boris-johnson-nouveau-premier-ministre-britannique

El govern britànic que lidera Boris Johnson ha llançat una advertència als legisladors del Parlament que aquest dimarts voten si donen suport o no l'acord del Brexit aconseguit amb la Unió Europea. Per si de cas pensen en posar-se'l encara més difícil, des de Downing Street asseguren que es retirarà el projecte de llei del Brexit si els diputats l'esmenen i que s'intentarà convocar noves eleccions.

Així ho ha assegurat el secretari d'Habitatge, Robert Jenrick, en una entrevista a la BBC. Tal com ha dit, el govern britànic no acceptarà cap esmena al projecte de llei Brexit que "comprometi la integritat de l'acord que hem obtingut de la UE". Per tant, si els diputats intenten canviar el text per incloure un segon referèndum o per mantenir el Regne Unit a la unió duanera de la UE, Johnson retirarà el projecte de llei per complet i buscarà la convocatòria de noves eleccions.

Posteriorment, una font de Downing Street citada per Sky News ha assegurat que el projecte de llei serà retirat si el govern surt derrotat en la segona votació prevista per a aquest dimarts, sobre el calendari parlamentari que tancaria dijous a la via d'urgència la tramitació del projecte. Si això passa, Johnson aprofitarà per pressionar amb els comicis, encara que la veritat és que necessita dos terços dels vots dels diputats del Parlament per convocar eleccions anticipades.

I cal recordar que els laboristes han rebutjat repetidament els intents de Johnson de celebrar comicis abans d'hora, perquè argumentava que primer cal acordar una pròrroga amb la Unió Europea. Aquest dissabte, després d'aprovar el Parlament l'esmena que l'obligava a presentar el projecte de llei del Brexit complet abans de votar l'acord, Johnson va enviar una carta a Brussel·les a la qual sol·licitava la pròrroga, però també demanava als socis europeus que no la concedissin.

En referència a això han parlat aquest dimarts el president del Consell Europeu, Donald Tusk, i també el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Tusk ha assegurat que la resposta de la UE a la petició d'ajornar de nou la sortida del Regne Unit dependrà del que el Parlament britànic "decideixi o no decideixi" sobre l'acord negociat per al Brexit, alhora que ha demanat estudiar tal sol·licitud "amb tota la serietat".

Per la seva banda, Juncker ha lamentat la "pèrdua de temps i pèrdua d'energia" que, al seu parer, ha suposat el llarg procés de negociació del Brexit per al projecte europeu, alhora que ha recalcat el "treball incansable" de Brussel·les per negociar un bon acord que permetés la sortida del Regne Unit. De fet, ha insistit que el bloc comunitari ha fet tot el que estava al seu abast per evitar un divorci a les braves. També ha recordat que el Parlament Europeu, que té dret de veto sobre l'acord Brexit, només podrà ratificar després que ho faci Westminster.

ESMENA PER ESTENDRE LA TRANSICIÓ

Encara que, de moment, l'advertència del govern britànic sembla no haver calat entre els legisladors de la Cambra dels Comuns. I és que, com informa Bloomberg, l'exdiputat conservador Nick Bols, que ara és independent, ha proposat una esmena que obligaria Johnson a buscar una extensió del període de transició del Brexit fins a desembre de 2022 si no ha arribat a un acord comercial amb la Unió Europea abans de la data límit, fixada a finals de l'any. L'esmena reflecteix el malestar que hi ha entre els diputats, molestos perquè creuen que la legislació impulsada pel govern crea un nou problema per a desembre de 2020.

Noticias relacionadas

contador