rey emerito juan carlos portada

El rei emèrit Joan Carles I va aconseguir grans plusvàlues durant gairebé dues dècades venent accions d'empreses de l'IBEX 35, segons publica El Confidencial, que ha tingut accés als moviments de la Fundació Zagatka.

Un nou escàndol per a la Corona espanyola i per a Juan Carlos I en particular, en un moment en què el monarca segueix exiliat a Abu Dhabi, a causa de les investigacions sobre les presumptes activitats il·lícites d'aquesta fundació (cobrament de comissions opaques o pagament de vols privats).

Ara, el diari digital afirma que Zagatka va ser titular d'accions de companyies com BBVA, Santander, Iberdrola, ACS, Ence, Abertis, Endesa, Acciona i Repsol, entre d'altres. A més, afegeix que Joan Carles I amagava la seva identitat "després d'un complex entramat societari que tenia ramificacions a Liechtenstein i supòsits testaferros".

D'altra banda, Zagatka, constituïda i dirigida des de 2003 pel cosí de monarca, Álvaro d'Orleans-Borbó, va utilitzar comptes a Credit Suisse i Lombard Odier per fer "compres i vendes d'accions per imports milionaris", ja que destinava els diners cobrats per comissions per invertir-lo en borsa i altres productes financers.

Posteriorment, la Fundació venia aquests actius per pagar les despeses de Joan Carles I. Aquestes operacions es van realitzar entre 2003 i 2018, durant 15 anys, fins que va començar la investigació de Suïssa sobre un presumpte delicte de blanqueig de capital vinculat al rei emèrit.

El Confidencial recull operacions sobre accions d'Iberdrola, Popular, BBVA, Santander, ACS, Repsol, Endesa, Abertis, Acciona i Ence, en un clar conflicte d'interessos i un possible ús d'informació privilegiada per obtenir beneficis.

A més, es van realitzar operacions amb empreses estrangeres com Swiss Re, Total, Danone i Eon, Alstom, Henkel, Carlsberg, Carrefour, Telecom, Sanofi, Bayer, Allianz, Veolia i BHP Billiton, entre d'altres multinacionals.

A partir de 2015, les operacions es van realitzar a través de Lombard Odier, els arxius de la qual mostren que la Fundació Zagatka controlava actius valorats en més de 13 milions d'euros, xifra que va anar baixant fins als 7,8 milions el 2018, segons les últimes dades disponibles.

Noticias relacionadas

contador