theresa may brexit banderas
Flickr

Nova sessió de votacions al Parlament britànic aquest dimecres, després d'una segona derrota de tres xifres al Tractat de Retirada acordat i modificat per la primera ministra, Theresa May, i la Unió Europea (UE). La Cambra dels Comuns haurà de decidir si vol o no un Brexit sense acord i quan aquesta opció sigui rebutjada, com el mercat preveu, dijous recolzarà a demanar una pròrroga als seus socis comunitaris durant una nova sessió parlamentària.

Dimarts, tot i que el nou text va rebre més suports que l'anterior, el rebuig dels unionistes d'Irlanda del Nord (DUP) i dels ultraconservadors de l'European Research Group, a més del Partit Laborista, van tombar la proposta de la 'premier'. Els vots a favor van ser 242 i els vots en contra, 391. Una gran diferència de 149 vots.

May va prendre la paraula res més encaixar aquesta segon cop. "Lamento profundament la decisió que aquesta Cambra ha pres aquesta nit", ha declarat. "Segueixo creient que aquest acord és el millor i, per tant, l'únic possible", va afegir.

La inquilina del número 10 va anunciar també que el govern presentarà una moció perquè el Parlament decideixi aquest mateix dimecres si vol un Brexit sense acord. La Cambra dels Comuns ha confirmat posteriorment que la votació se celebrarà a les 19.00 (hora local).

May va defensar "apassionadament" que "la millor manera (d'abandonar la Unió Europea) és fer-ho de forma ordenada", de manera que la moció proposa als diputats que descartin un Brexit caòtic, i va advertir del "potencial mal" que suposaria el contrari.

SEGONA MOCIÓ: PRÒRROGA

En el cas que el Parlament opti per un Brexit ordenat, May va anunciar també que el govern presentarà una segona moció, dijous, en què proposarà als comuns que el Regne Unit sol·liciti a la UE un ajornament de la data en què es produirà la ruptura entre Londres i Brussel·les, prevista actualment per al 29 de març.

“Però seré molt clara", ha advertit." Votar en contra d'anar-nos-en sense acord i per un pròrroga (del termini) no resoldrà els problemes als quals ens enfrontem", ha indicat. "La UE voldrà saber què volem fer amb aquesta pròrroga i aquest Parlament haurà de respondre a aquesta pregunta", ha avançat.

"Volem revocar l'article 50?, volem celebrar un segon referèndum? O volem anar-nos-en amb un acord, però no amb aquest acord?", ha plantejat. May es va mostrar conscient que totes elles són "opcions res envejables, si bé, ha retret que, "gràcies a la decisió que ha pres aquesta nit el Parlament, cal afrontar-les".

"Fins al moment, el mercat ha descomptat que no hi haurà un Brexit sense acord. Però el que no està descomptat és quant durarà la possible extensió i les dificultats que sorgiran per aconseguir aquesta extensió", ha assenyalat Naeem Aslam, analista de Think Markets.

En aquest sentit, els experts d'Oxford Economics comenten que la possible extensió serà "curta, inferior a dos mesos", perquè les eleccions al Parlament Europeu se celebren entre el 23 i el 26 de maig. En la seva opinió, l'única solució possible perquè May obtingui el suport del Parlament és que pacti un acord de sortida amb el Partit Laborista, que sigui recolzat també per la majoria del Partit Conservador.

ELECCIONS ANTICIPADES O REVERTIR L'ARTICLE 50

Per la seva banda, el líder laborista, Jeremy Corbyn, ha exigit a la ministra que avanci la cita amb les urnes de 2022. May ha protagonitzat una cursa a contrarellotge i aquest dimarts "finalment el rellotge l'ha atropellat": "Ja és hora que hi hagi eleccions generals", ha declarat.

Corbyn ha defensat l'alternativa laborista, que passa per "una unió duanera negociada, accés al mercat únic i protecció dels drets", tot i que aquesta vegada, a diferència de la primera votació, no ha esmentat la possibilitat de celebrar un segon referèndum sobre el Brexit.

Des del Partit Nacional Escocès (SNP), han advocat per revertir directament l'article 50, és a dir, per cancel·lar el Brexit. Així, el líder de l'SNP a Westminster, Ian Blackford, ha avançat que dimecres votaran per descartar la sortida sense acord i, si es vota de nou dijous, ho faran per prorrogar el termini.

El dirigent escocès ha retret al govern i al Parlament en el seu conjunt que el poble britànic assisteix "amb desesperació" a aquesta successió de votacions. "Tenim la responsabilitat d'acabar amb aquesta incertesa", ha sostingut.

La ministra principal d'Escòcia i màxima responsable de l'SNP, Nicola Sturgeon, ha retret a May que hagi "ignorat" de manera reiterada la proposta d'aquest territori britànic i ha tornat a apostar per celebrar un segon referèndum que resolgui el "desastre" del Brexit.

Noticias relacionadas

contador