l ancien president des etats unis donald trump lors d un evenement de campagne avant les primaires republicaines pour le scrutin presidentiel de 2024 a north charleston

El Tribunal Suprem dels EUA ha decidit per unanimitat que l'expresident Donald Trump ha d'aparèixer a les paperetes de les primàries de Colorado, previstes per al 5 de març. La decisió li aplana el camí per ser elegit candidat del Partit Republicà a la Presidència nord-americana.

La decisió judicial, que es produeix abans del 'superdimarts', és una enorme victòria per a Trump, ja que significa que cap altre estat no pot excloure'l, tant a ell com a qualsevol altre candidat, d'una butlleta presidencial invocant la clàusula d'insurrecció a la Constitució.

Tot i això, no té cap impacte en els quatre casos penals en curs a què s'enfronta Trump, incloent-hi el de subversió electoral a què s'enfronta pel seu intent de revertir la seva derrota electoral del 2020 i instigar l'assalt al Capitoli.

El Suprem recull que "els estats poden inhabilitar les persones que ocupen o intenten ocupar un càrrec estatal. Però els estats no estan facultats per la Constitució per aplicar l'article 3 en relació amb els càrrecs federals, especialment la Presidència".

"Res a la Constitució delega als estats la facultat d'aplicar l'article 3 als titulars de càrrecs i candidats federals", afegeix.

Trump no ha trigat a celebrar la decisió, que ha qualificat com "una gran victòria per als Estats Units!", ha escrit a la seva xarxa social Truth Social.

Durant els arguments orals a l'audiència del Suprem, que es va celebrar el 8 de febrer passat, diversos dels nou jutges es van mostrar escèptics sobre la justificació i el procés de la Cort Suprema de Colorado per excloure Trump de la papereta electoral.

"Crec que la pregunta que cal enfrontar és per què un sol estat ha de decidir qui serà president dels Estats Units", va assenyalar jutgessa Elena Kagan, una de les membres més progressistes.

Després que Colorado exclogués Trump de la butlleta electoral, dos estats més, Maine i Illinois, van fer el mateix. Unes decisions que han quedat en suspens en espera de les apel·lacions de l'expresident.

Noticias relacionadas

contador