ep un alumno de primaria hace los deberes de la asignatura de ingles con varios libros y un
Eduardo Parra - Europa Press

La tornada a l'escola sol ser un veritable maldecap per a la majoria de les famílies i la seva economia. Al material escolar, la roba, el transport i el menjador s'hi afegeixen els llibres de text. Enguany, a més, a aquesta despesa s'uneix la possibilitat que les classes tornin a fer-se online, almenys en part, la qual cosa ha fet que molts pares es plantegin l'opció d'adquirir-los de segona mà. De fet, la venda de llibres de segona mà s'ha disparat.

De fet, els mesos previs a l'inici de les classes la venda de llibres de segona mà augmenta un 186% al nostre país, segons les dades recollides pel portal Milanuncios, que destaca que només al setembre aquest mercat superarà 690.000 euros de valor, quan durant els últims dotze mesos, ha aconseguit un valor de més de 2,4 milions d'euros. És més, dels més de 140.000 llibres de text que es posen a la venda perquè siguin reutilitzats, 100.000 es venen entre juliol i setembre.

"La compravenda de llibres de text de segona mà suposa grans avantatges per a l'estalvi de les famílies i la preservació del medi ambient. Preparar els nens per a la tornada a l'escola suposa una gran despesa, i al mercat de segona mà poden trobar l'oportunitat de recuperar una part dels diners invertits, posant-los a la venda o estalviant una part dels diners que suposa comprar els del nou curs", expliquen des de la web.

En aquest sentit, la despesa mitjana per llar destinada a l'ensenyament creix cada any. El 2019, aquesta inversió era de 481 euros, un 4,3% més respecte al curs anterior. Enguany, la compra de l'equipament bàsic per tornar a l'escola ascendirà a un total de 627 euros, un cost un 53,31% superior a l'any passat, segons els càlculs del comparador de preus idealo.es.

El portal de venda d'articles de segona mà detalla que, a Espanya, el preu mitjà dels llibres de text usats se situa en 17,9 euros, sent més cars els de cursos de l'ESO en comparació amb els de Primària i Batxillerat. Per CCAA, Andalusia supera enguany a la resta quant a volum de vendes de llibres de text de segona mà registrat en l'últim any amb 467.652 euros. La segueixen Madrid, amb 410.872 euros, i les Illes Canàries, amb 364.587 euros. Al costat oposat se situen Navarra (16.641 euros), Cantàbria (40.953 euros) i La Rioja (43.712 euros).

Tenint en compte el preu mitjà d'aquests llibres de text, existeixen diferències per comunitats. Castella-la Manxa presenta el cost més elevat, amb 24,4 euros, gairebé 10 euros de diferència respecte a la comunitat amb el preu mitjà més baix que és Aragó, amb 15 euros.

SÓN SEGURS EN PLENA PANDÈMIA?

Enmig de les decisions que es prenguin per tornar a classe amb total seguretat enmig de la pandèmia del Covid-19, no cal deixar de parar esment a la desinfecció d'aquest material, atès que ja ha passat per més mans. Un estudi realitzat per la American Libraries Magazine assenyala que una quarantena és el més eficaç per a acabar amb el coronavirus en els llibres. Així, la millor mesura de prevenció en comprar llibres prèviament usats és dipositar-los en un lloc apartat i separat durant almenys 14 dies.

Noticias relacionadas

contador