brexit-johnson-defend-son-accord-avant-un-vote-incertain-des-deputes

Drama i més drama a Westminster. A una setmana que es compleixi el termini donat per la Unió Europea per al Brexit, Londres segueix enredat en la seva política interna mentre els Vint-i-set estan d'acord que cal concedir al Regne Unit una nova pròrroga que retardi el Brexit més enllà del 31 d'octubre per evitar una ruptura caòtica, però no han pres encara una decisió sobre el calendari d'aquest nou ajornament.

Els últims esdeveniments deixen la postura del bloc comunitari en suspens mentre a la Cambra dels Comuns el primer ministre, Boris Johnson, i el líder de l'oposició, Jeremy Corbyn, es barallen per la convocatòria electoral de desembre. El 'premier' ha amenaçat amb retirar l'acord amb la UE si els laboristes no donen suport A l'avançament d'eleccions.

La UE ha decidit la seva resposta a la petició de mala gana de Johnson d'una nova extensió de l'article 50 del Tractat de Lisboa que regula l'abandonament d'un país del bloc comunitari. Els socis europeus han debatut si atorguen una extensió llarga o curta, amb la possibilitat de gener com la de major pes entre els Vint-i-set. Però fonts importants de la UE apunten que els esdeveniments a Londres han deixat la situació a l'aire i s'espera un anunci dilluns o dimarts, segons The Guardian.

Així ho han constatat els ambaixadors davant de la UE durant una reunió a Brussel·les per fer balanç amb el negociador europeu, Michel Barnier, que ha conclòs "sense decisió" i que obligarà els ambaixadors a tornar a reunir-se "dilluns o dimarts", segons diverses fonts diplomàtiques. A la seva sortida de la trobada, Barnier s'ha limitat a dir a la premsa que la reunió havia permès una "excel·lent discussió", però que havia conclòs sense decisió.

Els plans de Johnson, anunciats en una entrevista a la BBC, passen perquè el primer ministre plantegi un avanç electoral al 12 de desembre, aquest dilluns, al Parlament. Però diverses fonts han apuntat que Corbyn sospesa rebutjar la demanda de Johnson, cosa que derivarà en què el primer ministre retiri el seu acord de retirada, un extrem que ha fet saltar les alarmes a Brussel·les.

Segons el diari britànic, diverses fonts assenyalen que el govern francès vol esperar a saber si hi ha eleccions o no abans de prendre una decisió sobre l'extensió, però els altres 26 estats membres estan preparats per atorgar un temps de gràcia de tres mesos. Així, l'oferta final podria diferir de l'extensió sol·licitada en la llei de Benn en especificar que el Regne Unit podria anar-se'n el 15 de novembre si l'acord fos finalment ratificat al Parlament britànic i europeu.

Abans de l'ultimàtum de Johnson al líder laborista, la UE semblava disposada a oferir una extensió de tres mesos, que podria interrompre en el moment en què l'acord Brexit obtingués llum verda. "No volem ser arrossegats per la política britànica i això és el que es va sol·licitar", va dir un alt diplomàtic de la UE. "Poden anar-se'n abans si ratifiquen l'acord. Només volem que s'acabi el Brexit".

GENER O NOVEMBRE

El primer ministre, per la seva banda, ha assenyalat que espera que la UE accedeixi a donar una nova pròrroga al Regne Unit, tot i que aquesta és una opció que ell no desitja. En donar els vint-i-set una pròrroga curta només fins a finals de novembre, Johnson intentaria tirar endavant novament a la Cambra dels Comuns l'acord, segons la BBC. Però si la pròrroga fos fins a finals de gener, com contempla la carta remesa en virtut de la llei aprovada per l'oposició per evitar un Brexit sense acord, llavors la intenció del primer ministre és precisament la de presentar dilluns una moció perquè es voti sobre l'avançament electoral la setmana que ve.

En una carta remesa a Corbyn, Johnson explica que si la UE ofereix una pròrroga fins al 31 de gener, llavors intentarà tirar endavant la legislació necessària per ratificar l'Acord de Sortida abans del 6 de novembre, per la qual cosa el Brexit podria estar completat abans dels comicis, segons Reuters.

"És la nostra obligació acabar amb aquest malson i oferir al país una solució tan aviat com raonablement puguem", li ha dit el primer ministre a Corbyn a la seva missiva, segons Sky News.

CORBYN S'ESPERARÀ A LA RESPOSTA DE LA UE

Corbyn ha respost hores després a la proposta de Johnson i ha incidit que només li donarà suport un cop que l'opció d'un Brexit desordenat estigui "fora de les possibilitats". "Treu de la taula un Brexit sense acord i recolzem totalment unes eleccions generals", ha dit, abans de recordar que "ha estat demanant eleccions des de les anteriors, perquè aquest país necessita algú que pugui fer front a tots els problemes d'injustícia social".

"La Unió Europea decidirà si hi haurà una extensió o no. Aquesta extensió implicarà, òbviament, si hi haurà un Brexit sense acord o no. Esperem demà", ha argumentat. Així, ha recalcat que "el principi és treure de la taula l'opció d'un Brexit sense acord". "La resposta de la UE és demà, després d'això podrem decidir", ha insistit, segons ha informat el diari britànic The Independent.

Per això, el líder laborista ha manifestat que "no hi ha cap confusió" entorn de la seva posició sobre si el partit dona suport o no unes eleccions anticipades.

VOTACIÓ SOBRE UNES ELECCIONS ANTICIPADES

Així, el president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, ha anunciat que els parlamentaris podran "debatre i aprovar una moció" dilluns sobre la possibilitat de celebrar eleccions generals anticipades.

Valerie Vaz, líder dels laboristes a la cambra, ha ressaltat que el partit opositor donaria suport a unes eleccions un cop es descarti un Brexit desordenat i "si l'extensió ho permet". Així mateix, ha manifestat que el Partit Laborista oferirà Johnson el seu suport per fixar un "calendari adequat" per analitzar el projecte del Brexit i permetre als parlamentaris presentar esmenes.

Noticias relacionadas

contador