ep handout - 18 september 2019 us washington usfederal reserve fomc chairman jerome powell speaks
-/Federal Reserve /dpa

Compres a Wall Street després del gir baixista que va registrar aquest dimecres la renda variable nord-americana, després de les declaracions més agressives del que s'esperava del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, durant la roda de premsa per explicar la política monetària del banc central, la principal prioritat del qual ara és lluitar contra la inflació, un cop assolit el seu objectiu de recuperar el mercat laboral.

  • 17.526,80
  • 0,32%

El Nasdaq va arribar a pujar més del 3% després que la Fed confirmés en el comunicat que apujarà "aviat" els tipus d'interès, un cop finalitzi el programa de compra d'actius a principis de març. El mercat va descomptar al 100% una primera pujada del preu dels diners a la reunió del 16 de març i els analistes ja descompten també que, almenys, hi haurà fins a quatre pujades de tipus al llarg del 2022, una per trimestre.

No obstant, això no va espantar els inversors. En canvi, les paraules de Powell sí que ho van fer. El banquer central va ser molt agressiu en comentar que "hi ha molt espai per pujar tipus sense afectar el mercat laboral" i que a totes les reunions que celebrarà la Fed aquest any es poden produir novetats sobre els tipus.

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

"Això significa que la Fed podria anunciar pujades a cada reunió, cosa que va ser una sorpresa per al mercat. De fet, no va negar formalment la possibilitat d'una pujada de 50 punts bàsics al març", destaca François Rimeu, estrateg sènior de La Française AM.

A més, encara que no va precisar quan començarà l'organisme a reduir el balanç, sí que va indicar que el procés serà "més ràpid" que en ocasions anteriors i que la reducció serà "major", perquè les condicions financeres són molt diferents.

"El to agressiu del president Powell va reflectir els riscos a l'alça per a la inflació i que l'economia es troba en una situació molt diferent de la dels cicles d'ajust anteriors: la inflació està molt per sobre de l'objectiu del 2%, la taxa de atur està per sota de la taxa neutral a llarg termini i la taxa real i el PIB està creixent molt per sobre de la seva taxa potencial”, argumenta Kathy Bostjancic, economista en cap d'Oxford Economics per als EUA.

Aquesta empresa espera que la Fed comenci a reduir el balanç "al juliol" a un ritme de 90.000 milions de dòlars, cosa que resultarà en una retallada d'uns 400.000 milions al segon semestre i fins a 1 bilió de dòlars el 2023. Això, segons la seva valoració, equival a dues pujades de tipus addicionals de 25 punts bàsics.

"El camí per a les pujades de tipus dependrà de manera crítica del ritme futur de la inflació i la seva intersecció amb el creixement dels salaris. Pronostiquem que la taxa anual d'inflació es desaccelerarà notablement al segon semestre del 2022 i que es refredarà el ritme dels augments salarials", assenyala aquesta experta.

"Com a tal, la Fed probablement dissenyarà un augment moderat en les taxes de 25 punts bàsics per trimestre. El risc és un ritme més ràpid d'enduriment de la Fed atesa la rigidesa de la inflació", comenta Bostjancic.

"No obstant això", conclou, "una altra consideració clau per a la Fed serà el grau d'enduriment que es desenvolupi en les condicions financeres generals, ja que això afecta directament el flux de crèdit a tota l'economia. Si bé, la Fed desitja condicions financeres més estrictes, l'enduriment ha de ser ordenat, altrament podria anticipar-se al propi enduriment de la Fed".

EL PIB SUPERA PREVISIONS

A l'escena econòmica, la primera estimació del Producte Interior Brut (PIB) dels EUA ha mostrat un creixement del 6,9% al quart trimestre, força per sobre de les previsions, que esperaven un avenç del 5,5%, i de la dada anterior, que es va situar al 2,3%, segons dades de l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç nord-americà.

TENSIÓ GEOPOLÍTICA

A nivell internacional, els inversors no perden de vista la tensió geopolítica sobre Ucraïna. Els EUA van respondre ahir a la nit a Rússia que defensarà la sobirania del país i la seva capacitat per triar aliances, incloent-hi una possible entrada a l'OTAN. Moscou va assenyalar que analitzarà la resposta i que actuarà segons els interessos.

Per part seva, França i Alemanya segueixen buscant una solució diplomàtica a qualsevol cost que eviti un conflicte militar. Sota el format del 'Quartet de Normandia', totes les parts tornaran a reunir-se a Berlín d'aquí a dues setmanes.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, “hem d'estar preparats per a unes jornades de màxima volatilitat. Podem veure fortes pujades i caigudes dins el mateix dia sense que res canviï. El més important és que Wall Street no perdi els mínims de dilluns", ha assenyalat José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

Aquesta jornada, l'S&P 500 va dibuixar "un prometedor 'martell' des de zona de suport", però "la condició que hem d'exigir a aquest 'martell' és que sota cap concepte es poden perdre (i menys en preus de tancament) els mínims de la sessió. Mentre aguantin és qüestió de temps que el rebot s'acabi produint i llanci els preus a cotes clarament superiors", ha afegit aquest expert.

El petroli West Texas avança un 1,18%, fins als 88,40 dòlars. Per part seva, el barril de Brent suma un 0,9% i frega els 90 dòlars, màxims des del 2014. A més, l'euro es deprecia un 0,77% i es canvia als 1,1155 dòlars, mentre l'unça d'or cedeix un 1,5%, fins als 1.800 dòlars. Per acabar, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,82% i el bitcoin puja un 2%, fins als 37.168 dòlars.

contador