• El ien continua a tota màquina i sembra la preocupació en el Govern del Japó
money euros cash

El dòlar segueix ampliant les seves pèrdues en tots els fronts, malgrat el repunt de la inflació als EUA. El 'bitllet verd' ha decidit ignorar l'auge dels preus durant el primer mes de l'any -la taxa interanual s'ha mantingut al 2,1%- i ha seguit lliscant per la via baixista que ha reprès després del rebot de Wall Street. L'euro no ha deixat escapar l'ocasió per ampliar el seu ral·li fins als 1,2470 dòlars i, des d'aquí, preparar-se per assaltar els recents màxims de finals de gener per sobre dels 1,25 dòlars.

La lliura, per la seva banda, avança també fermament davant la seva contrapart dels EUA i s'encamina a màxims d'una setmana als 1,4050 dòlars. Sense catalitzadors de rellevància en cap de les dues divises europees, el seu avanç es deu enterament a noves vendes en el dòlar.

L'acció del preu en la moneda nord-americana testifica, per als experts de Danske Bank, que "el biaix del mercat és negatiu per a la divisa davant la perspectiva que el dèficit fiscal als EUA s'ampliarà significativament". De fet, entre els operadors del mercat de les divises, el sentiment és més pessimista que en altres actius, i sembla predominar un major "escepticisme sobre les pujades de tipus de la Reserva Federal (Fed) d'aquest any", indica per la seva part Boris Schlossberg, cofundador de BK Asset Management.

"Els recents moviments, especialment contra el ien suggereixen que al mercat monetari, els inversors simplement no es creuen la previsió de creixement d'un 3,5% dels EUA i, en canvi, anticipen que el banc central farà marxa enrere en l'enduriment de la seva política, a mesura que la volatilitat i el menor creixement econòmic dinamitin els plans de la Fed", afegeix Schlossberg.

Els inversors temen que la Fed faci marxa enrere en l'enduriment de la seva política, a mesura que la volatilitat i el menor creixement econòmic dinamitin els seus plans

TIEMPO DE ACTIVOS REFUGIO

TEMPS D'ACTIUS REFUGI

En aquest context i amb la inèrcia que ha imprès la seva cotització el recent episodi d'aversió al risc després de la correcció de les borses mundials, el ien és la divisa contra la qual la manca d'empenta del dòlar és més evident. En les últimes hores, la moneda nipona ha tornat a conquerir un nou màxim de 15 mesos als 106,100 iens contra el seu rival nord-americà. "És temporada de caça en el dòlar/ien", comenta Stephen Innes, analista d’Oanda, "i ho seguirà sent mentre el ien es canviï per sota de les 107,00 unitats contra el 'bitllet verd'", afegeix l'expert.

Schlossberg avisa, per la seva banda, que hi ha un "important nivell de sobrecompra" al ien a hores d'ara, que no es reflecteix de la mateixa manera respecte a l'euro que posa terra pel mig amb el canvi per sota de 132,00 iens del dimecres fins nivells per sobre dels 133,00 iens per cada dòlar. Per tant, creu l'analista de BK Asset Management que els inversors han "reaccionat desmesuradament perquè no hi ha nous catalitzadors que justifiquin les compres al ien".

L'únic i potser el més notable és que "el bon to de la moneda nipona confirma la seva posició com a valor refugi, per sobre del franc suís, que no l'ha acompanyat aquest cop, a causa del nerviosisme que ha disparat entre els inversors per les enraonies sobre una intervenció del Banc Nacional de Suïssa de finals de gener", argumenten per la seva banda els analistes de Rabobank. "Aquest esdeveniment ha augmentat la demanda del ien com 'safe haven' a la recent crisi borsària, que ha incrementat la volatilitat i, per tant, l'ansietat entre els operadors", afegeixen aquests experts.

NERVIOSISME AL JAPÓ

Però les condicions de mercat per al ien no són en absolut benvingudes pel Govern de Shinzo Abe, que ha començat a lliscar comentaris destinats a refredar la moneda que poc efecte han tingut. En aquest sentit, els analistes de Danske Bank criden a estar molt atents a qualsevol intervenció del governador del Banc del Japó (BoJ per les sigles en anglès) Haruhiko Kuroda. "En aquest punt, sembla que és l'únic que pot oferir suport al dòlar/ien", comenten.

Des de Rabobank també posen l'accent en el BoJ ja que, durant mesos, "el mercat ha estat ignorant en gran mesura les garanties de Kuroda que segueix plenament compromès amb el gran programa de política ultra expansiva del banc central". "El fort creixement al Japó i la millora del mercat laboral han suscitat sospites que el supervisor monetari podria començar a retractar d'aquesta política en el futur pròxim", afegeixen des del banc holandès.

L'especulació del mercat que el final de la política flexibilitzadora del BoJ és a prop és completament errònia

No obstant això, la inflació de l'IPC al Japó segueix molt per sota del seu objectiu i les baixes expectatives sobre els preus estan profundament arrelades en la mentalitat nacional, per tant, des de Rabobank afirmen que "l'especulació del mercat que el final de la política flexibilitzadora és a prop és completament errònia".

No obstant això, els experts coincideixen a assenyalar que, en aquest moment, la situació, tot i que posa Abe entre l'espasa i la paret, està lluny de desembocar en una intervenció, més enllà de declaracions. De fet, els moviments especulatius del ien han estat comentats per altres alts polítics del país del sol naixent, deixant clar que l'auge de la moneda s'aproxima a nivells que encenen les alertes vermelles entre els supervisors monetaris.

El Ministre d'Economia del país, Taro Aso, ha dit aquest dijous que no creu que els moviments actuals de la moneda siguin tan forts o febles com per justificar una intervenció, i ha afegit, segons 'Reuters', que per ara no hi ha un pla per respondre als moviments de divises.

"Si els fluxos d'aversió al risc acceleren el moviment, el ien podria caure ràpidament cap als 106,00 iens contra el dòlar i la majoria dels exportadors japonesos que aposten perquè el ien fluctuï a prop de les 110,00 unitats en el seu canvi contra el bitllet verd, veuran els seus marges reduïts", conclou Schlossberg.

Noticias relacionadas

contador