reino unido bandera portada

L'encariment dels preus de la gasolina i el gasoil per als conductors ha provocat que la taxa d'inflació anual del Regne Unit arribi a un nou màxim de 40 anys al juny, del 9,4%, per sobre del 9,1% del maig. La dada també ha superat el que esperava el consens de mercat, que era del 9,3%, i ha resultat per sobre de la previsió del Banc d'Anglaterra (BoE) del 9,2% a l'Informe de Política Monetària del maig.

La nova pujada de la inflació de l'IPC al juny es va deure principalment a un augment de la inflació dels carburants fins al 42,3%, des del 32,8% del maig. La inflació dels aliments també va continuar augmentant, arribant al 9,8% -la seva taxa més alta des del març del 2009- des del 8,6% del maig. Tot i això, és probable que el Comitè de Política Monetària doni importància a la caiguda de la inflació de l'IPC subjacent, ja que aquesta és informativa de l'estat subjacent de l'economia i de fins a quin punt s'està consolidant un entorn d'inflació elevada.

L'anàlisi dels experts de Pantheon Macroeconomics reflecteix que els preus dels béns pugen amb menys rapidesa que fa un any, encara que els preus de producció s'han disparat, a causa de la disminució de la demanda; el volum de vendes al detall al juny va ser probablement un 6% inferior al de fa un any. De fet, la pujada del 0,1% intermensual de l'IPC de béns subjacent al juny va ser molt menor que l'augment del 0,8% de fa un any, encara que segueix superant la tendència mitjana a la dècada del 2010 de caure un 0,5% al ​​juny. La taxa resultant del 6,5% de la inflació de l'IPC de béns bàsics al juny va ser la més baixa des del gener, i molt més baixa del que esperava el BoE al maig, quan va predir que augmentaria una mica més des de la taxa del 7,9% del març.

La inflació de l'IPC dels serveis, per la seva banda, va augmentar fins al 5,2% al juny, des del 4,9% del maig, de manera que va continuar superant substancialment la seva taxa mitjana del 3,0% a la dècada del 2010. No obstant això, "estimem que 0,6 punts percentuals de la taxa d'inflació dels serveis de juny van ser atribuïbles a les pujades de l'IVA per a les empreses d'hostaleria i turisme a l'octubre de 2021 i abril de 2022, mentre que 1,7 punts percentuals es poden atribuir a la resposta de les empreses a l'augment dels costos de l'energia”, diuen els analistes. Excloent-ne aquestes influències exògenes, la taxa implícita del 2,9% de la inflació "subjacent" dels serveis està en línia amb la seva taxa mitjana a la dècada del 2010, cosa que suggereix que la Gran Bretanya no té problemes amb la inflació generada internament.

El context actual apunta, segons aquests experts que "la taxa d'inflació general de l'IPC sembla que augmentarà fins gairebé al 12% a l'octubre. La inflació subjacent de l'IPC, tot i això, seguirà un camí descendent, reduint-se a prop del 5,0% al final d'any i a prop del 2,0% d'aquí a un any”.

Noticias relacionadas

contador