• És la primera reelecció d'un banquer central al BoJ en gairebé seixanta anys
  • La propera reunió del Banc del Japó està prevista per als dies 8 i 9 de març
boj-kuroda

Després de sembrar la incertesa sobre qui se situaria al capdavant del Banc del Japó (BoJ) durant els propers cinc anys, el primer ministre nipó, Shinzo Abe, per fi s'ha decidit per Haruhiko Kuroda. Així, l'actual artífex de la política expansiva del Govern japonès, coneguda com 'Abenomics' assumirà un segon mandat en el càrrec, després que fos nomenat per primera vegada el 2013.

La decisió d'Abe posa fi a l'especulació que el supervisor nipó podia iniciar un gir en la seva política ultra flexibilitzadora i unir-se a la resta de bancs centrals mundials en l'enduriment de les condicions monetàries. Durant setmanes, el primer ministre del país ha postergat l'anunci, alimentant la incertesa, i "s'ha interpretat com a falta de suport per part del Govern d'Abe cap a la política del banc central", assenyala Boris Schlossberg, analista de BK Asset Management.

Kuroda segueix plenament compromès amb el gran programa de política ultra expansiva del banc central

Aquest fet, unit a altres factors, com un repunt de la volatilitat que incrementa l'ansietat entre els operadors i la recent correcció de les borses ha provocat l'entrada de les compres al ien, que es canvia al voltant de les 105,00 unitats per cada dòlar. La moneda ha confirmat "la seva posició com a valor refugi, per sobre del franc suís", expliquen analistes de Rabobank, que afegeixen que "en la recent crisi borsària ha vist augmentar la seva demanda com 'safe haven'".

A les causes que expliquen l'auge del ien els experts del banc holandès afegeixen que, durant mesos, "el mercat ha estat ignorant en gran mesura les garanties que Kuroda segueix plenament compromès amb el gran programa de política ultra expansiva del banc central". "El fort creixement al Japó i la millora del mercat laboral han suscitat sospites que el supervisor monetari podria començar a retractar-se en el futur pròxim", afegeixen.

En aquest sentit, els analistes de Danske Bank criden a estar molt atents a qualsevol intervenció de Kuroda. "En aquest punt, sembla que és l'únic que pot oferir suport al dòlar/ien", comenten. Si no hi ha declaracions fora de programa, el mercat haurà d'esperar a la propera reunió del banc central de març per escoltar el governador del BoJ, que romandrà en el càrrec fins el 2023.

PRIMERA REELECCIÓ AL BOJ A MÉS DE 50 ANYS

La proposta de nomenament de Kuroda ha estat remesa aquest divendres pel primer ministre al comitè directiu de la cambra baixa de la Dieta, parlament japonès, juntament amb les nominacions de Masayoshi Amamiya i Masazumi Wakatabe com sotsgovernadors del banc central nipó.

Kuroda, de 73 anys, assumirà un segon mandat de cinc anys al capdavant del Banc del Japó, cosa inusual al país, ja que cap banquer central havia estat reelegit des de 1961, cosa que suggereix l'interès d'Abe en què el responsable d'aplicar els agressius estímuls monetaris per deixar enrere la crisi sigui l'encarregat de pilotar el seu gradual retirada i normalització de la política monetària.

El nou mandat de Kuroda com a governador del Banc del Japó donarà començament el pròxim 9 d'abril, mentre que els dos sotsgovernadors assumiran les seves funcions el 20 de març, després de la sortida de Hiroshi Nakaso i Kikuo Iwata. La propera reunió del Banc del Japó està prevista per als dies de 8 i 9 de març, per la qual cosa la primera trobada sota la nova direcció serà prevista per als dies 26 i 27 d'abril.

Des que va assumir la presidència del Banc del Japó al març de 2013, Kuroda ha emprès un seguit d'agressives mesures d'estímul monetari quantitatiu i qualitatiu en el marc del pla econòmic dissenyat pel govern nipó, conegut popularment com 'Abenomics'.

A l'abril de 2013, durant la seva primera reunió amb Kuroda al capdavant, el Banc del Japó va anunciar una bateria de mesures d'estímul que incloïa duplicar la base monetària i les quantitats de deute públic i altres instruments financers adquirits per la institució per tal d'assolir una meta d'inflació del 2% en un termini de dos anys. Al gener de 2016, gairebé tres anys després del seu nomenament, Kuroda portava el Banc del Japó a instaurar un tipus d'interès del -0,1% a les noves reserves generades per la banca en resposta a la caiguda registrada llavors pels preus del petroli.

Noticias relacionadas

contador