china eeuu

L'ambaixador de la Xina als Estats Units, Cui Tiankai, ha alertat aquest dijous de l'existència de "forces destructives" que busquen un llast per la seva relació amb els Estats Units tot i que els dos països intenten resoldre la seva disputa comercial. En altres declaracions aquest dijous, el govern xinès ha insistit que la Xina i els Estats Units han de cancel·lar "de manera simultània" algunes de les pujades aranzelàries escomeses per poder tancar la primera fase de l'acord entre els dos països, tot i que no va oferir detalls sobre quins aranzels haurien de revertir-se i per quin import.

"La Xina creu que si les dues parts arriben a un acord de primera fase, els aranzels s'haurien de reduir en conseqüència", ha assegurat en roda de premsa el portaveu de Ministeri de Comerç de la Xina, Gao Feng, que va apuntar que els equips negociadors dels dos països "han mantingut una comunicació estreta".

Per la seva banda, Cui, que ha assistit a un sopar del Consell Empresarial Xina-Estats Units, ha assenyalat que les relacions bilaterals es troben en una cruïlla a causa de les friccions comercials, però ha insistit en la possibilitat de tornar a canalitzar-les.

"Al mateix temps, hem d'estar alerta davant l'existència de forces destructives que tracten de treure profit de l'actual fricció comercial mitjançant una retòrica extrema que insisteix a assegurar que hi ha una nova Guerra Freda o un xoc de civilitzacions", ha asseverat.

En aquest sentit, ha instat a les companyies nord-americanes i xineses a aixecar contra el que ha anomenat "intents d'expandir l'hostilitat i fins i tot crear conflicte entre nosaltres". També ha aprofitat l'ocasió per carregar contra les "notícies falses" sobre la situació a Hong Kong i Xinjiang.

Els comentaris de l'ambaixador xinès han tingut lloc poc després que el president nord-americà, Donald Trump, digués que la signatura d'un acord comercial podria retardar-se fins passada la celebració de les eleccions al novembre de 2020.

Noticias relacionadas

contador