• La falta de gana pel dòlar eclipsa el possible suport de l'alça del rendiment dels bons
ep euro dolar portada
Europa Press

La tònica que ha dominat el mercat de les divises des d'inicis d'aquesta setmana s'ha mostrat en tota la seva esplendor en les últimes hores. La debilitat del dòlar i la desconfiança dels inversors en les condicions econòmiques dels EUA han tornat a pesar en l'ànim dels operadors que s'han prolongat les vendes a la moneda nord-americana contra tots els seus rivals, fins a arribar nous mínims de més de tres anys contra l'euro i de 15 mesos contra el ien.

La volatilitat que regna als mercats globals s'ha deixat sentir també en els principals encreuaments. L'euro ha remuntat un 2,5% enfront del dòlar des de dilluns, fins a una fita no vista des de desembre de 2014 als 1,2550 dòlars un ral·li similar al del ien, que s'ha disparat fins a les 105,55 unitats davant la seva contrapart nord-americà, amb un auge d'un 2,8% durant els últims cinc dies. La lliura, per la seva banda, es beneficia també dels vents en contra del seu rival dels EUA i remunta un 2,3%, fins als 1,4130 dòlars.

El panorama per al dòlar és desolador i va de camí a tancar la seva pitjor setmana en dos anys. L'índex que mesura el seu acompliment contra una cistella de sis divises rivals es desploma un 0,4% aquest divendres, fins als 88,19 punts, nivells no vistos en 38 mesos i els analistes no aposten perquè tornin les compres a la moneda al futur pròxim. "No hi ha indicis que el dòlar es recuperi i continuarà deprimit, tot i el repunt en els rendiments dels bons dels EUA -que està a 2,90% -, que els inversors seguiran ignorant davant les pors que es dispari el dèficit fiscal", afirma Boris Schlossberg, cofundador de BK Asset Management.

EL DÒLAR FEBLE, EL NOU NORMAL

Després que el 'bitllet verd' es beneficiés d'un merescut rebot durant les jornades de correccions a les borses mundials, durant el qual es va posar en joc el seu paper de valor refugi, la divisa ha reprès la tendència que domina la seva negociació des de novembre de 2017. Un còctel de factors es combinen en el foc baixista en què es cuina el dòlar, començant pels esmentats temors sobre el dèficit, tant en el comerç internacional com en el pressupost.

Però, a més, la preocupació que Washington persegueixi un gir de 180 graus en la seva política canviària i abandoni el seu patró de suport a un dòlar fort, que ha estat la norma des de finals dels 90 o l'abandonament coordinat dels bancs centrals de les seves polítiques flexibilitzadores, que ha restat pes a les actuacions de la Reserva Federal (Fed), han dinamitat la moneda de la primera potència mundial.

Per si això fos poc, des del front macroeconòmic no s'ofereix cap tipus d'alleujament. Dimecres, les dades de consum van mostrar que, mentre la inflació ha repuntat al gener i s'ha mantingut al 2,1% en rang interanual, la demanda dels consumidors no l’ha acompanyat. "Això indica que la Fed es veurà forçada a pujar els tipus d'interès, tot i que la demanda final s'alenteixi", explica Schlossberg.

JAPÓ, IMPASSIBLE DAVANT L'AUGE DE L'IEN

Però si hi ha una divisa que està gaudint d'una empenta excepcional davant la moneda dels EUA és el ien. Les alces de la moneda del país del sol naixent no són gens benvingudes pel Govern de Shinzo Abe, que pot veure oscada la seva recuperació econòmica si la moneda es manté a la fita actual de 15 mesos, al voltant dels 105,00 iens per cada dòlar.

Durant aquesta setmana, diversos oficials han començat a deixar anar comentaris destinats a refredar la moneda que poc efecte han tingut. Però el ministre d'Economia del país, Taro Aso, ha accelerat les compres en el ien després de declarar que no creu que els moviments actuals de la moneda siguin tan forts o febles com per justificar una intervenció, i ha afegit, segons 'Reuters' , que per ara no hi ha un pla per respondre als moviments de divises.

"Si els fluxos d'aversió al risc acceleren el moviment, el ien podria caure ràpidament per sota dels 106,00 iens contra el dòlar i la majoria dels exportadors japonesos que aposten perquè el ien fluctuï a prop de les 110,00 unitats en el seu canvi contra el bitllet verd, veuran els seus marges reduïts", apunta l'expert de BK Asset Management.

KURODA SEGUEIX AL BOJ

En aquest sentit, els analistes de Danske Bank criden a estar molt atents a qualsevol intervenció del governador del Banc del Japó (BoJ per les sigles en anglès) Haruhiko Kuroda. "En aquest punt, sembla que és l'únic que pot oferir suport al dòlar/ien", comenten. Però la reassignació en el càrrec del banquer central, que Shinzo Abe ha demorat més del necessari, ha tingut escàs efecte en la cotització de la divisa.

Des de Rabobank també posen l'accent sobre el BoJ ja que, durant mesos, "el mercat ha estat ignorant en gran mesura les garanties de Kuroda que segueix plenament compromès amb el gran programa de política ultra expansiva del banc central". "El fort creixement al Japó i la millora del mercat laboral han suscitat sospites que el supervisor monetari podria començar a retractar d'aquesta política en el futur pròxim", afegeixen des del banc holandès.

Acompanyaran Kuroda l'anterior director executiu del supervisor monetari, Masayoshi Amamiya, i el professor de la Universitat de Waseda, Masazumi Wakatabe, com sotsgovernadors. Aquest trio assegura que les polítiques del banc central persistiran, però, segons analistes de Bank of America Merrill Lynch, aquest gest "dissipa la incertesa sobre la continuïtat al consell directiu del BoJ, però tindrà poc impacte en la divisa que seguirà governada pel gana cap al dòlar".

Noticias relacionadas

contador