credit suisse 20230209104713

Treva per a Credit Suisse? Les accions del banc helvètic pugen un 20% i han arribat a registrar alces del 30% després de sol·licitar al Banc Nacional de Suïssa (BNS) un préstec de fins a 50.000 milions d'euros a l'entitat radicada a Zuric per millorar-ne la liquiditat. Tant el BNS com FINMA, el regulador suís, van mostrar el seu suport públic a Credit Suisse durant dimecres a la tarda, oferint-li suport en cas que fos necessari.

  • 0,82Fr.
  • 0,00%

Així mateix, Credit Suisse International ha llançat una oferta per recomprar certs títols de deute sènior per un import de fins a 3.000 milions de francs suïssos en efectiu. També ha anunciat "una oferta pública d'adquisició en efectiu en relació amb deu títols de deute sènior anomenats en dòlars nord-americans per una contraprestació total de fins a 2.500 milions".

Amb aquest repunt, les accions de Credit Suisse diuen adéu als mínims històrics marcats aquest dimecres després de la caiguda del banc i els seus títols ronden els 2 francs suïssos en aquests moments. L'últim any, el valor s'ha enfonsat un 70% al mercat i des del començament del 2023, els seus títols han retrocedit més d'un 20%.

La caiguda de Credit Suisse s'ha cuinat durant les últimes sessions. Dimarts passat, l'entitat helvètica anunciava que va trobar "debilitats materials" en els seus processos d'informació financera per als exercicis 2021 i 2022. L'informe va arribar una setmana més tard del previst després de rebre un avís per part de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les sigles en anglès) dels Estats Units. I aquest dimecres, el seu màxim accionista, Banc Nacional Saudita, donava el cop de gràcia al banc zuriquès.

"La resposta és absolutament no, per moltes raons, a part de la més simple, que és la regulatòria i l'estatutària", va assenyalar el president del Banc Nacional Saudita (SNB, per les sigles en anglès), Ammar Al Khudairy, després de ser preguntat per si l'entitat estava oberta a noves injeccions a Credit Suisse en cas que hi hagués una altra petició de liquiditat addicional; Banc Nacional Saudita es va convertir en el màxim accionista de l'entitat a finals del 2022, amb una participació del 9,9% que han rebutjat ampliar. Cal assenyalar que l'SNB és propietat del fons sobirà d'inversió del país àrab, el Public Investment Fund (PIF, per les sigles en anglès), la riquesa del qual és controlada pel príncep hereu Mohammed bin Salman.

Aquest dijous, al Khudairy ha indicat en una entrevista concedida a CNBC que el pànic per Credit Suisse és “injustificat” i ha assegurat que l'entitat suïssa no ha sol·licitat assistència financera. “Crec que és completament injustificat, ja sigui per a Credit Suisse o per a tot el mercat. Si s'observa com ha caigut tot el sector bancari, malauradament, molta gent només buscava excuses”, ha subratllat.

Mentrestant, alguns experts mostren la seva preocupació pel futur de l'entitat helvètica, amb alguns importants economistes mundials com Nouriel Roubini, famós per pronosticar la crisi financera del 2008, assenyalant que Credit Suisse està davant del seu “moment Lehmann Brothers”. “No és un problema suís, sinó un problema mundial”, asseveren els analistes de Capital Economics.

D'altra banda, el Banc Central Europeu (BCE) ha començat a contactar amb els bancs europeus que supervisa directament per conèixer quina possible exposició tenen en Credit Suisse, davant de l'abultada caiguda que ha experimentat el banc suís als mercats.

Noticias relacionadas

contador