junckerrmay

A només cinc dies perquè el Parlament britànic afronti la decisiva votació sobre l'acord assolit entre la primera ministra, Theresa May, i Brussel·les sobre el divorci amb la UE, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha confirmat que segueix negociant amb la 'premier' garanties addicionals en el Brexit.

"El Regne Unit marxarà de la Unió Europea a finals de març de 2019" i ha insistit que no es pot "impedir que els que volen anar-se'n se’n vagin", ha assenyalat Juncker. Això sí, el dirigent comunitari també ha posat èmfasi sobre què s'han de fer tots els esforços necessaris abans del 15 de gener per garantir una resolució satisfactòria.

Juncker ha mantingut que "el Regne Unit marxarà de la Unió Europea a finals de març de 2019", cosa que suposarà "un esquinç d'Europa, una interrupció de la història continental" fins ara i ha assenyalat que cap de les dues parts podran estar "contentes el 30 de març".

Aquesta mateixa setmana, la premsa britànica havia publicat informacions segons les quals el número 10 de Downing Street es prepara per a un fracàs en la votació de dimarts que ve, que persuadeixi a la Unió Europea d'oferir més garanties perquè el país no acabi atrapat indefinidament en l'acord sobre la frontera amb Irlanda del Nord -conegut com backstop-. "Major claredat en aquest punt és essencial per ampliar la base de diputats que donen suport a l'acord entre Londres i Brussel·les", indiquen analistes d'HSBC.

Segons s'ha explicat, Brussel·les i Londres intercanviaran cartes que tindran com a objectiu que els pressents del Consell Europeu i la Comissió Europea garanteixin "la intenció de no perllongar el 'backstop' més enllà del que és essencial", prossegueixen els experts del banc d'inversió. Aquesta declaració podria canviar el sentit del vot dels conservadors 'brexiters' i de dels socis dels 'tories', el Partit Unionista Demòcrata (DUP). "Les missives poden fins i tot especificar una data objectiva de finals de 2021 per tancar un tractat de lliure comerç", explica per la seva banda el Financial Times.

Aquests gestos facilitaran que un major nombre de parlamentaris optin per recolzar el tracte aconseguit per May en una data molt propera al dia 15. A les quinieles, el 21 de gener, menys d'una setmana després, cobra força per celebrar la segona votació.

Noticias relacionadas

contador