ep la presidenta de banco santander ana botin en la conferencia internacional de banca 2021
BANCO SANTANDER

Banc Santander va obtenir un benefici atribuït de 5.849 milions als nou primers mesos del 2021, davant d'unes pèrdues de 9.048 milions durant el mateix període de l'any anterior, quan el banc va realitzar una actualització del fons de comerç i dels actius fiscals diferits (DTA) sense efecte en caixa.

  • 4,75€
  • -0,66%

Exclòs el càrrec net per valor de 530 milions d'euros per costos de reestructuració realitzat al primer trimestre del 2021, el benefici ordinari dels primers nou mesos va ser de 6.379 milions, un 87% més que durant el mateix període de l'any anterior. El banc ha subratllat que aquest és el benefici ordinari més gran de Santander durant els primers nou mesos de l'any des del 2009. El tercer trimestre estanc, el banc va obtenir un benefici atribuït de 2.174 milions, un 25% més que durant el mateix període de l'any anterior.

El resultat abans d'impostos ordinari va ser d'11.432 milions durant els primers nou mesos de l'any després de créixer un 74%, mentre que els impostos sobre beneficis durant el període van ser de 3.911 milions d'euros, xifra que representa un tipus fiscal efectiu del 34%

"Els EUA i el Regne Unit sobresurten aquest trimestre, cosa que demostra l'èxit de la nostra estratègia en aquests mercats", ha dit Botín

El creixement dels volums de negoci (+4% en crèdit, +6% en dipòsits interanual) van impulsar aquests "bons" resultats, precisa l'entitat, que destaca la seva prioritat de "recolzar els seus clients, augmentar els ingressos i fer-ne una gestió eficaç del marge d'interessos i dels costos”.

Les seves tres regions (Europa, Amèrica del Nord i Amèrica del Sud) van contribuir de manera similar al benefici del grup. El benefici ordinari dels primers nou mesos gairebé es va duplicar a Europa, fins a 2.293 milions d'euros (+98%), i va ser més del doble a Amèrica del Nord, fins a 2.288 milions d'euros (+122%), mentre que a Sud-amèrica va augmentar el 31%, fins a 2.471 milions d'euros. Digital Consumer Bank també va registrar un creixement del 17%, fins a assolir els 935 milions. El banc ha subratllat que aquests comptes "reflecteixen la importància de la diversificació geogràfica i de negoci".

Els ingressos del període van pujar fins als 34.626 milions d'euros, un 3% més que durant el mateix període de l'any anterior, gràcies al creixement dels volums i a l'activitat de clients a totes les regions i a tots els negocis. A més, el 94% dels ingressos prové del marge d'interessos i dels ingressos per comissions.

Els ingressos per comissions ja superen els que hi havia abans de la pandèmia (+8%) després de recuperar-se des dels mínims del segon trimestre del 2020, gràcies a una oferta més gran de productes de valor afegit. Els ingressos per comissions de facturació de targetes i terminals punt de venda van augmentar el 25% i el 40%, respectivament. Els negocis de gestió d'actius i assegurances, així com Santander Corporate & Investment Banking (Santander CIB), també van registrar creixements de doble dígit.

El marge d'interessos va créixer un 7% durant els primers nou mesos, a causa principalment dels volums més grans de crèdits i dipòsits, i del cost més baix d'aquests últims. El creixement del marge d'interessos va sobresortir al Regne Unit (+27%), Xile (+12%) i el Brasil (+12%).

“Un cop més, totes les regions i tots els negocis mostren bon creixement dels ingressos. Els Estats Units i el Regne Unit sobresurten aquest trimestre, cosa que demostra l'èxit de la nostra estratègia en aquests mercats", ha dit Ana Botín, presidenta de Santander. "Anem per bon camí per superar significativament els nostres objectius de rendibilitat per al 2021, alhora que mantenim una ràtio de capital CET1 'fully loaded' a la part alta del nostre rang objectiu de l'11-12%. Tot això ens permet oferir una remuneració atractiva als nostres accionistes i continuar invertint en el creixement futur”, ha afegit.

"Confiem a assolir el nostre objectiu de rendibilitat a mitjà termini del 13-15% gràcies als avenços aconseguits, una millora de les previsions macroeconòmiques i la gran capacitat d'execució dels nostres equips a totes les regions i tots els negocis", conclou Botín.

santander tabla 9m
Font: Santander.

Els costos en termes reals (és a dir, descomptada la inflació) es van reduir l'1%, principalment per l'esforç en la gestió feta a Europa (-3% en termes reals). La ràtio d‟eficiència del banc ha millorat fins al 45,6%, 123 punts bàsics menys que l'any anterior.

Aquests resultats han donat lloc a una rendibilitat sobre el capital tangible (RoTE) de l'11,8% (RoTE ordinari, 12,6%), per sobre del cost de capital, i un benefici per acció (BPA) ordinari de 34,4 cèntims d'euro. El valor comptable tangible (TNAV) per acció és ara de 3,99 euros, després de créixer el 6,5% interanual (incloent-hi els dividends).

La ràtio de mora va baixar quatre punts bàsics respecte al trimestre anterior, fins al 3,18%, i la ràtio de cobertura es va situar al 74%. El cost del crèdit (cost que el banc provisiona en funció de la pèrdua esperada de la cartera) va ser millor del previst, amb una reducció de 37 punts bàsics respecte a l'any passat, fins al 0,90%, gràcies a les dotacions menors. Durant els primers nou mesos de l'any, les dotacions van pujar a 5.973 milions d'euros, un 34% menys, i el fons total de provisions acumulades va pujar a 24.462 milions d'euros.

La ràtio CET1 fully loaded de Santander va augmentar en 15 punts bàsics durant el trimestre, fins a l'11,85%, a la part alta de la banda objectiu d'entre l'11% i el 12%. El banc va generar 48 punts bàsics de capital orgànicament durant l'últim trimestre, cosa que es va veure contrarestat per impactes de -33 punts bàsics per temes reguladors i altres. L'entitat ja ha comptabilitzat gairebé tots els impactes reguladors previstos per al conjunt de l'any.

DIVIDENT

Santander va anunciar al setembre la decisió de fixar una retribució a compte dels resultats d'aquest any d'aproximadament 1.700 milions d'euros amb un dividend en efectiu de 4,85 cèntims d'euro per acció i una recompra d'accions per valor de 841 milions d'euros. El primer trimestre del 2022, l'entitat anunciarà una retribució addicional amb càrrec als beneficis del 2021.

Noticias relacionadas

contador