may brexit theresa portada definitiva

El Parlament britànic ha rebutjat per tercera vegada el pla de Theresa May sobre el Brexit, malgrat que la primera ministra havia ofert la seva dimissió a canvi que s'aprovés el document signat amb Brussel·les, perquè el Regne Unit abandoni la Unió Europea. El pla ha rebut 286 suports, però 344 parlamentaris han votat en contra, de manera que la diferència ha estat de 58 vots.

La lliura esterlina, considerada el principal termòmetre per mesurar la reacció del mercat a aquest procés, s'apreciava lleugerament un 0,05% en l'encreuament contra el dòlar abans de la votació, fins als 1,3048 dòlars. Després de conèixer el resultat, la divisa britànica es deprecia un 0,36%, fins als 1,2994 dòlars.

A partir d'ara, després que la data límit hagi estat prorrogada fins al 12 d'abril, s'obre un període durant el qual el Regne Unit ha d'afrontar un Brexit sense acord amb la UE, opció que ningú vol, o sol·licitar a la Unió Europea una prorroga més llarga per arribar a un acord.

En aquest sentit, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha convocat un consell d'urgència de la UE per al 10 d'abril, amb l'objectiu de tractar la previsible prorroga que sol·licitarà May.

Aquesta opció sembla la més probable, però el problema per a May és que, després de perdre tres vegades al Parlament, la seva capacitat de lideratge torna a quedar molt tocada.

"Dilluns, aquesta Cambra continuarà el procés per veure si hi ha una majoria estable per a una versió alternativa particular de la nostra futura relació amb la UE. No cal dir que totes les opcions requeriran l'acord de retirada, però em temo que estem arribant als límits d'aquest procés en aquesta Cambra", ha sentenciat May.

Un dels líders conservadors més crítics amb May, Boris Johnson, ja havia confirmat que votaria a favor de l'acord perquè, en cas contrari, es perdria el Brexit. "Ara tenim una tria que fer i això significa triar entre les opcions que realment existeixen. Vaig arribar a la trista conclusió que ni aquest govern ni aquest Parlament estan disposats a anar-se'n sense cap acord".

No obstant això, l'oposició del DUP, el partit unionista d'Irlanda del Nord, ha provocat que May no hagi aconseguit els suficients suports per aprovar el pla que va acordar amb la UE, ni tan sols dins del seu propi partit. "Fins i tot amb els deu diputats del DUP, la diferència de vots seria molt complicada de superar", afirma David Cheetham, analista d'XTB.

Noticias relacionadas

contador