brexit-boris-johnson-a-belfast-mission-impossible 20191010105114

El DUP, el partit unionista d'Irlanda del Nord, ha decidit plantar-se davant l'acord del Brexit que el primer ministre britànic, Boris Johnson, tracta de tirar endavant hores abans de la cimera de líders de la Unió Europea (UE). La qüestió duanera a Irlanda és un obstacle insalvable per als socis del líder 'tory', segons han explicat en un comunicat emès aquest dijous al matí.

La formació ha emès una declaració d'Arlene Foster i Nigel Dodds en què expliquen que "tal com estan les coses, no podem donar suport al que se suggereix sobre qüestions duaneres i hi ha una manca de claredat sobre l'IVA".

"Continuarem treballant amb el govern per intentar aconseguir un acord raonable que funcioni per a Irlanda del Nord i protegeixi la integritat econòmica i constitucional del Regne Unit", han agregat.

Els negociadors de la Unió Europea i del Regne Unit aprofiten fins a l'últim moment durant les reunions nivell tècnic per intentar tancar abans de la cimera de caps d'Estat i de govern de la UE d'aquest dijous un acord que salvi els últims obstacles i permeti un Brexit ordenat.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha comparegut aquest dijous per enviar un missatge positiu. "Negociarem fins a l'últim moment", ha declarat, per afegir que "s'han fet avenços significatius". "Estem millor del que estàvem, però no hem arribat al nostre objectiu", ha sentenciat.

Al llarg de dimecres, diversos líders europeus van tractar d'enviar missatges d'optimisme sobre les perspectives de solució tot i que el negociador europeu, Michel Barnier, avisava que seguia havent-hi feina per fer i problemes clau que resoldre.

En tot cas, el pitjor escenari d'una ruptura traumàtica el proper 31 d'octubre pel fracàs de les negociacions sembla descartat per la majoria de fonts consultades, que veuen més plausibles altres escenaris que passen per un acord o per un nou ajornament del Brexit.

Els esforços se centren en finalitzar un text legal de presentar als líders en la seva cimera de Brussel·les, de manera que pogués sotmetre al difícil vot del Parlament britànic dissabte que ve i la setmana que ve, al del ple del Parlament europeu.

Això permetria, d'acord amb els diplomàtics europeus, que l'acord estigués a punt perquè a finals de mes es produís el divorci en calma, tot i que per a això és imprescindible que Westminster, que ha tombat l'acord de retirada en tres ocasions, li donés llum verda.

Si no és possible resoldre els serrells per redactar un text jurídicament vinculant i amb solucions factibles a temps per a la cimera, però hi ha consens entre les parts, la solució passaria perquè els líders anunciessin un principi d'acord que seria ultimat més endavant, gràcies a una pròrroga curta de caràcter tècnic.

Fins i tot en el cas que les negociacions descarrilessin, la Unió Europea no té por que el fracàs porti a un Brexit "dur" el proper 31 d'octubre, perquè recorden que el primer ministre britànic, Boris Johnson, estaria obligat a demanar una pròrroga, com li exigeix ​​Westminster.

Aquesta pròrroga, adverteixen algunes capitals com París, no seria "a canvi de res", sinó que hauria d'estar condicionada a "canvis polítics fonamentals" al Regne Unit, per exemple amb la celebració d'eleccions.

LÍDERS OPTIMISTES

El president del Consell europeu, Donald Tusk, va dir aquest dimecres que les "bases principals de l'acord estan llistes", tot i que torna a tenir "dubtes" de si es podran resoldre els últims problemes a temps.

"Teòricament, podríem acceptar aquest acord demà amb el Regne Unit i evitar el caos i tots els desastres lligats a una sortida descontrolada", ha assegurat Tusk des de Brussel·les, en declaracions a les cadenes poloneses TVN24 i Polsat News.

Més tard, després de reunir-se a Tolosa (França), el president de França, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, es mostraven confiats sobre les perspectives d'èxit.

"Pel que he sentit durant els últims dies, penso cada vegada més que aconseguirem aquest acord", ha opinat Merkel, per qui la fase de negociació es troba en l'"esprint final". "Comparteixo l'esperança i la voluntat de poder recolzar un acord que espero que arribi durant les pròximes hores. En tot cas, els ressons que ens arriben avui són positius", ha declarat Macron.

Mentrestant, Barnier, que des de fa dies es troba a la "negociació túnel" que manté els equips tècnics allunyats d'interferències per afavorir els avenços, s'ha reunit ja a l'inici de la nit de dimecres amb els ambaixadors dels Vint-i-set i amb el grup de l'Eurocambra responsable del Brexit per fer balanç.

El que Barnier ha traslladat als seus interlocutors europeus és que s'han aconseguit "progressos importants" durant les últimes hores, encara que no s'hagi aconseguit arribar encara a finalitzar un text legal que reuneixi totes les garanties que espera la UE, segons han indicat a Europa Press fonts europees.

Amb tot, manté cert optimisme perquè creu que encara és possible una solució que salvi l'acord a temps perquè sigui examinat pels líders europeus durant la seva cimera d'aquest dijous, de manera que les negociacions a nivell tècnic han prosseguit al llarg de la nit.

ÚLTIMS OBSTACLES

Els problemes segueixen sent en el sistema alternatiu que dissenyen les parts per reemplaçar la salvaguarda irlandesa que Londres rebutja de ple, però que la UE veu com irrenunciable per evitar la tornada a una frontera dura a l'Úlster i per protegir la integritat del Mercat Únic.

El principal obstacle sembla salvat, ja que Londres ha assumit que cal un sistema robust per al control duaner d'Irlanda del Nord i que el principi d'una frontera al mar, entre les dues illes, en lloc de terrestre, entre les dues Irlandes, és "molt més factible", ha resumit un alt diplomàtic.

Amb tot, les últimes dificultats tenen a veure amb com solucionar la qüestió de l'IVA a la regió britànica d'Irlanda del Nord i el principi de consentiment que els britànics volen per l'Assemblea nord-irlandesa.

La possibilitat de veto per Belfast que va plantejar Johnson a la seva primera proposta va ser rebutjada de partida per la Unió Europea, perquè permetria a aquesta regió acabar amb la salvaguarda irlandesa des del dia després del Brexit. A canvi, els negociadors treballen en una alternativa que permetria a Stormont decidir després d'un primer període de quatre anys de salvaguarda si prorrogar aquest mecanisme durant quatre o vuit anys, en funció de la majoria obtinguda en votació, o només de dos anys si els parlamentaris voten en contra.

En tot cas, si els negociadors aconsegueixen traslladar a un text legal un acord per a Irlanda i Irlanda del Nord satisfactori per a les dues parts, tampoc es podrà donar per segur l'acord fins que es comprovi si la Cambra dels Comuns li dona la seva benedicció.

Els dubtes respecte a la capacitat de Johnson per aconseguir el suport suficient a un pacte que en les seves línies principals està molt a prop del que va aconseguir May mantindran la incògnita fins que el Parlament britànic es pronunciés dissabte.

Noticias relacionadas

contador