ep sede banco santander boadilla monte

Santander va obtenir un benefici atribuït de 5.742 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, xifra que suposa un 13% més que a les mateixes dates de 2017. L'entitat va experimentar un augment de guanys a la majoria dels seus mercats, especialment a Espanya (+27%) i Estats Units (+36%), però no així al Regne Unit, on el benefici va caure un 10%. Brasil es va mantenir com a primer mercat del banc en aportar el 26% del benefici, seguit d'Espanya (17%) i el Regne Unit (14%).

  • 4,75€
  • -0,66%

Tenint en compte només el tercer trimestre, el banc va obtenir un benefici de 1.990 milions d'euros, un 36% més que entre gener i setembre de l'exercici anterior. El banc va registrar aquest trimestre càrrecs extraordinaris per 515 milions d'euros, dels quals 300 milions van correspondre a la integració de Popular.

Durant aquest període, l'entitat va compensar amb el creixement d'ingressos en diversos mercats, com el Brasil, Espanya o Mèxic, i la millora del crèdit, les depreciacions del peso argentí i altres divises enfront de l'euro.

No obstant això, l'entitat va registrar una caiguda en els seus marges durant els nou primers mesos de l'any. El marge d'interessos es va reduir un 1,6%, fins als 25.280 milions d'euros, mentre que el marge brut ha baixat un 1,2%, fins als 35.882 milions. El marge net també va experimentar un descens, concretament de l’1,7%, fins als 19.039 milions.

Entre gener i juny, els ingressos van augmentar un 9% en euros constants, fins als 35.882 milions, mentre que el crèdit i els recursos de clients van créixer un 3% i un 4%, respectivament, en euros constants. La ràtio de mora va ser del 3,87%. Al temps, el creixement dels costos operatius va ser del 8% en euros constants i la ràtio d'eficiència de Santander es va mantenir al 46,9%.

L'any, la rendibilitat sobre el capital tangible (ROTE) va augmentar fins a l’11,7%, mentre que el ROTE ordinari va ascendir fins al 12,1%. La rendibilitat sobre recursos propis (ROE) també va créixer, fins al 8,2% durant els nou primers mesos des del 7,54% registrat a les mateixes dates de 2017.

AUGMENT DE GUANYS EN DIVERSOS MERCATS

Al Brasil, primer mercat del banc, el benefici atribuït va augmentar un 2%, fins als 1.942 milions d'euros, després d'experimentar un augment d'un milió de clients vinculats durant l'últim any. El crèdit i els recursos de clients van augmentar un 13% i un 17% en euros constants, respectivament, mentre que la taxa de mora a es va situar al 5,26%.

Espanya va ser un dels mercats on va augmentar més el seu benefici l'entitat durant aquest trimestre. Concretament, ho va fer un 27%, fins als 1.026 milions d'euros. El banc ho atribueix a un creixement en els ingressos de clients (+19%) i una millora de l'eficiència per la integració de Popular. La ràtio de mora, per la seva banda, va caure fins al 6,23%.

Al Regne Unit, però, la tendència va ser la contrària. El benefici atribuït es va reduir un 10%, fins als 1.077 milions d'euros, xifra que el banc justifica amb haver continuat amb inversions en projectes estratègics de transformació digital i reguladors. L'entitat va mantenir la seva taxa de mora a l’1,1% tot i que "la incertesa pel Brexit ha continuat" durant el trimestre.

Santander Consumer Finance (SCF), per la seva banda, va augmentar el seu benefici un 17% durant els primers nou mesos de 2018, fins als 1.000 milions d'euros, amb un increment de nova producció de crèdit en la majoria de les geografies. La seva ràtio de mora es va mantenir en mínims històrics, al 2,45%.

També va veure créixer els seus guanys Santander a Mèxic, on el benefici atribuït va augmentar un 4%, fins als 554 milions d'euros. La taxa de mora va caure durant els nou primers mesos al 2,41%. On més va créixer el benefici va ser als Estats Units, amb un increment del 36%, fins als 460 milions d'euros.

LA HIPERINFLACIÓ D'ARGENTINA COSTA 169 MILIONS

L'entitat ha hagut de declarar aquest trimestre un impacte de 169 milions d'euros contra resultats en donar compliment a la norma internacional sobre economies hiperinflacionàries en relació amb l'Argentina, tot i que, a canvi, ha experimentat un impacte positiu en el seu capital de dos punts bàsics per la reavaluació dels actius.

En aquest mercat, que representa entorn l’1% del benefici atribuït del grup, l'entitat va veure caure els seus guanys un 75%, fins als 67 milions d'euros. "L'acord amb el Fons Monetari Internacional permet a l'Argentina complir les seves obligacions financeres de 2018 i 2019, mentre que l'ajust de la moneda hauria de generar més estabilitat en els tipus de canvi en el futur", apunta el banc.

D'acord amb les dades de la pròpia entitat, la capitalització borsària del banc es va desplomar un 26,6% durant l'últim any, passant de 94.752 milions d'euros al tancament de setembre de 2017-69.958 milions al final del tercer trimestre de l'exercici.

Noticias relacionadas

contador