draghi-bce-fait-monter-l-euro-et-les-rendements-obligataires

El Banc Central Europeu (BCE) ha mantingut els tipus d'interès sense canvis, al 0%, tal com s'esperava. Els tipus de dipòsit s'han mantingut també invariables, al -0,4%.

El Consell de Govern del BCE ha assenyalat, al comunicat de la decisió, que espera que els tipus d'interès oficials "es mantinguin als seus nivells actuals almenys durant l'estiu de 2019 i, en qualsevol cas, durant el temps necessari per garantir una convergència sostinguda de la inflació a nivells inferiors, tot i que pròxims, al 2% a mitjà termini".

Pel que fa a les mesures de política monetària no convencionals, el Consell de Govern ha recordat que "seguirà realitzant compres netes en el marc del programa d'adquisició d'actius (APP) al ritme mensual actual de 30.000 milions d'euros fins a finals d'aquest mes. Després de setembre de 2018, el Consell de Govern reduirà el ritme mensual de les compres d'actius nets a 15.000 milions d'euros fins a finals de desembre de 2018 i preveu que, en funció de les dades que confirmin les perspectives d'inflació a mitjà termini, les compres netes finalitzaran".

"El Consell de Govern té la intenció de reinvertir els principals pagaments dels valors amb venciment adquirits en el marc del PPA durant un període de temps prolongat després de la finalització de les compres d'actius nets i, en qualsevol cas, durant el temps que sigui necessari per mantenir unes condicions de liquiditat favorables i un ampli grau de relaxació monetària", afegeix al comunicat.

Sobre el repunt de la inflació, Draghi s'ha mostrat confiat i ha assenyalat que la fortalesa subjacent de l'economia continua recolzant la nostra confiança que la convergència sostinguda de la inflació cap al nostre objectiu continuarà i es mantindrà fins i tot després d'una liquidació gradual de les nostres compres d'actius nets".

Pel que fa al proteccionisme, el president del BCE ha tornat a alertar afirmant que, al costat de les vulnerabilitats als mercats emergents i la volatilitat dels mercats financers, "ha adquirit major prominència recentment". Amb tot, el BCE reconeix que els riscos que envolten el creixement de l'Eurozona segueixen equilibrats: "Les nostres mesures de política monetària segueixen apuntalant la demanda interna."

A més, Draghi ha assegurat que la política "seguirà sent acomodatícia" després de la fi del 'QE' i ha insistit que l'organisme monetari encara no ha discutit res sobre l'anomenada 'Operació Twist'. Pel que fa al desè aniversari de la caiguda de Lehman Brothers, que es compleix el proper dissabte, Draghi ha asseverat que "teníem clar que la crisi financera arribaria" abans de la fallida del banc que va acabar disparant la crisi financera a escala mundial.

Durant la intervenció del president del BCE, l'euro s'ha disparat a màxims de dues setmanes buscant els 1,17 dòlars. I tot, mentre Draghi apuntava a la fortalesa dels bancs de l'Eurozona: "són molt més forts" que fa 10 anys.

Sobre la crisi italiana, Draghi creu en la paraula dels ministres italians, que "han dit que respectaran les normes", encara que ha observat que "fins ara només hem vist paraules i esperem fets". Finalment, el president del BCE ha projectat una caiguda dels preus del petroli i un increment de la inflació subjacent. Concretament, l'entitat preveu que la inflació es mantingui a l'1,7% per a 2018, 2019 i 2020.

Pel que fa al PIB, Draghi ha rebaixat una dècima les seves projeccions per 2018 i 2019, fins al 2,0% (des del 2,1% anterior) aquest any i fins a l’1,8% (des de l’1,9% anterior per al proper any), mentre que ha mantingut la previsió de 2017 a l'1,7%.

Noticias relacionadas

contador