dl boris johnson tory conservative party mp pd 15
Sharecast / public domain image

Boris Johnson finalment no es presentarà a la carrera per succeir la primera ministra britànica Liz Truss, que va dimitir la setmana passada, després de només 44 dies al càrrec, davant els problemes que va provocar el seu pla fiscal. El que fos el 'premier' fins fa només uns mesos sembla haver decidit esborrar-se de la contesa, que ja compta amb unes 140 candidatures. Rishi Sunak, exministre de Finances, s'hi troba, i ara n'és el gran favorit per aconseguir el lideratge del Partit Conservador i del país.

L'exprimer ministre ha decidit no concórrer, malgrat la campanya que s'havia gestat entre els tories i també a les xarxes socials demanant la seva tornada sota el lema 'Bring Back Boris'. Tot i que semblava que estava disposat a lluitar per tornar al càrrec, i així ho hauria comunicat a alguns companys de partit, finalment no serà així.

En un comunicat publicat aquest diumenge Johnson va dir que "simplement no era el moment adequat". Segons va apuntar, havia "superat l'altíssim obstacle de 102 candidatures" per participar a les últimes fases de la contesa, però ha decidit no concórrer a una carrera que lideren Rishi Sunak i Penny Mordaunt.

"Encara que m'he posat en contacte tant amb Rishi com amb Penny -perquè esperava que ens poguéssim unir per l'interès nacional-, lamentablement no hem pogut trobar la manera de fer-ho", ha remarcat Johnson, segons recull CNBC.

"Hi ha una molt bona possibilitat que tingui èxit a les eleccions amb els membres del Partit Conservador, i que, de fet, pugui estar de tornada a Downing Street divendres. Però en el transcurs dels últims dies he arribat tristament a la conclusió que això simplement no seria el correcte. No es pot governar amb eficàcia, si no es té un partit unit al Parlament", va concloure Johnson a l'esmentat comunicat.

Precisament Sunak n'és ara el gran favorit. Tot i que algunes cases d'apostes afirmen que ha perdut punts als últims dies, la veritat és que l'exministre de Finances lidera la carrera per la successió de Truss, que ja té unes 140 candidatures.

Segons Michael Hewson, analista en cap de mercat de CMC Markets UK, “la inesperada decisió de Boris Johnson de no presentar la seva candidatura per a la contesa sembla haver simplificat el resultat, atès el nombre de diputats que ja han declarat el seu suport a Rishi Sunak. Atès que l'única altra aspirant, Penny Mordaunt, s'ha quedat enrere, és força probable que Rishi Sunak pugui ser elegit sense oposició i sigui primer ministre al final del dia”, apunta.

El successor de Truss es decidirà, novament, en unes eleccions internes del Partit Conservador, que triarà el seu nou líder entre la llista de candidats amb més suports. Tot i això, aquesta vegada el procés s'ha accelerat a només una setmana, ja que els 'tories' busquen salvar la seva credibilitat i tranquil·litzar els mercats.

Els candidats tenen fins aquest dilluns per obtenir el suport d'almenys 100 diputats i entrar així a la votació final per liderar el partit. Es tracta d'un llindar alt, ja que el partit està format per 357 diputats, i cadascun només pot votar un candidat, cosa que limitarà el nombre de possibles aspirants a tres.

Si un sol candidat rep els 100 vots necessaris guanyarà automàticament la carrera per succeir Truss i es convertirà en el proper primer ministre britànic. Però si dos o més candidats arriben als 100 suports, aleshores la contesa passarà a unes votacions que se celebraran aquest dilluns a la tarda ia la nit.

Finalment, si el procés es prolonga més enllà de dilluns, els membres del Partit Conservador tindran fins divendres per votar pel seu candidat preferit en una votació en línia. En qualsevol cas, aquest divendres com a molt tard el Regne Unit ja tindrà nou primer ministre.

REBAIXA DE LA PERSPECTIVA SOBRE EL PIB

El procés simplificat que el Partit Conservador ha engegat, allunya la perspectiva d'un retard en el pressupost del 31 d'octubre. Una cosa clau, sobretot tenint en compte que la recent agitació política al Regne Unit no només s'ha cobrat el cap de Truss, sinó que també ha portat l'agència de qualificació Moody's a rebaixar la seva perspectiva per a l'economia britànica a negativa des d'estable.

Va ser divendres quan Moody's va publicar un informe en què deia que també hi havia riscos per a l'assequibilitat del deute del Regne Unit pel probable augment de l'endeutament i el risc d'un debilitament sostingut de la credibilitat política. Segons Hewson, "hi va haver un temps en què això podria haver estat important abans del 2008, però, atesos els actuals reptes econòmics i polítics a què s'enfronta no només el Regne Unit, sinó tot Europa, és poc probable que la rebaixa tingui un efecte durador".

contador