dl rishi sunak mp conservative party tory chancellor of the exchequer ministerial portrait flickr cc 2
Ministry of Housing Communities and Local Govt (CC BY-ND 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/)

L'exministre britànic de Finances Rishi Sunak s'ha convertit en el nou primer ministre del Regne Unit i líder del Partit Conservador després d'aconseguir els avals necessaris per arribar al poder i sense necessitat d'una última votació entre els tories.

Penny Mordaunt, l'altra candidata, s'ha retirat de la contesa al tram final després de no aconseguir els avals necessaris. En un comunicat emès a Twitter, Mordaunt ha dit que "està clar que els col·legues senten que necessitem certesa avui" i que "com a resultat, ara hem triat el nostre proper primer ministre".

“Aquesta decisió és històrica i mostra, una vegada més, la diversitat i el talent del nostre partit. Rishi té tot el meu suport”, ha manifestat.

Sir Graham Brady, president del Comitè de diputats conservadors del 1922, ha confirmat que Rishi Sunak és el nou líder del Partit Conservador. "Bona tarda, com a oficial de retorn a l'elecció de lideratge puc confirmar que hem rebut una nominació vàlida. Rishi Sunak, per tant, és elegit com a líder del Partit Conservador".

El partit havia posat en marxa una carrera contrarellotge per accelerar el procés d'elecció del pròxim premier i evitar així un dany més gran a l'economia i a la credibilitat fiscal del Regne Unit després del que va passar durant les últimes setmanes amb el pla fiscal de Truss, que no va agradar al mercat i que va acabar costant-li el lloc a la 'premier' després de només 44 dies al poder.

El camí per a Sunak es va aplanar aquest diumenge en anunciar Boris Johnson la seva retirada. En un comunicat, el que va ser primer ministre, a qui molts demanaven la seva tornada sota la campanya 'Bring back Boris', va dir que "simplement no era el moment adequat" per seguir a la carrera. "Durant el transcurs dels últims dies he arribat tristament a la conclusió que això simplement no seria el correcte. No es pot governar amb eficàcia, si no es té un partit unit al Parlament", va afegir.

Noticias relacionadas

contador