pour-juncker-le-risque-d-un-brexit-desordonne-s-accroit

El president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, ha anunciat que Londres i Brussel·les han arribat a un acord del Brexit, després de jornades d'intenses negociacions. "On hi ha una voluntat hi ha un tracte", ha declarat a través d'un apunt a Twitter, on després ha assenyalat que "ja el tenim", en referència al Tractat de Retirada revisat després de la proposta del primer ministre britànic, Boris Johnson. Ara, el text anirà a mans del Consell Europeu, on els Vint-i-set hauran de ratificar i, després, el Parlament britànic votarà el text, perquè finalment el Regne Unit gaudeixi d'un divorci ordenat quan es compleixi el termini del 31 d'octubre.

Al seu tuit, Juncker ha explicat que "l'acord és just i equilibrat per al Regne Unit i la Unió Europea (UE)" i és una "mostra del nostre compromís a trobar solucions". Remata l'apunt amb una petició als líders comunitaris perquè donin el seu suport al text a la reunió del Consell Europeu de les properes hores.

Al seu torn, Johnson també ha anunciat el desenllaç i ha assenyalat que la pilota ara és a la teulada del Parlament, que haurà de concloure el Brexit dissabte, per quan s'ha programat la votació a la Cambra dels Comuns.

El president de la Comissió Europea i el 'premier' han fet el seu anunci enmig de seriosos dubtes sobre la postura dels unionistes irlandesos. El DUP ha anunciat a primera hora d'aquest dijous el seu bloqueig a l'acord per l'escull de la qüestió duanera a Irlanda.

Malgrat aquest contratemps, els negociadors de la UE i del Regne Unit han apurat fins a l'últim moment durant les reunions a nivell tècnic per intentar tancar abans de la cimera de caps d'Estat i de govern de la UE d'aquest dijous un acord que permeti un Brexit ordenat.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha comparegut aquest dijous per enviar un missatge positiu. "Negociarem fins a l'últim moment", ha declarat, per afegir que "s'han fet avenços significatius". "Estem millor del que estàvem, però no hem arribat al nostre objectiu", ha sentenciat.

I així ha estat. El cap negociador de la UE, Michel Barnier, ha donat detalls de les modificacions que s'han dut a terme durant "les difícils discussions dels últims dies". "Hem aconseguit trobar solucions que respecten plenament la integritat del mercat únic. Creem una solució nova i legalment operativa per evitar una frontera dura i protegir la pau i l'estabilitat a l'illa d'Irlanda. És una solució que funciona per a la UE, per al Regne Unit i per a les persones i les empreses a Irlanda del Nord", ha explicat.

SOLUCIONS PER A IRLANDA

El Protocol revisat proporciona una solució legalment operativa que evita una frontera dura a l'illa d'Irlanda, protegeix l'economia de la zona i l'Acord del Divendres Sant (Belfast) en totes les seves dimensions i salvaguarda la integritat del Mercat Únic. Aquesta solució respon a les circumstàncies úniques a l'illa d'Irlanda amb l'objectiu de protegir la pau i l'estabilitat.

Segons el comunicat oficial de la UE, els negociadors dels dos blocs, "han trobat una nova forma d'aconseguir l'objectiu d'evitar una frontera duanera a l'illa d'Irlanda, alhora que asseguren que Irlanda del Nord segueix sent part del territori duaner del Regne Unit". "Aquest acord protegeix completament la integritat de la Unió Duanera i del Mercat Únic de la UE, i evita qualsevol control regulador i duaner a la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord".

Finalment, la UE i el Regne Unit han acordat crear un nou mecanisme de "consentiment", que donarà als membres de l'Assemblea d'Irlanda del Nord una veu decisiva sobre l'aplicació a llarg termini de la legislació pertinent de la UE a Irlanda del Nord. La Comissió ha estat en estret contacte amb el govern irlandès sobre aquest punt.

Tots els altres elements de l'Acord de Retirada romanen essencialment sense canvis, segons l'acord assolit el 14 de novembre de 2018. Es mantenen els drets dels ciutadans, l'acord financer, un període de transició d'almenys fins a finals de 2020, governança, protocols sobre Gibraltar i Xipre, entre altres coses.

ÚLTIMS ESCULLS

Malgrat l'entusiasme amb què Juncker i Johnson han anunciat la 'fumata blanca', Michel Barnier ha avisat que no hi haurà "ratificació al Consell Europeu" aquest dijous. L'organisme podrà emetre una opinió favorable sobre la recomanació i sobre l'esborrany de l'acord. "És un esborrany", ha subratllat.

Els Vint-i-set no abordaran formalment l'acord després que el Parlament Europeu l'hagi ratificat, un tràmit en el qual no hauria d'haver-hi "sorpreses", perquè es ratifiqui abans del 31 d'octubre.

Els dubtes respecte a la capacitat de Johnson per aconseguir els suports suficients a un pacte que en les seves línies principals està molt a prop del que va aconseguir May mantindran la incògnita fins que el Parlament britànic es pronuncïi dissabte.

Noticias relacionadas

contador