theresa-may-ue-brexit 20190326151814

El Parlament britànic vota de nou aquest proper dilluns, a partir de les 21.00, una sèrie de mocions sobre diferents modalitats de Brexit, l'endemà passat de la tercera derrota de May. La Cambra dels Comuns tractarà de decidir sobre un acord de consens en una quarta i possiblement última votació abans que el país abandoni la Unió Europea sense acord previ el proper 12 d'abril.

El president del Parlament britànic, John Bercow, ha seleccionat vuit modalitats, de Brexit entre una llista de 16 opcions. La idea consistirà en triar a mitja tarda quines opcions es votaran finalment a les 21.00. Les opcions que rebin l'aprovació del Parlament seran sotmeses a la probable votació de dimecres.

La votació d'aquest dilluns no té caràcter vinculant, però el govern de la primera ministra, Theresa May, s'ha compromès a escoltar, com a mínim, la voluntat dels seus diputats.

D'entre totes les opcions comença a guanyar força una: la possibilitat d'un Brexit suau, pel qual Regne Unit quedaria subscrit a una unió duanera amb la UE o, com a mínim, a costa d'una nova negociació en aquest àmbit.

Les opcions són les següents:

1.- Brexit amb una sortida unilateral de l'acord de mínims amb Irlanda del Nord, l’anomenat backstop. Aquesta opció va ser presentada durant la sessió prèvia i no va aconseguir acabar sotmesa a votació.

2.- Brexit sense acord previ el 12 d'abril si el Parlament és incapaç d'aprovar, en quarta votació, el text de sortida assolit entre May i Brussel·les. Una proposta gairebé idèntica va ser rebutjada per 340 vots de diferència durant l'última votació.

3.- Brexit amb garanties d'una negociació sobre la futura relació duanera amb la UE que, en acabar en un acord addicional, haurà de comptar amb rang de llei al Regne Unit. La proposta inicial va ser una de les més reeixides, en acabar rebutjada per només sis vots.

4.- Brexit "a la noruega", que inclouria el Regne Unit al mercat únic amb règim duaner negociat amb Brussel·les. Una proposta anterior, també molt semblant, va ser rebutjada per 94 vots.

5.- Nou referèndum de confirmació del Brexit de Theresa May i Brussel·les, que seria ratificat pel Parlament de rebre l'aprovació popular. Una proposta similar, presentada per l'opositor Partit Laborista, va ser rebutjada l'última vegada per 27 vots de diferència.

6.- Nou referèndum per impedir un Brexit sense acord previ, en el que es tracta d'una nova proposta.

7.- Supremacia parlamentària: donaria als diputats un vot sobre si donar suport a una sortida sense acord si, 36 hores abans de la sortida del Regne Unit, no s'ofereix cap extensió. Un rebuig a aquesta votació obligaria el govern a revocar l'Article 50 i aturar el Brexit tot esperant una investigació pública sobre un acord que pogués obtenir suport públic, que després podria sotmetre a un referèndum. També rebutjada per més d'un centenar de vots de diferència.

8 / 9.- Brexit en què Regne Unit seguiria sent membre de l'Espai Econòmic Europeu i/o membre de l'Associació Europea de Lliure Comerç. També rebutjada de manera aclaparadora: només 64 vots a favor.

Noticias relacionadas

contador