ep borja prado presidenteendesa
FERNANDO VILLAR
17,14€
  • 0,08€
  • 0,47%

Borja Prado tanca aquest divendres la seva dècada al capdavant d'Endesa. El president de l'energètica ha aprofitat el seu últim discurs davant la junta d'accionistes per destacar l'esforç i èxits de la companyia així com per demanar "un govern estable" al més aviat possible perquè Espanya no torni "a caure en el fang de la crisi en un obrir i tancar d'ulls".

"Encara estem lluny de la recessió, però el canvi de tendència i els vents externs menys favorables haurien, al meu entendre, portar tots els agents econòmics a posar-se en guàrdia. Estem a temps de superar el sot sense greus conseqüències, però per a això cal avançar-se amb mesures preventives i posar en marxa algunes reformes anticícliques", ha afirmat Prado en un discurs marcat pels xiulets dels assistents i la primera vaga general de la companyia de la seva història.

El president d'Endesa ha demanat a "la classe política l'esforç necessari perquè Espanya disposi com més aviat millor d'un govern estable, amb un programa enfocat a apuntalar la recuperació i a situar la nostra economia en condicions de tirar endavant el màxim profit, amb el mínim dany, a la revolució tecnològica que tenim per davant".

Prado ha destacat que la companyia "ha sabut estar a l'altura" com a "líder d'un sector essencial de la nostra economia" i la seva actitud col·laboradora amb les institucions, així com la lleialtat mostrada als diferents governs. Endesa, amb més d’11 milions de clients, té una quota de mercat del 35%. "Som un element imprescindible en el desenvolupament de la política energètica nacional i en la necessària transformació del sector", ha reivindicat.

VALORACIÓ DE L'EXERCICI

El directiu ha destacat que fins i tot "durant els anys més durs de la crisi" i amb "dràstics canvis reguladors", Endesa ha estat capaç d'"obtenir resultats consistents". El 2018 va aconseguir una facturació de més de 17.000 milions, amb un EBITDA de 3.327 milions i un benefici net de 1.417 milions, "superant els compromisos assumits amb el mercat".

Les inversions de l'últim exercici van ascendir fins als 1.470 milions elevar així a gairebé 12.000 milions l'esforç inversor al nostre país des de 2010. "Som, de lluny, l'empresa elèctrica que més inverteix en Espanya", ha afirmat Prado entre nous xiulets a la sala dels crítics amb la gestió de la italiana Enel, matriu d'Endesa amb un 70% del capital.

Pel que fa a la política de dividends, Prado ha recordat que es mantindrà el nivell dels últims cinc anys. "La proposta que estem fent és repartir amb càrrec als resultats de 2018 un dividend d’1,43 euros, enfront dels 1,38 euros per acció de l'any passat", ha afirmat i ha destacat que aquesta remuneració suposa un increment del 3% respecte a 2017 i del 7% sobre el dividend mínim anunciat al mercat. Actualment, Endesa reparteix als seus accionistes el 100% del seu dividend.

contador