joe biden discurso estado union 24
@POTUS

El discurs sobre l'Estat de la Unió de Joe Biden, que es va celebrar aquest dijous al Capitoli, va deixar un bon regust de demòcrates. El president nord-americà es va mostrar eloqüent i es va centrar a atacar el seu rival en les eleccions del proper 5 de novembre, Donald Trump, encara que sense citar-lo directament. També va carregar durament contra els republicans per torpedinar un projecte de llei sobre seguretat migratòria que havien acordat els dos partits. I fins i tot, va fer broma sobre la seva edat. Tot això en 68 minuts d'intervenció, en què també va anunciar més impostos per als rics.

"La manera perquè el codi fiscal sigui just és fer que les grans empreses i els més rics en paguin finalment una part justa", va dir Biden en el discurs sobre l'Estat de la Unió més important, ja que serà l'últim del seu primer mandat, abans de les presidencials que se celebraran a finals d'any.

En concret, el demòcrata va proposar un augment de l'impost mínim a les empreses al 21% i que les grans fortunes paguin un mínim del 25% dels ingressos. Segons ha dit, "ningú que guanyi menys de 400.000 dòlars pagarà un cèntim més en impostos federals", però les grans empreses han de contribuir-hi més.

"És el moment d'augmentar l'impost mercantil mínim almenys al 21%, de manera que totes les empreses grans comencin finalment a pagar-ne una part justa. També acabaré amb els estalvis fiscals per a les grans farmacèutiques, grans petrolieres, avions privats i gegants pagaments a executius", va explicar el president.

Així mateix, Biden va recordar que més de mig centenar de grans empreses van pagar zero impostos tenint beneficis de més de 40.000 milions de dòlars, cosa que creu que no s'ha de repetir, i va afirmar que les grans fortunes del país paguen menys del 9% en impostos de mitjana, per la qual cosa va proposar un impost mínim del 25% per als multimilionaris del país, que va quantificar en unes 1.000 persones. Segons va dir, aquesta pujada d'impostos permetria recaptar 500.000 milions de dòlars en 10 anys.

Tot i això, és poc probable que s'aprovi una reforma tributària d'aquest tipus llevat que els demòcrates obtinguin fortes majories a les dues cambres del Congrés, cosa que no s'espera.

La dels impostos va ser, potser, la proposta més cridanera que va fer Biden en la seva intervenció, que va aprofitar també per presumir de la fortalesa de l'economia nord-americana i per emfatitzar el suport al dret a l'avortament, comprometent-se a convertir-lo en llei al país si els nord-americans votaven suficients legisladors demòcrates per aconseguir-ho.

Encara que bona part del seu discurs, que va aprofitar per presentar als nord-americans la seva visió davant les presidencials del novembre, per a les quals parteix en lleuger desavantatge, es va centrar a atacar el rival a les urnes i al Partit Republicà. En concret, va acusar el seu predecessor i els republicans de voler enterrar la veritat sobre l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021, quan els partidaris de l'expresident que van intentar anul·lar la victòria de Biden el 2020.

"El meu predecessor i alguns de vosaltres aquí busquen enterrar la veritat sobre el 6 de gener. Jo no ho faré això", va dir Biden, donant a entendre que emfatitzarà aquest tema durant la seva campanya per la reelecció. "No pots estimar el teu país només quan guanyes", va afegir el demòcrata.

També va criticar Trump per inclinar-se davant el president rus Vladimir Putin, a qui el republicà, segons Biden, havia convidat directament a envair altres nacions. "Ara el meu predecessor, un expresident republicà, diu a Putin, i cito: 'Fes el que vulguis'", ha indicat Biden, que creu que això "és escandalós, perillós i inacceptable".

Biden va afirmar que "la llibertat i la democràcia estan sent atacades, tant a casa com a l'estranger, alhora", en clara referència a Trump i Putin, i va aprofitar per llançar un missatge a Moscou: "Està envaint Ucraïna i sembrant el caos a tot Europa i més enllà. Si algú en aquesta sala pensa que Putin s'aturarà a Ucraïna, us asseguro que no ho farà”, va apuntar. "El meu missatge al president Putin és senzill. No marxarem. No ens inclinarem. No m'inclinaré", va afirmar.

Un altre dels atacs que va llançar contra els republicans va ser per torpedinar un projecte de llei sobre seguretat migratòria que havien acordat els dos partits, i que permetria endurir les restriccions a la frontera dels Estats Units amb Mèxic. "Al novembre, el meu equip va iniciar negociacions serioses amb un grup bipartidista de senadors. El resultat va ser un projecte de llei bipartidista amb el conjunt de reformes de seguretat fronterera més dures que haguem vist mai en aquest país", va recordar el president.

"Aquest acord bipartidista permetria contractar 1.500 agents i oficials de seguretat fronterera més i 100 jutges d'immigració més per ajudar a abordar una càrrega de dos milions de casos", va emfatitzar Biden enmig de les esbroncades de la bancada republicana.

I sobre una altra de les qüestions que més crítiques li estan costant al demòcrata, el suport a l'ofensiva d'Israel a Gaza després dels atacs de Hamàs, va intentar calmar l'oposició de molts demòcrates anunciant que l'exèrcit nord-americà construirà un port a la costa mediterrània de Gaza per rebre assistència humanitària per mar. Així mateix, Biden va tornar a pressionar perquè s'aprovi un paquet d'ajuda de 95.000 milions de dòlars per al lliurament d'armes a Ucraïna i també l'ajuda a Israel que ha estat bloquejada pel president republicà de la Cambra de Representants, Mike Johnson.

Mentrestant, Trump es va dedicar a llançar un flux constant de missatges criticant Biden a través de la seva plataforma Truth Social. "Sembla molt enutjat quan parla, cosa que és un tret de les persones que saben que estan 'perdent el control'", va escriure el republicà. "L'ira i els crits no ajuden a unir el nostre país!", va afegir.

"Joe Biden està fugint del seu historial... per escapar de la responsabilitat per l'horrible devastació que ell i el seu partit han creat", va publicar també Trump.

Noticias relacionadas

contador