ep el presidente de los estados unidos donald trump
Michael Brochstein/ZUMA Wire/dpa

Les borses estan pujant aquest dimecres davant els "informes" que apunten a un acostament entre els EUA i la Xina. Després que ahir dominessin les caigudes després de les declaracions de Donald Trump -que va dir que potser era preferible esperar fins després de les eleccions de novembre de l'any que ve per arribar a un pacte-, aquest dimecres s'especula que les dues parts han arribat a un acord sobre els aranzels que reduirien de cara a un acord comercial de 'primera fase', cosa que torna a acostar la possibilitat d'aquest pacte.

"L'impacte d'aquestes últimes especulacions també es pot sentir en la renda fixa, amb l'augment del rendiment dels bons i el descens d'actius refugi, com l'or. El comportament recent dels preus segueix evidenciant fins a quin punt són sensibles els mercats a qualsevol notícia relacionada amb les negociacions comercials. Això probablement seguirà sent així fins a la data límit del 15 de desembre, en la qual es fixaran tarifes addicionals sobre la Xina en cas de no arribar a un acord", assenyala David Cheetham, responsable d'anàlisi d'XTB.

Si no s'arriba a un acord de 'primera fase' abans del 15 de desembre, els EUA tornaria a incrementar els aranzels sobre productes xinesos aquest dia. Això tensionaría les relacions entre les parts i convertiria la guerra comercial en un dels principals problemes per als mercats també durant el 2020. Davant l'aparent voluntat de Trump d'arribar a un pacte abans del dia 15, sobre el que tant s'està especulant, hi ha els experts que assenyalen que al president nord-americà li convé, des d'un punt de vista electoral, mantenir viu el conflicte.

La millora recent de les dades macro podrien donar a Trump marge per mantenir la pressió sobre la Xina. No obstant això, alguns experts assenyalen que aquesta nova pujada d'aranzels al gegant asiàtic perjudicaria també l'economia nord-americana i que el president realment no vol fer-la.

Noticias relacionadas

contador