bolsa-madrid-mercados-ibex
Europa Press
11.154,60
  • 170,90
  • 1,56%

La decisió del Banc Central de Turquia d'apujar els tipus al 24%, en contra de les advertències del president Erdogan, ha provocat el rebot de la lira turca, que al seu torn ha impulsat BBVA un 4,28%. Ha estat la companyia més alcista del dia i la que ha permès salvar la jornada a un IBEX-35 (+0,24%; 9.329,20 punts) que, en qualsevol cas, viu hores molt baixes.

A més de BBVA, Sabadell ha avançat un 2,84%, seguit de CaixaBank (+1,69%), Bankia (+1,5%), Santander (+0,72%) i Bankinter (+0,52%). El rebot del sector bancari, per tant, ha salvat aquest dijous el selectiu espanyol. Al costat de les entitats financeres, Mediaset s'ha revalorat un 2,93%.

A l'altre extrem, Siemens Gamesa ha perdut un 7,21% després d'un informe molt negatiu de Goldman Sachs, amb males previsions sobre el mercat indi, un dels més importants per al fabricant de turbines eòliques.

A més, Meliá Hotels ha baixat un 4,88% després que UBS s'hagi mostrat pessimista sobre el sector turístic espanyol i hagi reduït el preu objectiu de la cadena hotelera. Altres valors amb comportament negatiu han estat Técnicas Reunidas (-2,69%) i Colonial (-2,44%).

Entre els grans valors, Telefónica ha repuntat tímidament un 0,09%, però Inditex (-0,11%), Iberdrola (-0,26%) i Repsol (-0,85%) han tancat en negatiu.

DIA DE BANCS CENTRALS

Aquest dijous ha tingut lloc també la reunió del BCE (Banc Central Europeu). L'organisme presidit per Mario Draghi ha mantingut sense canvis els tipus d'interès i ha reduït el seu programa de compra d'actius fins a 15.000 milions d'euros, pas previ per finalitzar-lo el desembre.

Sobre els tipus, Draghi ha comentat que ni tan sols han començat a discutir quan els pujaran, i en tot cas no es planteja augmentar-los fins a, almenys, l'estiu de l'any que ve, en línia amb el que s'esperava. El BCE ha retallat lleugerament les seves previsions de creixement, però s'ha mostrat confiat que el creixement econòmic seguirà el seu curs.

Tot i que la notícia del dia ha estat que el Banc Central de Turquia ha pujat els tipus d'interès en 625 punts bàsics, fins al 24%, gairebé el doble del que esperava el consens de mercat, que havia previst un increment de les taxes de 325 punts bàsics.

Segons el comunicat emès aquest dijous, la decisió s'ha adoptat per intentar posar remei a la crisi de divises i inflacionista. La lira turca rebota un 3% enfront del dòlar després d'aquest moviment. Per la seva banda, l'euro es deprecia un 0,46% respecte al dòlar, fins als 1,1679. I al mercat de matèries primeres, el petroli Brent cau amb força un 2%, fins als 78,17 dòlars.

Finalment, el Banc d'Anglaterra ha mantingut sense canvis els tipus d'interès al 0,75%. La decisió ha estat unànime i ha complert amb les previsions dels experts.

POLÈMICA A ESPANYA

A Espanya, la jornada ha estat marcada per la polèmica de la tesi doctoral del president del Govern, i diversos mitjans publiquen que és un plagi. Moncloa ha emès un comunicat a primera hora instant a aquests mitjans a rectificar o, en cas contrari, anuncia que l’Executiu emprendrà mesures legals contra ells. Pedro Sánchez posteriorment ha decidit publicar el treball a Internet. El periodista d'ABC que ha tret l'exclusiva, però, ha dit que no té intenció de rectificar i que té proves que el que s'ha publicat és cert.

Després de la dimissió de la ministra de Sanitat pel màster, ara s'apunta ni més ni menys que a la figura del president del Govern. La possibilitat d'eleccions anticipades davant tota aquesta situació d'inestabilitat és cada vegada més gran, de manera que la incertesa s'accentua cada moment.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"El de menys és si l'IBEX tanca lleugerament per sobre dels 9.330 o per sota. En nombres rodons el que ha tornat a quedar clar és que la zona dels 9.300-9.350 punts (amb les seves petites dilatacions amunt o avall) se li segueix ennuegant al nostre selectiu. I no és per menys. En el gràfic diari adjunt s'entén fàcilment a què ens estem referint", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Per tant", afegeix aquest expert, "a dia d'avui es pot seguir parlant de retrocés temporal. Però és que com hem estat dient durant els últims dies, tot i que tanquéssim als 9.400 punts o per sobre tot seguiria igual. Per què? Molt senzill, perquè la definició de fase correctiva o tendència baixista és aquella que es caracteritza per construir màxims i mínims decreixents. I això és el que tenim davant".

"El suport més important en aquest moment el tenim en els mínims anuals (9.100) i per dalt, encara que lluny, els 9.671 punts. En resum, seguim dins el retrocés temporal a la zona de resistència que hem estat comentant sessions enrere. Res no ha canviat significativament", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador