• La major volatilitat s'ha enregistrat al mercat de divises
  • La victòria de Trump podria beneficiar a sectors como infraestructures, defensa o petrolieres
Donald Trump

Una vegada més, els mercats s'han equivocat amb la seva predicció. Encara que amb un moviment menys brusc que amb el Brexit, van comprar amb Hillary Clinton per vendre amb Donald Trump. Les enquestes i els models de previsions de les cases d'inversió han tornat a quedar en dubte, mentre els inversors es donen pressa per reconfigurar les seves carteres.

I és que en aquest nou paradigma, l'excèntric multimilionari Donald Trump a la Casa Blanca, no només hi ha perdedors. De fet, les temors a un 'dimecres negre' que hi havia durant la matinada del dimarts al dimecres s'han dissipat al llarg dle dia.

El problema per al comú dels inversors és arribar tard a les reaccions inicials, com el desplom del peso mexicà i firmes exposades al país, per exemple BBVA, o el ral·li del sector financer nord-americà davant les expectatives de menors restriccions per a la seva activitat.

Amb independència de la reacció inicial del mercat, no crec que el resultat de les eleccions presidencials determini l'evolució a llarg termini dels mercats

“Amb independència de la reacció inicial del mercat, no crec que el resultat de les eleccions presidencials determini l'evolució a llarg termini dels mercats”, argumenta Àngel Agudo, gestor de fons de renda variable nord-americana de Fidelity. “S'han publicat nombrosos estudis que han demostrat que el resultat de les eleccions presidencials té un efecte limitat en el comportament de la borsa nord-americana, i no crec que sigui diferent aquesta vegada”, afegeix.

Amb aquest sentiment coincideix José María Lluna, director d'anàlisi i estratègia de Eafi Profim, que recomana en els primers compassos “mantenir la calma”. Però això no evita que els analistes puguin construir expectatives més favorables per a unes empreses i més perjudicials per a unes altres.

Les primeres reaccions a les borses ja apunten a dos guanyadors. Un és el sector de la salud, ja que Hillary Clinton havia llançat amenaces de polítiques per controlar els preus dels medicaments. Prova d'això, la pujda en borsa de Grifols aquest dimecres en una jornada de caigudes generalitzades a la borsa, o el ral·li del sector biotecnològic de Wall Street.

FERVOR PEL SECTOR DELS INFRAESTRUCTURES

Les infraestructures nord-americanes estan actuant clarament com una frenada per al creixement del PIB després de diverses dècades d'escassa inversió

L'altre, el sector de les infraestructures. En aquest cas, el potencial radica en la promesa de Trump d'invertir més de 500.000 milions de dòlars en infraestructures durant el seu mandat. Encara que aquesta xifra sembla poc probable malgrat la majoria republicana al Congrés, els experts al·ludeixen al dèficit per creure que sí hi haurà despesa important en aquesta matèria.“Les infraestructures nord-americanes estan actuant clarament com una frenada per al creixement del PIB després de diverses dècades d'escassa inversió”, explica Ángel Agudo.

Aquest expert considera que encara que moltes empreses d'enginyeria o materials de construcció ja tenen reflectit aquesta projecció en preus, “sorgiran oportunitats en les properes setmanes”. “Els estocs industrials que mantenen la infraestructura civil probablement es beneficiaran de majors oportunitats per a projectes governamentals”, agrega James Butterfill, director d'anàlisi i estratègies de ETF Securities.

Ferrovial, ACS, FCC o OHL són empreses que “podrien treure profit en el repartiment de contractes”, pronostica Victoria Torre, responsable de desenvolupament de continguts, productes i serveis de Self Bank. Encara que en aquest últim cas, la constructora presidida per Juan Villar-Mir ha sofert un primer impacte negatiu per la seva exposició a Mèxic i el desplomi del pes, com li ha ocorregut a BBVA.

Per la seva banda, des de Profim, Luna recomana fons d'inversió especialitzats en infraestructures de les gestores Franklin Templeton, Deutsche Bank i Morgan Stanley. En aquest sentit, hi ha noms propis disponibles com els productes Franklin Global Listed Infraestructure, Deutsche Global Infraestructure Fund o Morgan Stanley Investment Funds Global Infraestructure.

El gestor de Fidelity posa damunt de la taula també el sector de defensa, pel qual Trump ha promès més despesa, i agrega que “els pressupostoss han sofert retallades en els últims anys, i és poc probable que es produeixin nous ajustaments significatius en un context mundial marcat per les inquietuds entorn de la seguretat”. Luna coincideix i afegeix al sector aeroespacial, pel que aposta per ETF de iShares o State Street. És a dir, l'iShares US Aeorespace & Defense i el SPDR S&P Aerospace & Defense.

Un segment que no passa desapercebut per als experts és l'energètic. Clinton advocava per l'incentiu de les energies netes, mentre “Trump no sembla que vagi a ocupar-se en aquest tema, alhora que podrien donar-se passos en ferm en la regulació definitiva de l'activitat del fracking”, exposa Victoria Torre. Si això es concreta, anticipa a Espanya pressió contra les accions de Gamesa i suport per les de Repsol o Técnicas Reunidas. Altres empreses en situació similar a escala europea seran BP i Royal Dutch Shell.

I PER A PERFILS CONSERVADORS?

No és una bona conjuntura per als bons del Tresor dels Estats Units, que probablement sofriran pressions, a conseqüència de les quins seguirà elevant-se

Més enllà de les empreses guanyadores i perdedores amb l'administració Trump i els seus efectes en la renda variable, els perfils més conservadors també tindran oportunitats en renda fixa. Encara que no en deute sobirà nord-americà, segons el parer de Dierk Brandenburg, analista de renda fixa de Fidelity: “No és una bona conjuntura per als bons del Tresor dels Estats Units, que probablement sofriran pressions, a conseqüència de les quins seguirà elevant-se”, puntualitza en assenyalar a la incertesa que provoca Trump i a les seves expectatives d'una normalització de tipus continuada per part de la Reserva Federal (Fed) des de desembre.

“El bo nord-americà no està sent un actiu refugi com altres vegades”, indica Lluna, que adverteix que la renda fixa cada vegada “ofereix menys potencial de rendibilitat i més riscos”. Així i tot, per als inversors amb menys tolerància de volatilitat recomana comprar participacions en fons de deute global amb gestió molt activa, que poden fins i tot posar-se 'curts' en deute sobirà nord-americana i fluctuar amb les seves posicions de liquiditat. Els seus consells per a un inversor conservador són vehicles com el Carmignac Sécurité, el Groupama Avenir Euro i el Candriam Bonds Credit Opportunities.