le-premier-ministre-belge-charles-michel-a-demissionne-selon-les-medias

Quan falta una setmana per la cimera de la Unió Europea (UE) que ha de marcar el rumb fiscal del bloc en plena recuperació de l'economia després de la pandèmia, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha presentat aquest divendres una proposta per intentar convèncer els països anomenats 'els quatre frugals' perquè pugin a bord del Fons de Recuperació. Com s'esperava, ha reduït el pressupost pluriennal a 1,074 bilions (una rebaixa del 2,36%), dels 1,1 bilions que va proposar la Comissió Europea -els països conservadors demanaven 1,05 bilions- a canvi d'aconseguir que s'aprovin els 750.000 milions de la reconstrucció, segons informa 'Reuters'.

Amb l'economia de la UE camí de la seva pitjor recessió, el bloc està negociant com finançar la recuperació de la pandèmia de coronavirus, amb dos bàndols ben diferenciats, els països del nord i de l'est contra els països del sud d'alt deute afectats per la COVID-19, als quals donen suport França i Alemanya. El president del Consell Europeu no ha tocat ni una coma de la proposta de la Comissió sobre els fons d'ajuda i ha mantingut que estigui dotat amb 750.000 milions d'euros, així com la distribució entre subvencions a fons perdut (500.000 milions d'euros) i préstecs (250.000 milions).

En un intent per fer que l'estímul econòmic massiu del bloc sigui més acceptable per als estalviadors estats membres del nord, Michel ha proposat de mantenir l'anomenat reemborsament que aquests països reben de les seves contribucions al pressupost. Holanda, Dinamarca, Suècia, Àustria i Alemanya contribueixen al total amb molt més del que reben.

Els 27 líders nacionals de la UE es reuniran a Brussel·les la setmana vinent per a les seves primeres converses cara a cara des que el coronavirus va portar a Europa al tancament al març per negociar la proposta.

Noticias relacionadas

contador