• Fillon y Mélenchon obtienen un 20% y un 19% cada uno
  • Els analistes alerten davant una possible contesa entre Mélenchon i Le Pen a la segona volta, l'escenari que més temen els mercats
macron-et-le-pen-23-devant-fillon-19-melenchon-17-selon-un-sondage-elabe

A només tres dies perquè se celebri la primera ronda dels comicis gals, l'última enquesta publicada per l'institut Opinion Way sobre intenció de vot dóna un avantatge d'un punt al candidat centrista Emmanuel Macron sobre la líder del Front Nacional Marine Le Pen. Segons el sondeig, el representant de la plataforma ‘En Marxa’ es fa amb el 23% d'intenció de vot, mentre que la candidata de la ultradreta es queda amb 22%. Una altra enquesta, de Harris Interactive, mostra que l'avantatge de Macron s'amplia fins al 25%, mentre Le Pen es manté amb el 22% dels electors.

L'estudi d’Opinion Way, dut a terme entre el 16 i 18 d'abril, confirma l'estret marge entre els dos favorits, així com l'auge del candidat de l'extrema esquerra, Jean Luc Mélenchon, que compta amb el 19% d'intenció de vot. El conservador François Fillon té el 20% dels suports. Durant els últims dies es parlava d'un empat tècnic entre els quatre primers candidats, ja que la diferència d'intenció de vot que presenten, entra dins del marge d'error de les enquestes.

Harris Interactive, que ha dut a terme el seu estudi entre el 18 i el 19 d'abril, en canvi, dóna un 19% als altres dos candidats en lliça.


“Una victòria de Melenchon o Le Pen causaria un nou terratrèmol als mercats financers, ja que tots dos candidats contemplen als seus programes plans per reformar la relació de França amb la Unió Europea i l'euro”, assenyala Chris Beauchamp

En qualsevol cas, les enquestes segueixen afavorint el centrista Emmanuel Macron i la candidata del Front Nacional, Marine Le Pen, però l'auge que ha experimentat en recents sondejos el candidat de l'extrema esquerra, Jean-Luc Mélenchon i el bon to que segueix mantenint el candidat conservador François Fillon “ha convertit el que era una carrera entre els dos favorits en una arriscada competició a quatre bandes” diu James Chen, analista de Forex.com.

L'escenari més probable és una segona volta -que se celebrarà el 7 de maig- entre Macron i Le Pen, durant la qual el centrista sí que escombraria la candidata ultra. Guanyaria Macron per un 64% contra el 36% que obtindria Le Pen. Però si passessin el tall del 23 d'abril Fillon i Le Pen, el candidat dels Republicans venceria, però per un marge menor: 58% versus 42%.

LE PEN... I MÉLENCHON

El que no descarten els sondejos és que superin la primera volta Le Pen i Mélenchon. Davant l'estret marge que separa els candidats, Chris Beauchamp, analista cap d’IG Markets recorda que “la lliçó que hem après de 2016 és que els desenllaços poc probables no s’han de menysprear”. “Una victòria de Mélenchon o Le Pen causaria un nou terratrèmol als mercats financers, ja que ambdós candidats contemplen als seus programes plans per reformar la relació de França amb la Unió Europea i l'euro”, recorda l'expert.

Davant aquest panorama, “les preocupacions al voltant de la UE precipitaran l'euro cap als seus recents mínims anuals contra el dòlar i altres rivals. Però si Macron és el millor candidat, el ral·li d'alleujament impulsarà la divisa ja que l'amenaça a la seva existència es dissiparà de moment”, afegeix James Chen.

Noticias relacionadas

contador