un tractament contra el virus.

"Ha estat un any molt marcat pels bancs, que s'han desplomat durant bona part d'ell i que ara, després d'enfonsar-se un 60%, estan rebotant", explica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch. "Davant d'això, els petits valors han estat els que han donat les alegries", afegeix. Urbas, Berkeley i Service Point són els tres millors valors del mercat espanyol després de Solaria, amb fortes revaloritzacions del 166%, 138% i 130%, respectivament.

"Tot i que ha estat un any molt dolent, l'important a la borsa és la volatilitat i l'oportunitat que aquesta genera, i aquest any hi ha hagut oportunitats d'inversió molt importants. Jo prefereixo això que un any tranquil durant el qual l'IBEX acaba pujant un 5% i no hi ha oportunitats", conclou Nuez.

Noticias relacionadas

contador