• El rand sud-africà, la lira turca o el ruble rus també cauen amb força
  • El banc central mexicà convoca una roda de premsa extraordinària
peso mexicano

Ha estat el gran termòmetre. El peso mexicà ha pres perfectament la temperatura de la campanya electoral. Pujava quan creixien les opcions de Clinton i baixava quan ho feien les de Trump, que finalment ha guanyat. Per això, ara que el republicà ja toca la victòria, el seu enfonsament adquireix un to històric.

El seu desplom reflecteix la por a l'impacte que les polítiques de Donald Trump pot provocar en l'economia mexicana. I en la seva societat, amb l'amenaça de construir el polèmic mur al que ha al·ludit en els últims mesos. El Banc de Mèxic ja ha convocat una roda de premsa conjunta amb la Secretaria d'Hisenda i de Crèdit Públic (SHCP) a les 7 hora local, set més a Espanya.

Com a conseqüència, el pes s'enfonsa. Sense remissió. L'euro es dispara un 14% contra la divisa mexicana, fins als 23 pesos; el ien ho fa en un 14,4%, fins als 0,199 pesos; i el dòlar nord-americà s'aprecia un 11,5%, fins als 20,4 pesos. Tots ells, descensos històrics que condueixen fins a mínims sense precedents del peso.

Semblant càstig té les seves rèpliques en altres monedes emergents. L'euro s'aprecia un 1,5% contra el iuan xinès, un 2% contra la rupia índia, un 3% contra el ruble rus, un 3,5% contra el won sud-coreà, un 5% contra la lira turca o un 6% contra el rand sud-africà.

contador